Doneren

Beroemdheden ondernemen actie tegen online puppyhandel via eBay

13.12.2018

Beroemdheden ondernemen actie tegen online puppyhandel via eBay
De internationale sterren Dame Judi Dench, Ricky Gervais en Joanna Lumley zijn slechts enkele beroemdheden die een brief hebben ondertekend – geïnitieerd door de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS – waarin eBay wordt opgeroepen maatregelen te nemen tegen de illegale puppyhandel via hun geclassificeerde advertentiesites zoals Marktplaats. Deze maatregelen omvatten onder meer verplichte verificatie van de verkopersidentiteit, waardoor malafide puppyhandelaren kunnen worden opgespoord.

“Naar schatting worden er elk jaar 2,4 miljoen honden verhandeld op de Europese advertentiesites van eBay, zoals Marktplaats. Veel van deze dieren komen van ‘puppyboerderijen’, waar teveel honden in onhygiënische omstandigheden leven en vervolgens verkocht worden met valse papieren.”

Joanna Randall, campagnevoerder van VIER VOETERS

Vooral Kerstmis is hét piekseizoen voor het kopen van puppy’s. Maar veel puppy’s zijn ernstig ziek en sommige zullen het zelfs niet overleven tot de kerst.

“Wij raden iedereen aan om goed onderzoek te doen als je een puppy wilt kopen. Zorg ervoor dat je zowel de moederhond als het bedrijf van de fokker kunt zien. Uiteraard is het nog beter om een hond uit een lokaal asiel te adopteren.”

Joanna Randall, campagnevoerder van VIER VOETERS

Onvoldoende controle
Anonimiteit blijft een centraal probleem op de websites van eBay. Enkel Gumtree UK, ook een website van eBay, heeft in augustus dit jaar besloten om de verificatie van de verkopersidentiteit mogelijk te maken middels een zogenaamde betaalmuur. Voor de andere websites zoals Marktplaats is dit nog niet het geval. Na een succesvolle transactie kan een malafide puppyhandelaar zijn rekening eenvoudig verwijderen, onvindbaar worden en vervolgens nieuwe accounts openen. Dierenmishandeling blijft daardoor gemakkelijk verborgen! Daarbij profiteert ook Marktplaats hier niet van, omdat haar klanten het slachtoffer worden van deze criminelen.

“Volgens het eBay-beleid is het verboden om als privéverkoper meer dan één hondenadvertentie per jaar te publiceren, maar vier van de tien privéverkopers die we hebben onderzocht verkochten puppy’s op commercieel niveau.”

Joanna Randall, campagnevoerder van VIER VOETERS

Ruim 210.000 handtekeningen
Een petitie waarin Stichting VIER VOETERS eist dat eBay maatregelen neemt tegen de illegale puppyhandel werd door ruim 210.000 dierenliefhebbers getekend en op 13 december naar de CEO van eBay’s wereldwijde hoofdkantoor gestuurd.

“Mensen over de hele wereld hebben nu geleerd over de wrede illegale puppyhandel en de rol die bijvoorbeeld Marktplaats hierin speelt. Nu heeft eBay de mogelijkheid om in actie te komen, door het implementeren van identiteitsverificatie van verkopers en het opleggen van striktere dierenwelzijnsmaatregelen.”

Joanna Randall, campagnevoerder van VIER VOETERS

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek