Doneren

Nog twee leeuwen gered uit Razgrad Zoo

Nog twee leeuwen gered uit Razgrad Zoo

21.12.2017

Om de leeuwin Raya veilig te laten bevallen, heeft de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS haar en haar partner Hector gered van een illegale dierentuin in Razgrad, Bulgarije op 20.12.2017. Het reddingsteam nam beide dieren mee naar de hoofdstad, Sofia, om de zwangere leeuwin grondig te onderzoeken. De resultaten van het echografisch onderzoek tonen aan dat de ongeboren welp gezond is. Samen met haar partner wacht Raya nu in de dierentuin van Sofia op de geboorte van haar welpje, wat naar verwachting in het nieuwe jaar zal gebeuren. In de tussentijd is VIER VOETERS op zoek naar een geschikt onderkomen voor de leeuwenfamilie op de lange termijn. Voor de twee twaalf-jarige leeuwen Raya en Hector is het lijden in Razgrad Zoo voorbij. Uit eerste medische onderzoeken in Razgrad Zoo bleek dat Raya zwanger is en verwacht binnen een paar weken haar welp. Vandaar dat de internationale organisatie voor dierenwelzijn besloot om de leeuwin en haar partner voorlopig naar de dierentuin van Sofia over te brengen.

"Raya's toestand is zorgwekkend, ze is zwanger en voordat we binnenkwamen was ze nog nooit volledig onderzocht, we gaan ervan uit dat Raya en Hector broer en zus zijn en daarom is het een wonder dat de ongeboren leeuwenwelp gezond is, volgens echo's. We zullen de exacte conditie van de welp pas weten als hij geboren is, en we zullen ook moeten afwachten of de moeder haar nakomeling zal accepteren nadat ze is bevallen."

Dr. Marina Ivanova, dierenarts en landendirecteur van VIER VOETERS Bulgarije

Nieuw huis voor de leeuwenfamilie

Terwijl een team van dierenartsen zich op de geboorte voorbereidt, werkt VIER VOETERS aan een permanente oplossing voor het hele gezin. Het idee is om de leeuwen naar een van onze reservaten te brengen.

"In onze reservaten bieden we leeuwen een veilig, soortgeschikt verblijf, waar ze ook de medische zorg krijgen die ze dringend nodig hebben na jaren van verwaarlozing."

Dr. Ivanova.

Dierentuin zonder vergunning De dierentuin van Razgrad ligt in het noordoosten van Bulgarije en is in 1960 geopend. Hoewel de vergunning in 2014 is verlopen, bleef de dierentuin gratis voor bezoekers. De onprofessionele fokkerij en verkoop van leeuwen werd gebruikt voor de financiering van de onderneming. Momenteel leven meer dan 25 dieren - waaronder leeuwen, herten, rendieren, lama's, vossen, varkens en vogels - in de illegale dierentuin. Omdat de stad de dierentuin bezit, heeft VIER VOETERS de burgemeester van Razgrad ervan overtuigd om in te grijpen. Het internationale team van dierenartsen verstrekte medische zorg aan alle zeven leeuwen en extra steriliseerde twee volwassen mannen. Het doel op lange termijn is om ten minste vijf van de zeven voormalige dierentuinleeuwen naar de heiligdommen van VIER VOETERS te verplaatsen.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek