Doneren

VIER VOETERS start nieuwe galberen campagne

4.10.2017

Onze internationale campagne om de galbeerindustrie in Vietnam te beëindigen, krijgt steeds meer aandacht. Meer dan een half miljoen mensen over de hele wereld hebben al getekend.

Ongeveer 1.300 galberen leiden een vreselijk leven op Vietnamese boerderijen en in achtertuinen. Zij zitten opgesloten in krappe metalen kooien. Undercover onderzoek laat zien dat veel van de beren nog steeds illegaal gebruikt worden om hun gal te extracteren. Het gal wordt vervolgend verkocht op straat,, op de boerderijen zelf, via internet of in apotheken waar ze traditionele Chinese medicijnen verkopen.

Met de steun van duizenden dierenliefhebbers wereldwijd roept VIER VOETERS de Vietnamese regering op om de nodige maatregelen te nemen om de galbeerindustrie te beëindigen. Om nog meer stemmen van supporters te trekken, starten wij een nieuwe campagne: "How much can you bear?" (Http://endurancetest.four-paws.org/).

De video op deze pagina stelt de kijkers in staat om zelf te testen hoe lang ze het volhouden ​​om schokkende beelden van galberen zien.

"De beelden zijn gruwelijk, maar helaas geven  ze nog steeds de tragische realiteit weer in Vietnam. We vragen iedereen die door deze afbeeldingen geschokt is om Nee te zeggen tegen deze wrede praktijk en de petitie te ondertekenen. '

Kieran Harkin, Head of International Wild Animal Campaigns

Naast de campagne voor het beëindigen van de galbeerindustrie in 2020, bouwt VIER VOETERS momenteel een nieuw modern reservaat in Vietnam datuiteindelijk een thuis kan bieden aan honderd beren, en waar iedereen welkom isom de beren  te zien in een natuurlijke omgeving. BERENWOUD Ninh Binh zal binnenkort haar deuren openen voor de eerste beren die dringend gered moeten worden.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek