Zoek

Doneren Adopteren Shop
Dierenwelzijn op vakantie

Hoe ga je met dieren om op vakantie?

Dierenwelzijn op vakantie

Andere landen, andere gebruiken, dat is het fijne van op vakantie gaan. Maar houd in gedachten dat de veiligheid en het welzijn van dieren in het buitenland vaak anders is dan thuis. Wat op het eerste gezicht misschien een leuke toeristische attractie of een culinaire delicatesse is, is vaak gekoppeld aan veel pijn en stress voor de dieren hierbij betrokken. VIER VOETERS heeft advies hoe je goed kunt omgaan met dieren in het buitenland.

Voer de dieren niet

Vooral in Zuidelijke landen zijn vakantiegangers vaak verrast door de grote aantallen zwerfdieren. Voor dierenliefhebbers is het erg verleidelijk om ze te voeren. Het probleem is dat de zwerfdieren snel gewend raken aan deze vorm van voeding, wat aan het eind van het toeristenseizoen ophoudt. Van dierenwelzijnsperspectief is het voeren ook een probleem omdat het ervoor zorgt dat de dieren zich sneller voortplanten. Het is veel slimmer om een lokale dierenwelzijnsorganisatie op je vakantiebestemming te steunen.

Geen foto's met wilde dieren

Steeds meer toeristen kunnen op de foto met wilde dieren, uiteraard zijn jonge dieren extreem populair. Bij de kans om op de foto te gaan met bijvoorbeeld jonge beertjes, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Dit is puur profiteren ten koste van het dier die vaak onder slechte omstandigheden wordt gehouden.

Vermijd toeristische attracties met dieren

Een klassieke toeristische attractie, vooral in exotische landen, zijn dierenritten: op olifanten, pony’s, ezels of kamelen. Deze dieren worden vaak in slechte omstandigheden gehouden. Ze moeten bijvoorbeeld de hele dag in de hitte werken zonder vers water te krijgen.

Traditionele stiergevechten in Spanje en Portugal of wrede honden-, beren- of haangevechten: de dieren leiden. Bij stiergevechten worden bijvoorbeeld technieken gebruikt om de dieren te irriteren voor het gevecht start. Dit kan variëren van klappen op de nieten tot het prikken van de geslachtsdelen met naalden, of het toedienen van medicatie waardoor de dieren zich slecht kunnen oriënteren. Tijdens de gevechten krijgen stieren vaak speren in hun zij. Het hoogtepunt van het gevecht is het doden van het dier. Hier sterft het dier meestal door te stikken op zijn eigen bloed.   

Souvenirs

Veel winkels verkopen producten gemaakt van ivoor, schildpadschild of koraal en leren producten gemaakt van de huid van exotische dieren. Door deze producten te kopen draag je bij aan het uitsterven van beschermde diersoorten. Het meenemen van souvenirs afkomstig van bedreigde dieren is illegaal.

bescherming van dieren stopt niet bij de grens

Steun onze campagnes tegen misbruik van dieren

doneer