DonerenAdopteren

Gumtree UK treed op tegen illegale puppyhandelaren

13.8.2018

Na een jaar van onvermoeibaar campagne voeren om de verkoop van huisdieren op advertentiewebsites te beëindigen, kunnen we eindelijk een groot succes vieren: de toonaangevende advertentiewebsite in de UK: Gumtree, eigendom van eBay, heeft aangekondigd dat het een verplichte PayWall introduceert voor mensen die huisdieren willen adverteren op de site.

"Gumtree heeft een baanbrekende stap gezet om ervoor te zorgen dat hun site veilig is voor dieren en mensen. We verzoeken eBay nu dringend om eens goed te kijken naar het voorbeeld dat Gumtree hiermee heeft gegeven om zo deze werkwijze ook toe te passen op al eBays andere advertentiesites. Zo kunnen alle verkopers van huisdieren opgespoord worden en kan de illegale huisdierenhandel wereldwijd bestreden worden."

Joanna Randall, het hoofd van de Companion Animal Campaigns, feliciteerde Gumtree UK met het feit dat ze uiteindelijk akkoord zijn gegaan met deze essentiële stap 

Bij een PayWall gaat het erom dat je pas toegang krijgt tot het platform van Gumtree UK op basis van geldige creditcard gegevens of een erkende PayPal rekening. Hierdoor wordt voorkomen dat men anoniem puppy's en andere dieren op de site plaatst. Deze methode stelt ook de autoriteiten in staat om verkopers op te sporen wanneer die zich schuldig hebben gemaakt aan illegale activiteiten, dat was tot nu toe niet mogelijk.

De volledige verklaring van Gumtree UK over deze nieuwe maatregel is hier te lezen: https://help.gumtree.com/s/

De lucratieve en gewetenloze puppyhandel
De puppyhandel is een zeer lucratieve en gewetenloze handel waarbij 'designer'-puppy's worden onderworpen aan immense wreedheden om aan een stijgende vraag naar modieuze pups te voldoen. Aangejaagd door een georganiseerd en internationaal netwerk van puppyfokkers en dealers, worden advertentiesites zoals Gumtree een schuilplaats voor hun wrede handel.

In het Verenigd Koninkrijk worden veel puppy's ingevoerd onder het mom van 'eigen fok'. Veel van deze jonge honden zijn afkomstig van puppyboerderijen in Oost-Europa en lijden aan een groot aantal gezondheidsproblemen. Ze worden veel te vroeg bij de moeder weggehaald, niet juist ingeënt en slecht gesocialiseerd. De onderzoeken van VIER VOETERS laten zien hoe vele argeloze gezinnen worden verleid tot het kopen van zieke, illegale en mishandeld puppy's.

Campagne tegen eBay
Vorig jaar lanceerde VIER VOETERS een campagne gericht op het Amerikaanse bedrijf eBay. De anonimiteit waarvoor gezorgd wordt door vele advertentiesites, zoals Gumtree, biedt ideale omstandigheden voor dubieuze handelaren in huisdieren. Uit onderzoek van VIER VOETERS en uitspraken van een voormalige illegale puppysmokkelaar, blijkt dat gewetenloze puppyhandelaren deze sites gebruiken om zieke en veel te jonge honden afkomstig van Oost-Europese puppyboerderijen te verkopen. Sinds het begin van de campagne hebben meer dan 200.000 voorstanders de petitie van VIER VOETERS op https://www.thanksebay.com/  ondertekend en doen hiermee een beroep op eBay om verificatie van de verkoper in te voeren op al hun advertentiesites.

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Kosovo, Nederland, Zwitserland, Zuid-Afrika, Thailand, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Vietnam als opvangcentra en reservaten in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.viervoeters.nl

Zoek