Doneren
Ivan-Asen begint zijn reis naar Nederland

leeuw uit illegaal Bulgaars fokstation herenigd met familie

VIER VOETERS brengt leeuw Ivan-Asen naar FELIDA Big Cat Centre

27.3.2018

Amsterdam, 27 maart 2018 - De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (FOUR PAWS) zorgt opnieuw voor een beter leven voor een leeuw die uit een Bulgaarse dierentuin is gered. Leeuw Ivan-Asen is op 25 maart veilig aangekomen bij het FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Nederland. Een team van VIER VOETERS had hem eind 2017 samen met een aantal andere leeuwen gered uit een illegale dierentuin in Razgrad waar inteelt en ernstige welzijnsproblemen plaatsvonden. Het doel is nu om Ivan-Asen de intensieve zorg te bieden die hij nodig heeft na de verwaarlozing die hij in zijn jonge leven heeft moeten doorstaan.

Het transport van Ivan-Asen volgt op die van de leeuwenbroertjes Masoud en Terez, die VIER VOETERS begin februari 2018 al naar FELIDA bracht. Ivan-Asen is familie van deze twee jongere leeuwen. Met de komst van Ivan-Asen worden de leeuwen dus weer herenigd.

"We zijn blij dat ook Ivan-Asen een geschikt thuis heeft gevonden. Sinds we hem hebben gered, gaat het steeds beter met hem. Bij FELIDA zal ons team van experts hem voorzien van de verdere zorg die hij nu nodig heeft. Op de lange termijn zullen we evalueren of Ivan-Asen voldoende hersteld is om naar LIONSROCK in Zuid-Afrika te verhuizen."

Barbara van Genne, VIER VOETERS-expert 'Grote Katachtigen' 

Bijna 2.000 kilometer zonder verdoving

Ivan-Asen was in zeer slechte staat toen een VIER VOETERS-team in november 2017 voor het eerst aankwam in de dierentuin van Razgrad. Gelukkig reageerde de leeuw goed op de behandeling die hij kreeg na zijn redding, tijdens zijn tijdelijke verblijf in de dierentuin van Sofia. Tegelijkertijd trainde Juno van Zon, normaliter dierverzorger bij FELIDA Grote-katachtigen-opvang, de leeuw gedurende deze tijd om hem te leren vrijwillig zijn transportkist in te lopen. Op deze manier kon een verdoving tijdens het transport bij de reeds verzwakte leeuw vermeden worden. Dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) was tijdens de hele reis aanwezig om te driejarige leeuw te monitoren.

Een thuis voor getraumatiseerde grote katachtigen

Ivan-Asen kan nu verder herstellen in FELIDA Grote-katachtigen-opvang, een opvangcentrum van VIER VOETERS dat is gevestigd in het Nederlandse Nijeberkoop. Door het project in 2014 over te nemen, nam de internationale dierenwelzijnsorganisatie ook de verantwoordelijkheid op zich voor de 26 grote katachtigen die daar toen al gehuisvest waren. Aangezien FELIDA in de eerste plaats bedoeld was als doorvoer- en rehabilitatiecentrum, verplaatste VIER VOETERS de meeste wilde dieren naar het VIER VOETERS Big Cat Sanctuary LIONSROCK in Zuid-Afrika. Naast de drie uit Bulgarije geredde leeuwen, leven er momenteel vijf tijgers in het Nederlandse opvangcentrum. In de toekomst is VIER VOETERS van plan de faciliteit uit te breiden, zodat nog meer grote katachtigen uit slechte omstandigheden kunnen worden gered. 

Dierentuin zonder vergunning

Razgrad Zoo werd in 1960 geopend en ligt in het noordoosten van Bulgarije. Hoewel haar vergunning sinds 2014 verlopen is, blijft de dierentuin gratis toegang verlenen aan bezoekers. Er leven veel verschillende soorten dieren, waaronder leeuwen, vossen, zwijnen, herten, rendieren, lama's en vogels. Jarenlang werd er ook geld verdiend met de illegale en onkundige fok en verkoop van leeuwen. Omdat de stad Razgrad de officiële eigenaar van de dierentuin is, heeft VIER VOETERS de burgemeester van Razgrad ervan overtuigd dat het nodig is om maatregelen te nemen. Een internationaal team van VIER VOETERS zorgde ervoor dat Masoud en Terez, en tevens hun oom Ivan-Asen, naar FELIDA kon komen, dat er medische zorg werd verleend aan de overige leeuwen en dat de mannetjes gesteriliseerd werden.

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek