Doneren

Hoe gaat het met beer Kristina?

29.9.2017

Hoe gaat het met beer Kristina?
Kristina had een vreselijk leven bij haar vorige eigenaar. Ze werd gedwongen om op te treden in het circus, en werd in een donkere warme ruimte achter in een caravan gehouden tijdens het toeristenseizoen. In de winter moest ze slapen op een koude, natte vloer in een hutje.

Deze donkere dagen waren eindelijk voorbij toen ze gered werd door VIER VOETERS. Ze is overgebracht naar BERENWOUD Domazhyr, waar ze de tweede bewoner is van dit gloednieuwe reservaat. Kristina heeft een groot verblijf met veel bomen en een zwemvijver waar zij af kan koelen tijdens warme zomerse dagen.

Kristina is nog erg verlegen en houdt er niet van als bezoekers en haar verzorgers te dichtbij komen. Ze rent dan weg om zich te verstoppen achter de bomen, waar ze een rustige plek vindt, ver weg van al het geluid. 

Het is normaal in dit stadium dat ze zich zo gedraagt, het is pas 2 weken geleden dat we haar gered hebben. Het kost veel tijd om te wennen aan haar nieuwe omgeving. Haar verzorgers houden haar gedrag goed in de gaten en weten wat voor vreselijk verleden ze heeft gehad. Ze is ongeveer 18 tot 20 jaar oud en is helaas blind aan haar rechteroog. Ook is haar gehoor waarschijnlijk niet goed meer. Het is duidelijk dat ze jarenlang een vreselijk bestaan gehad en erg heeft geleden. Het is daarom moeilijker voor haar om te wennen aan een nieuwe omgeving.

Ondanks haar zware leven, vertoont ze elke dag progressie. Ze houdt van eten, vooral watermeloen. Haar buurman is beer Potap, die wij ook pas geleden hebben gered uit vreselijke leefomstandigheden. Potap toont interesse in haar, maar Kristina heeft niet veel interesse in hem. Ze zitten in aparte verblijven, maar kunnen elkaar zien door het hek.

Kristina is een Himalayan brown bear, een aftakking van de gewone bruine beer. Deze beren zijn erg zeldzaam tegenwoordig. Ze zijn iets kleiner dan de bruine beer en de vacht is veel lichter. Kristina haar vacht lijkt veel gezonder dan voorheen en heeft een gouden glans. Als de zon schijnt reflecteert haar vacht en heeft dan een prachtige gloed.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek