Doneren

Reddingsmissie in Albanië

23.10.2018

Wilde dieren staan ​​op het punt gered te worden van "Europa's slechtste dierentuin"
De Albanese regering en VIER VOETERS werken momenteel aan de afronding van de evacuatieplannen.

Tirana, 23.10.2018 - Na enkele dagen onderhandelen over de redding van de dieren uit de Safari Park Zoo in Fier, heeft Albanië eindelijk het groene licht gekregen. Het Albanese Ministerie van Toerisme en Milieu, ondersteund door de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, zal de komende dagen beginnen met de evacuatie van de 12 verwaarloosde dierentuindieren - waaronder drie leeuwen, een driepotige beer en een zebra. Het reddingsteam zal de dieren aanvankelijk naar een veilige locatie in de Albanese hoofdstad Tirana brengen. Daar zullen de wilde dieren medische zorg ontvangen voordat ze hun reis kunnen voortzetten.
Eindelijk hoop voor de dieren in Safari Park Zoo: de Albanese regering heeft besloten ze in beslag te nemen. Een team van VIER VOETERS zal de reddingsmissie ondersteunen en werkt momenteel onder hoge druk aan de constructie van de transportkratten.

"Omdat de wilde dieren in slechte staat verkeren, werken we nauw samen met het Albanese ministerie van toerisme en milieu om de reddingsoperatie nauwgezet voor te bereiden, een internationaal team van dierenartsen zal de hele evacuatie begeleiden." Deze missie is uiterst delicaat en we hopen om alle dieren uit deze vreselijke dierentuin ongedeerd te krijgen, om veiligheidsredenen kunnen we helaas geen concrete informatie geven over het tijdstip van de evacuatie, maar het zal de komende dagen plaatsvinden ."

Ioana Dungler, directeur van VIER VOETERS 'Afdeling wilde dieren

Een totaal van 12 wilde dieren staan ​​op de reddingslijst. De Albanese regering en VIER VOETERS plannen om alle drie de leeuwen, een drietalige beer, een zebra, een vos, een waterbok, een schildpad, een edelhert en drie damherten in één dag te evacueren.

"Onze prioriteit is om de dieren zo snel mogelijk in een veilige omgeving te krijgen, daar kunnen we hen voorzien van voedsel en medische zorg." We zullen de tijd van hun herstel gebruiken om permanente oplossingen te vinden voor de geredde dieren. de dierentuindieren van Fier verdienen een waardig leven in een soortgeschikte omgeving."

Ioana Dungler, directeur van VIER VOETERS 'Afdeling wilde dieren

VIER VOETERS heeft de dierentuin sinds december 2015 verschillende keren bezocht. Vanwege wettelijke voorschriften was het echter nooit mogelijk om in te grijpen. Foto's uit de dierentuin kwamen midden oktober 2018 tevoorschijn en leidden tot publieke verontwaardiging in en buiten Albanië. Internationale media noemden Safari Park Zoo "Europa's ergste dierentuin" en "dierentuin uit de hel". De beelden toonden de vreselijke leefomstandigheden van de dieren - waaronder leeuw Lenci, die lijdt aan een ernstige ooginfectie, en de vrouwelijke beer Dushi met drie poten.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek