Doneren

Drie berenwelpjes gered in Bulgarije

23.4.2018

Drie berenjongen zijn gered uit een precaire situatie nabij een dorp in Zuid-Bulgarije en worden nu gemonitord in een nabijgelegen berenreservaat, gerund door dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS.
 
De berenjongen zijn zeer jong en zijn gevonden zonder hun moeder door het plaatselijke ministerie van Milieu en Water dat samenwerkt met regionale milieu- en waterinspecteurs en de vertegenwoordigers van de Stichting VIER VOETERS. De drie berenjongen werden gevonden in de buurt van het dorp Barutin in het Rodopegebergte. 

Vanwege hun jonge leeftijd en fragiele staat, hadden de berenwelpen dringend hulp nodig en zijn ze nu verhuisd naar het berenreservaat van VIER VOETERS in Belitsa, Bulgarije. Ook zijn ze onderzocht door een dierenarts.

"Ze waren bijna vierentwintig uur alleen en in die tijd hebben ze niet gegeten en ook geen vloeistoffen binnen gekregen. Onze ervaring leert dat in meer dan 90% van de gevallen waarin kleine beren in het wild worden gevonden, de moeder is achtervolgd of door stropers is doodgeschoten. Het is zeer lastig voor mensen om voor berenwezen te zorgen, maar we doen ons uiterste best om hen te redden.”

Volgens Dimitar Ivanov, manager van het reddingscentrum dat gezamenlijk wordt gerund door VIER VOETERS en de Brigitte Bardot Foundation, zijn de drie beren zeer gestresst doordat ze te vroeg van de moeder zijn gescheiden:

De drie welpen zijn ongeveer drie maanden oud en ze moeten nog steeds gezoogd worden. Het VIER VOETERS team is begonnen met het zogen met geitenmelk, waarvan de samenstelling het meest lijkt op berenmelk. Bovendien worden vitamines aan de melk toegevoegd om ervoor te zorgen dat de jongen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
 
Twee van de beren zijn mannelijk en één beer is vrouwelijk. De zwaarste is de vrouwelijke beer, die meer dan 3 kilo weegt. De dierenartsen in het Belitsa-berenreservaat maken zich grote zorgen over een van de mannelijke beren, deze weegt namelijk minder dan 2 kilo. De welpen staan 24 uur per dag onder observatie van het team van het park en de verwachting is dat binnen een aantal weken, wanneer hun algemene conditie gestabiliseerd en versterkt is, de welpen naar een opvangcentrum in Griekenland kunnen worden vervoerd. Dit opvangcentrum is gespecialiseerd in het groot brengen van berenwezen en om hen voor te bereiden op het leven in het wild.

Om de stress van de welpen te verminderen en om te zorgen voor een succesvolle voorbereiding en aanpassing aan dieren in het wild, wordt hun contact met mensen geminimaliseerd en worden ze opgevoed worden in een quarantaineruimte waar geen bezoekers kunnen komen.
 

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek