Doneren

Reddingsmissie in Vietnam

Ex-galberen Long en Trang zijn veilig

16.11.2018

Aziatische zwarte beren Trang en Long zijn jarenlang misbruikt als galbeer en werden succesvol gered door VIET VOETERS in Vietnam in november 2018.

De 16-jarige Trang was al zo lang als galbeer gebruikt, dat ze de anesthesiepomp herkende bij haar redding en nerveus werd bij het zien. Met haar redding konden we de provincie Ben Tre eindelijk galbeervrij maken!

Long is er slecht aan toe
De 22-jarige Long was de volgende galbeer die zijn kooi voor altijd achterliet. Zijn veterinaire controle was hartverscheurend voor alle betrokkenen. Hij leed al zo lang in een kleine kooi dat zijn lichaam werd geteisterd door chronische artritis. Zijn gewrichten zijn zo stijf dat de mishandelde beer niet eens goed kon gaan liggen. Zijn ruggengraat is bijna volledig verhard en hij moet al heel lang ongelooflijke pijn hebben geleden. Ons team kon eindelijk wat verlichting bieden met de juiste pijnstillers en hij zal de rest van zijn leven pijnstillers nodig hebben.

Hartverscheurend nieuws
Oorspronkelijk was het reddingsplan om drie beren te redden. Beer Sao leefde onder erbarmelijke omstandigheden in een dierentuin in Vietnam en werd in zijn jonge jaren ook misbruikt als galbeer. Ons team vocht meer dan 12 uur wanhopig voor zijn leven en probeerde alles om hem te helpen. Hoewel zijn algehele gezondheidsstatus slecht was toen we in de dierentuin aankwamen om hem te redden, deed Sao het goed tijdens en na de veterinaire controle door onze dierenarts Dr. Johanna Painer en ons reddingsteam in Vietnam. Hij werd snel wakker uit de anesthesie en deed het goed. Niettemin begon Sao, vijf uur nadat het team de dierentuin verliet, plotseling te bloeden uit zijn neus en mond en werd zijn ademhaling zwaar. Ons team reageerde onmiddellijk en voorzag hem van infusies, zuurstof en verschillende intensieve zorgmedicijnen. Helaas waren al onze inspanningen nutteloos en stierf hij op de weg naar ons reservaat. Rust zacht Sao!

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek