Doneren

Hai Chan heeft een nieuwe naam

11.7.2018

Hai Chan leefde meer dan 10 jaar op een galbeerboerderij in Vietnam, waar op gruwelijke wijze gal uit haar lijf werd getapt. Dit gal werd gebruikt voor traditionele medicijnen, want volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft berengal een helende werking.?Alsof dit nog niet genoeg was, werden ook Hai Chan haar voorpoten geamputeerd, vermoedelijk voor de traditionele delicatesse 'berenpotenwijn'.

Een nieuw leven, een nieuwe naam
Toen we de galbeerboerderij, waar Hai Chan zat, ontdekten moesten zij en de andere naamloze beren uit elkaar worden gehouden. Ze kregen daarom allemaal een naam. Hai Chan betekent twee benen, wat zo toepasselijk was voor haar omdat ze helaas een deel van haar voorpoten mist. Wij hebben besloten om haar, nu ze veilig onder onze hoede is, een naam te geven met een positieve betekenis!

Haar verzorgers hebben gekozen voor de naam Nhi Nho, die speels/vrolijk betekent en die heel goed past bij haar vriendelijke karakter. Vanaf nu heeft ze dus geen naam meer die wijst op haar handicap, maar op haar positieve nieuwe leven.

Adopteer Nhi Nho
VIER VOETERS biedt jou een unieke kans! Als adoptieouder ontvang je nieuws over jouw adoptiedier (Nhi Nho) en draag je bij aan levenslange zorg en voeding voor Nhi Nho. Ook ontvang je een persoonlijk adoptiecertificaat. Wij hopen jou snel te mogen verwelkomen als adoptieouder van Nhi Nho!

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek