Doneren

Reddingsmissie Bulgarije

Start reddingsmissie in Bulgarije

23.11.2017

VIER VOETERS is op 23 november een dringende reddingsmissie gestart om vijf leeuwen te redden die worden gehouden in een illegale dierentuin in de stad Razgrad, Bulgarije. De grote katachtigen, die het resultaat zijn van inteeltpraktijken, zijn de afgelopen jaren zwaar verwaarloosd, wat heeft geleid tot een slechte lichamelijke en geestelijke conditie. Naast medische zorg, castreerde de dierenartsen van het reddingsteam twee mannetjesleeuwen om verdere voortplanting van de leeuwenfamilie te stoppen. Eén leeuw, wiens toestand kritiek is, is door VIER VOETERS naar een andere dierentuin in de hoofdstad Sofia gebracht voor verdere behandeling. Ons doel is om de meeste leeuwen - inclusief twee geredde welpen – naar eigen reservaten over te brengen.

"Het was schokkend om de dieren zo te zien, ze zijn nog nooit onderzocht door een dierenarts. Dat is  dodelijk, vooral vanwege de inteelt binnen deze familie. Er is voortdurend gebrek aan zorg."

VIER VOETERS-expert van grote katten Barbara van Genne

In het verleden werden de gefokte leeuwen verkocht aan andere dierentuinen, circussen en privépersonen. De invoering van een strengere wetgeving in Bulgarije in 2008 leidde echter tot een verminderde vraag. Vandaar dat de grote katten in de Razgrad Zoo bleven.

Omdat de stad de dierentuin bezit, heeft VIER VOETERS de burgemeester van Razgrad ervan overtuigd om in te grijpen. Het internationale team van dierenartsen zorgde voor medische zorg aan alle leeuwen en bovendien castreerde zij twee volwassen mannelijke leeuwen. Door het gebrek aan lichaamsbeweging hebben de oudere leeuwen al langer last van ernstige problemen met hun ruggengraat. Het is waarschijnlijk dat hun jongen binnenkort dezelfde gezondheidsproblemen zullen krijgen. Een 3-jarige leeuw, wiens toestand bijzonder kritiek was, is al naar Sofia gebracht voor uitgebreide onderzoeken. De dierenartsen vonden zand in zijn blaas en diagnosticeerden fibrose in de nieren. De komende resultaten van een CT-scan zullen meer details over zijn gezondheid geven. Zodra hij fit genoeg is, zal VIER VOETERS de leeuw overbrengen naar een van onze reservaten.

Help jij mee?

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek