Doneren

Reddingsmissie Bulgarije

Start reddingsmissie in Bulgarije

23.11.2017

VIER VOETERS is op 23 november een dringende reddingsmissie gestart om vijf leeuwen te redden die worden gehouden in een illegale dierentuin in de stad Razgrad, Bulgarije. De grote katachtigen, die het resultaat zijn van inteeltpraktijken, zijn de afgelopen jaren zwaar verwaarloosd, wat heeft geleid tot een slechte lichamelijke en geestelijke conditie. Naast medische zorg, castreerde de dierenartsen van het reddingsteam twee mannetjesleeuwen om verdere voortplanting van de leeuwenfamilie te stoppen. Eén leeuw, wiens toestand kritiek is, is door VIER VOETERS naar een andere dierentuin in de hoofdstad Sofia gebracht voor verdere behandeling. Ons doel is om de meeste leeuwen - inclusief twee geredde welpen – naar eigen reservaten over te brengen.

"Het was schokkend om de dieren zo te zien, ze zijn nog nooit onderzocht door een dierenarts. Dat is  dodelijk, vooral vanwege de inteelt binnen deze familie. Er is voortdurend gebrek aan zorg."

VIER VOETERS-expert van grote katten Barbara van Genne

In het verleden werden de gefokte leeuwen verkocht aan andere dierentuinen, circussen en privépersonen. De invoering van een strengere wetgeving in Bulgarije in 2008 leidde echter tot een verminderde vraag. Vandaar dat de grote katten in de Razgrad Zoo bleven.

Omdat de stad de dierentuin bezit, heeft VIER VOETERS de burgemeester van Razgrad ervan overtuigd om in te grijpen. Het internationale team van dierenartsen zorgde voor medische zorg aan alle leeuwen en bovendien castreerde zij twee volwassen mannelijke leeuwen. Door het gebrek aan lichaamsbeweging hebben de oudere leeuwen al langer last van ernstige problemen met hun ruggengraat. Het is waarschijnlijk dat hun jongen binnenkort dezelfde gezondheidsproblemen zullen krijgen. Een 3-jarige leeuw, wiens toestand bijzonder kritiek was, is al naar Sofia gebracht voor uitgebreide onderzoeken. De dierenartsen vonden zand in zijn blaas en diagnosticeerden fibrose in de nieren. De komende resultaten van een CT-scan zullen meer details over zijn gezondheid geven. Zodra hij fit genoeg is, zal VIER VOETERS de leeuw overbrengen naar een van onze reservaten.

Help jij mee?

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek