Doneren

Beroemdheden ondernemen actie tegen online puppyhandel via eBay

13.12.2018

Beroemdheden ondernemen actie tegen online puppyhandel via eBay
De internationale sterren Dame Judi Dench, Ricky Gervais en Joanna Lumley zijn slechts enkele beroemdheden die een brief hebben ondertekend – geïnitieerd door de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS – waarin eBay wordt opgeroepen maatregelen te nemen tegen de illegale puppyhandel via hun geclassificeerde advertentiesites zoals Marktplaats. Deze maatregelen omvatten onder meer verplichte verificatie van de verkopersidentiteit, waardoor malafide puppyhandelaren kunnen worden opgespoord.

“Naar schatting worden er elk jaar 2,4 miljoen honden verhandeld op de Europese advertentiesites van eBay, zoals Marktplaats. Veel van deze dieren komen van ‘puppyboerderijen’, waar teveel honden in onhygiënische omstandigheden leven en vervolgens verkocht worden met valse papieren.”

Joanna Randall, campagnevoerder van VIER VOETERS

Vooral Kerstmis is hét piekseizoen voor het kopen van puppy’s. Maar veel puppy’s zijn ernstig ziek en sommige zullen het zelfs niet overleven tot de kerst.

“Wij raden iedereen aan om goed onderzoek te doen als je een puppy wilt kopen. Zorg ervoor dat je zowel de moederhond als het bedrijf van de fokker kunt zien. Uiteraard is het nog beter om een hond uit een lokaal asiel te adopteren.”

Joanna Randall, campagnevoerder van VIER VOETERS

Onvoldoende controle
Anonimiteit blijft een centraal probleem op de websites van eBay. Enkel Gumtree UK, ook een website van eBay, heeft in augustus dit jaar besloten om de verificatie van de verkopersidentiteit mogelijk te maken middels een zogenaamde betaalmuur. Voor de andere websites zoals Marktplaats is dit nog niet het geval. Na een succesvolle transactie kan een malafide puppyhandelaar zijn rekening eenvoudig verwijderen, onvindbaar worden en vervolgens nieuwe accounts openen. Dierenmishandeling blijft daardoor gemakkelijk verborgen! Daarbij profiteert ook Marktplaats hier niet van, omdat haar klanten het slachtoffer worden van deze criminelen.

“Volgens het eBay-beleid is het verboden om als privéverkoper meer dan één hondenadvertentie per jaar te publiceren, maar vier van de tien privéverkopers die we hebben onderzocht verkochten puppy’s op commercieel niveau.”

Joanna Randall, campagnevoerder van VIER VOETERS

Ruim 210.000 handtekeningen
Een petitie waarin Stichting VIER VOETERS eist dat eBay maatregelen neemt tegen de illegale puppyhandel werd door ruim 210.000 dierenliefhebbers getekend en op 13 december naar de CEO van eBay’s wereldwijde hoofdkantoor gestuurd.

“Mensen over de hele wereld hebben nu geleerd over de wrede illegale puppyhandel en de rol die bijvoorbeeld Marktplaats hierin speelt. Nu heeft eBay de mogelijkheid om in actie te komen, door het implementeren van identiteitsverificatie van verkopers en het opleggen van striktere dierenwelzijnsmaatregelen.”

Joanna Randall, campagnevoerder van VIER VOETERS

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek