Zoek

Doneren Adopteren Shop

Ter nagedachtenis aan Heli Dungler

51 honden gered uit de hondenvleeshandel in Vietnam

9.10.2019

Help ons om deze gruwelijke handel te stoppen

De hondenvleeshandel is big business in Vietnam en bedreigt elk jaar het leven van miljoenen honden, waaronder veel huisdieren. Elke dag worden er huisdieren met geweld van de straat gerukt, uit tuinen en zelfs tijdens het wandelen met de eigenaars. Deze ongelukkige honden maken een brute tocht naar slachthuizen, markten en restaurants, waar een gruwelijke dood op hen wacht. Maar de tijden veranderen en de brutaliteit en illegaliteit van diefstal van huisdieren wordt niet langer meer door de Vietnamese autoriteiten getolereerd. 

 

Een markant geval is toen de politie in de provincie Thanh Hoa een tip over een bende hondendieven ontving, die sinds het begin van het jaar duizenden honden zouden hebben gestolen. Op 15 september 2019 heeft de politie met succes de in Vietnam grootste vangst ooit gedaan door een bende hondendieven te arresteren en 51 honden in beslag te nemen. Volgens de politie had de bende stroomstootwapens en andere scherpe wapens en reed ‘s avonds laat op motoren door woonwijken en schoot op honden die buiten rondliepen. De politie arresteerde in totaal 16 verdachte bendeleden en ondervroeg meer dan 40 verdachten. De bende verwoesten niet alleen de buurthonden, maar wekte ook veel verontwaardiging bij de lokale bevolking, met name de eigenaren van gezelschapsdieren.

Gezien de beperkte capaciteit had de politie na de onderschepping moeite om de in beslag genomen honden goed te verzorgen, dus kwam Asia Canine Protection Alliance (ACPA), waar VIER VOETERS lid van is, tussenbeide om hulp te bieden. Er waren 13 honden die onmiddellijk medische zorg nodig hadden vanwege ernstige wonden die ze hadden opgelopen toen ze gevangen werden. Honden met pijnlijk open wonden werden onder narcose gebracht, behandeld, voorzien van pijnstillers en antibiotica en voor doorlopende behandeling in een tijdelijk onderkomen ondergebracht. De ACPA is een internationale alliantie van 4 dierenbeschermingsorganisaties die zich inzetten voor het beëindigen van de illegale hondenhandel in Vietnam: VIER VOETERS, Animals Asia,  Humane Society International en Change for Animals Foundation werken aan het opbouwen van samenwerkingsrelaties met de regeringen in Zuidoost-Azië, waar de handel in hondenvlees de overhand heeft en is er al in geslaagd een moratorium op de handel in te stellen tussen Thailand en Vietnam. Met behulp van lokale media heeft de politie na de inbeslagname over de inval gepubliceerd zodat gestolen honden met hun families herenigd konden worden. In de loop van twee weken waren alle 51 honden succesvol herenigd met hun eigenaren, die er nog steeds kapot van waren dat hun dieren verdwenen waren. Deze inval is een belangrijk precedent omdat hondendiefstal in Vietnam zelden als een misdrijf wordt behandeld, tenzij de waarde van de hond VND 2.000.000 ($ 86) bedroeg.  

‘Deze arrestaties zullen toekomstige hondendieven in de provincie Thanh Hoa, en mogelijk in heel Vietnam, hopelijk afschrikken. Hoewel de handel in hondenvlees vaak wordt verontschuldigd als ‘cultuur’ en ‘traditie’, is de realiteit dat er aanzienlijke gezondheids- en maatschappelijke risico’s aan de handel verbonden zijn en deze een steeds grotere zorg vormen in Vietnam en internationaal’.

Dr. Katherine Polak, hoofd van de zwerfdierenzorg van VIER VOETERS in Zuidoost-Azië

In een poging om het internationale imago van Vietnam bij toeristen te verbeteren, drong de Food Safety Management Board van Ho Chi Minh City eerder deze week er bij de bevolking op aan om te stoppen met het eten van hondenvlees. Zij waarschuwden de lokale bevolking ook voor de gezondheidsrisico’s van het consumeren van ongereguleerd vlees. Dit volgde op een soortgelijke oproep van het Hanoi People Committee vorig jaar. Naast het lidmaatschap van ACPA heeft VIER VOETERS, samen met de lokale liefdadigheidsinstellingen PAWS for Compassion en Vietnam Cat Welfare, ín Centraal Vietnam ook het programma ‘Cats Matter Too’, dat veterinaire training en dierenwelzijnseducatie verbetert en gratis sterilisatie/castratie diensten aanbiedt.

feiten

  • De Asia Canine Protection Alliance (ACPA) bestaat uit vier organisaties: Animals Asia, Change for Animals Foundation, Humane Society International en VIER VOETERS. De alliantie is opgericht om de strijd tegen illegale hondenhandel te ondersteunen en tegen 2020 rabiës uit te roeien. Momenteel werkt ACPA samen met het Vietnam Department of Animal Health aan initiatieven met betrekking tot de preventie van rabiës, verbetering van de quaratainecapaciteit voor dieren en ondersteuning van netwerken van reddingscentra’s van honden en katten in heel Vietnam.
  • ACPA schat dat in Vietnam jaarlijks vijf miljoen honden gedood worden om hun vlees, en komt daarmee, in termen van het aantal geconsumeerde honden, achter China.
  • Steeds meer honden en katten die worden gebruikt om aan de vraag naar hondenvlees te voldoen, zijn gestolen huisdieren en dit wordt in Vietnam snel een maatschappelijk probleem, waar de groeiende bevolking die huisdieren bezit en liefheeft gefrustreerd raakt door de voortdurende diefstal van hun dieren.
  • Hondendiefstal wordt in Vietnam zelden als een misdrijf behandeld tenzij de honden een waarde hebben van VND 2.000.000 ($ 86).
  • De grootscheepse verplaatsing van honden met een onbekende gezondheids- en vaccinatiestatus is in strijd met aanbevelingen voor rabiëscontrole door professionals in de gezondheidszorg van mensen en dieren.

red  dieren van deze vreselijke handel!

Stop de handel in honden- en kattenvlees

teken de petitie!