Doneren

Vietnamese galberen May en Binh Yen gered

26.4.2018

Voor de twee Vietnamese galberen May en Binh Yen, die het grootste deel van hun leven in ellendige omstandigheden op een boerderij in de provincie Ninh Binh leefden, komt er eindelijk een einde aan hun lijden. Vandaag heeft de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters de twee Aziatische zwarte beren uit hun metalen kooien gered en hen naar het berenopvangcentrum Ninh Binh gebracht, dat in 2017 door de organisatie is opgericht. May en Binh Yen waren de laatste galberen die op een boerderij in de provincie Ninh Binh wegteerden. Met hun redding kon de dierenwelzijnsorganisatie een eind maken aan het houden van galberen in de hele provincie Ninh Binh.

Helaas lijden er in andere provincies nog steeds zo’n 936 galberen in berenboerderijen en blijven mensen doorgaan met het illegale aftappen van gal met behulp van hele wrede methodes. May en Binh Yen bevinden zich op dit moment in het quarantainestation van het berenopvangcentrum Ninh Binh, waar ze medische zorg zullen krijgen van dierenartsen en verzorgers van Vier Voeters. Levenslang misbruikt te zijn als galbeer heeft trieste, fysieke sporen achtergelaten.

‘De echografie liet zien dat Binh Yen’s galblaas en lever aanzienlijk zijn veranderd. Een litteken bij de ingang van de galblaas duidt op misbruik als galbeer. Helaas is haar toestand kritiek.’

Dierenarts dr. Johanna Painer van de Diergeneeskunde Universiteit Wenen begeleidde de redding.

Vijftien jaar lang zaten de dieren vast in smerige kooien en leefden zij samen met tien lotgenoten. De afgelopen jaren stierven er negen van hen. Vier Voeters was in staat om één enkele lotgenote te redden en haar in november 2017 naar het berenopvangcentrum Ninh Binh te brengen – Hai Chan, die beide voorpoten mist. Haar droevige lot en succesvolle redding hebben miljoenen mensen wereldwijd ontroerd.

In de komende weken zullen May en Binh Yen intensieve medische zorg krijgen van dierenartsen van Vier Voeters. Het team hoopt dat na de quarantaine en een periode van acclimatisatie in het berenhuis, de beren over ongeveer vijf weken hun nieuwe tehuis kunnen betrekken. Een groot, nieuw gebouwd buitenverblijf, naast dat van Hai Chan, staat voor hen klaar. Behalve May en Binh Yen, komen er nog zes andere voormalige galberen in het centrum wonen.

Het lijden van de galberen in Vietnam is nog niet voorbij

Vietnam is één van de weinige landen in Azië die juridische stappen heeft ondernomen tegen het houden van galberen. He bestaande wetgeving consequenter wordt geïmplementeerd.

‘Wij zijn blij dat we met de steun van de lokale autoriteiten het houden van galberen in Ninh Binh konden beëindigen. Helaas gaat het tappen van gal in veel andere provincies van Vietnam nog steeds door. Wij hebben 38 vrije plekken in ons berenopvangcentrum en wij staan direct klaar om net zoveel lijdende beren te verwelkomen om hier een leven zonder pijn te leiden. Daarom dringen wij er, samen met honderdduizenden dierenvrienden, bij de Vietnamese regering op aan om de beloofde sluiting van alle resterende boerderijen krachtig na te streven.’

Kieran Harkin, hoofd van de Internationale Wilde Dieren Campagnes bij Vier Voeters

Ondanks alternatieven floreert de handel in berengal

Berengal wordt in de Chinese geneeskunde al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel tegen ooginfecties, blauwe plekken, indigestie en andere aandoeningen. Hoewel de effecten door gerenommeerde experts in twijfel worden getrokken en ondanks het feit dat er betere kruiden- en synthetische alternatieven beschikbaar zijn, is berengal in veel Aziatische landen nog steeds een veelgevraagd product. Het bezit, verkoop en consumptie van berengal in Vietnam is sinds 2005 verboden. Desalniettemin lijden er nog steeds 936 dieren op berenboerderijen. Velen hen gaan door met het illegaal tappen van gal en floreert het illegaal verhandelen van berengal op de Vietnamese straten, in TCM-winkels, op galberenboerderijen en op het internet https://youtu.be/DLAXJednvh0..

Gezamelijke missie tegen dierenmishandeling

In 2005 startte de Vietnamese overheid een campagne om het houden van beren geleidelijk af te schaffen. Alle in gevangenschap verkerende beren werden geregistreerd en gechipt om te proberen te voorkomen dat er nieuwe beren op de boerderijen zouden worden opgenomen. Galberen, die eigendom van de staat bleven, moesten door de boeren worden verzorgd totdat zij naar een lokaal opvangcentrum konden worden overgebracht of een natuurlijke dood stierven. Berenboerderijen moesten ook een verklaring ondertekenen om nooit meer gal af te tappen. In 2017 heeft de Vietnamese regering ook een verklaring afgelegd over hun voornemen het houden van beren te beëindigen en met het redden van de beren te beginnen. Vier Voeters ondersteunt de inspanningen van de overheid door een internationale campagne op te starten en door reddingsacties te ondernemen

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek