Zoek

Ter nagedachtenis aan Heli Dungler

Diervriendelijke tuin

Advies voor een diervriendelijke tuin

Van belang bij het kiezen van planten is dat ze niet giftig zijn voor dieren. Voorbeelden van giftige planten zijn klimop, rododendron en clematis, maar ook typische voorjaarsbloemen als narcissen, krokussen en lelietjes-van-dalen. Ook planten met stekels en doornen kunnen gevaarlijk zijn voor dieren. Wees daarnaast ook voorzichtig met (kunst)mest. Koop bij twijfel koeien- of paardenmestkorrels, die niet giftig zijn. Ook wat betreft bestrijdingsmiddelen is het beter om te kiezen voor een natuurlijk alternatief.

Heb je een hond?
Dan weet je waarschijnlijk wel dat het dier graag speelt en graaft in de tuin. Heb je een grote tuin, dan kan je een apart, omheind gedeelte maken waar je hond naar hartenlust kan graven. ‘Toch kan een tuin een wandeling niet vervangen,’ zegt Birgit Thiesmann, huisdierenexpert bij Vier Voeters. ‘Honden houden ervan nieuwe plekken en geuren te ontdekken. En omdat een hond een roedeldier is, heeft het behoefte aan contact met andere honden en mensen. Een hond die alleen in de tuin zit, óók als dat een grote tuin is, kan eenzaam worden.’

Heb je een kat?
Om te voorkomen dat je kat je bloemen en planten als toilet gebruikt, raadt Thiesmann aan om er boomschors of twijgjes in te strooien. ‘Dat maakt het minder aantrekkelijk voor katten. Of maak een zandbakje zodat jouw kat daar zijn behoefte in doet, in plaats van in de tuin van de buren.’ Bomen kan je beschermen met krabmatten en kippengaas. Vogelhuisjes hang je veilig op aan een tak in plaats van in de boom zelf. Als de jonge vogeltjes leren vliegen, dan zit er echter maar één ding op: hou je kat in die periode binnen.