Doneren

Drie berenwelpjes gered in Bulgarije

23.4.2018

Drie berenjongen zijn gered uit een precaire situatie nabij een dorp in Zuid-Bulgarije en worden nu gemonitord in een nabijgelegen berenreservaat, gerund door dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS.
 
De berenjongen zijn zeer jong en zijn gevonden zonder hun moeder door het plaatselijke ministerie van Milieu en Water dat samenwerkt met regionale milieu- en waterinspecteurs en de vertegenwoordigers van de Stichting VIER VOETERS. De drie berenjongen werden gevonden in de buurt van het dorp Barutin in het Rodopegebergte. 

Vanwege hun jonge leeftijd en fragiele staat, hadden de berenwelpen dringend hulp nodig en zijn ze nu verhuisd naar het berenreservaat van VIER VOETERS in Belitsa, Bulgarije. Ook zijn ze onderzocht door een dierenarts.

"Ze waren bijna vierentwintig uur alleen en in die tijd hebben ze niet gegeten en ook geen vloeistoffen binnen gekregen. Onze ervaring leert dat in meer dan 90% van de gevallen waarin kleine beren in het wild worden gevonden, de moeder is achtervolgd of door stropers is doodgeschoten. Het is zeer lastig voor mensen om voor berenwezen te zorgen, maar we doen ons uiterste best om hen te redden.”

Volgens Dimitar Ivanov, manager van het reddingscentrum dat gezamenlijk wordt gerund door VIER VOETERS en de Brigitte Bardot Foundation, zijn de drie beren zeer gestresst doordat ze te vroeg van de moeder zijn gescheiden:

De drie welpen zijn ongeveer drie maanden oud en ze moeten nog steeds gezoogd worden. Het VIER VOETERS team is begonnen met het zogen met geitenmelk, waarvan de samenstelling het meest lijkt op berenmelk. Bovendien worden vitamines aan de melk toegevoegd om ervoor te zorgen dat de jongen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
 
Twee van de beren zijn mannelijk en één beer is vrouwelijk. De zwaarste is de vrouwelijke beer, die meer dan 3 kilo weegt. De dierenartsen in het Belitsa-berenreservaat maken zich grote zorgen over een van de mannelijke beren, deze weegt namelijk minder dan 2 kilo. De welpen staan 24 uur per dag onder observatie van het team van het park en de verwachting is dat binnen een aantal weken, wanneer hun algemene conditie gestabiliseerd en versterkt is, de welpen naar een opvangcentrum in Griekenland kunnen worden vervoerd. Dit opvangcentrum is gespecialiseerd in het groot brengen van berenwezen en om hen voor te bereiden op het leven in het wild.

Om de stress van de welpen te verminderen en om te zorgen voor een succesvolle voorbereiding en aanpassing aan dieren in het wild, wordt hun contact met mensen geminimaliseerd en worden ze opgevoed worden in een quarantaineruimte waar geen bezoekers kunnen komen.
 

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek