Doneren

Vietnamese galberen May en Binh Yen gered

26.4.2018

Voor de twee Vietnamese galberen May en Binh Yen, die het grootste deel van hun leven in ellendige omstandigheden op een boerderij in de provincie Ninh Binh leefden, komt er eindelijk een einde aan hun lijden. Vandaag heeft de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters de twee Aziatische zwarte beren uit hun metalen kooien gered en hen naar het berenopvangcentrum Ninh Binh gebracht, dat in 2017 door de organisatie is opgericht. May en Binh Yen waren de laatste galberen die op een boerderij in de provincie Ninh Binh wegteerden. Met hun redding kon de dierenwelzijnsorganisatie een eind maken aan het houden van galberen in de hele provincie Ninh Binh.

Helaas lijden er in andere provincies nog steeds zo’n 936 galberen in berenboerderijen en blijven mensen doorgaan met het illegale aftappen van gal met behulp van hele wrede methodes. May en Binh Yen bevinden zich op dit moment in het quarantainestation van het berenopvangcentrum Ninh Binh, waar ze medische zorg zullen krijgen van dierenartsen en verzorgers van Vier Voeters. Levenslang misbruikt te zijn als galbeer heeft trieste, fysieke sporen achtergelaten.

‘De echografie liet zien dat Binh Yen’s galblaas en lever aanzienlijk zijn veranderd. Een litteken bij de ingang van de galblaas duidt op misbruik als galbeer. Helaas is haar toestand kritiek.’

Dierenarts dr. Johanna Painer van de Diergeneeskunde Universiteit Wenen begeleidde de redding.

Vijftien jaar lang zaten de dieren vast in smerige kooien en leefden zij samen met tien lotgenoten. De afgelopen jaren stierven er negen van hen. Vier Voeters was in staat om één enkele lotgenote te redden en haar in november 2017 naar het berenopvangcentrum Ninh Binh te brengen – Hai Chan, die beide voorpoten mist. Haar droevige lot en succesvolle redding hebben miljoenen mensen wereldwijd ontroerd.

In de komende weken zullen May en Binh Yen intensieve medische zorg krijgen van dierenartsen van Vier Voeters. Het team hoopt dat na de quarantaine en een periode van acclimatisatie in het berenhuis, de beren over ongeveer vijf weken hun nieuwe tehuis kunnen betrekken. Een groot, nieuw gebouwd buitenverblijf, naast dat van Hai Chan, staat voor hen klaar. Behalve May en Binh Yen, komen er nog zes andere voormalige galberen in het centrum wonen.

Het lijden van de galberen in Vietnam is nog niet voorbij

Vietnam is één van de weinige landen in Azië die juridische stappen heeft ondernomen tegen het houden van galberen. He bestaande wetgeving consequenter wordt geïmplementeerd.

‘Wij zijn blij dat we met de steun van de lokale autoriteiten het houden van galberen in Ninh Binh konden beëindigen. Helaas gaat het tappen van gal in veel andere provincies van Vietnam nog steeds door. Wij hebben 38 vrije plekken in ons berenopvangcentrum en wij staan direct klaar om net zoveel lijdende beren te verwelkomen om hier een leven zonder pijn te leiden. Daarom dringen wij er, samen met honderdduizenden dierenvrienden, bij de Vietnamese regering op aan om de beloofde sluiting van alle resterende boerderijen krachtig na te streven.’

Kieran Harkin, hoofd van de Internationale Wilde Dieren Campagnes bij Vier Voeters

Ondanks alternatieven floreert de handel in berengal

Berengal wordt in de Chinese geneeskunde al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel tegen ooginfecties, blauwe plekken, indigestie en andere aandoeningen. Hoewel de effecten door gerenommeerde experts in twijfel worden getrokken en ondanks het feit dat er betere kruiden- en synthetische alternatieven beschikbaar zijn, is berengal in veel Aziatische landen nog steeds een veelgevraagd product. Het bezit, verkoop en consumptie van berengal in Vietnam is sinds 2005 verboden. Desalniettemin lijden er nog steeds 936 dieren op berenboerderijen. Velen hen gaan door met het illegaal tappen van gal en floreert het illegaal verhandelen van berengal op de Vietnamese straten, in TCM-winkels, op galberenboerderijen en op het internet https://youtu.be/DLAXJednvh0..

Gezamelijke missie tegen dierenmishandeling

In 2005 startte de Vietnamese overheid een campagne om het houden van beren geleidelijk af te schaffen. Alle in gevangenschap verkerende beren werden geregistreerd en gechipt om te proberen te voorkomen dat er nieuwe beren op de boerderijen zouden worden opgenomen. Galberen, die eigendom van de staat bleven, moesten door de boeren worden verzorgd totdat zij naar een lokaal opvangcentrum konden worden overgebracht of een natuurlijke dood stierven. Berenboerderijen moesten ook een verklaring ondertekenen om nooit meer gal af te tappen. In 2017 heeft de Vietnamese regering ook een verklaring afgelegd over hun voornemen het houden van beren te beëindigen en met het redden van de beren te beginnen. Vier Voeters ondersteunt de inspanningen van de overheid door een internationale campagne op te starten en door reddingsacties te ondernemen

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek