Zoek

Escalatie in Gaza: VIER VOETERS moet reddingsmissie uitstellen

29.3.2019

Ruim 40 dieren zullen geëvacueerd worden zodra de situatie veilig is

29.3.2019 – Vanwege voortdurende onrust in de Gazastrook moet de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS de geplande reddingsmissie uitstellen. Het oorspronkelijke plan was om ruim 40 dieren uit de verwaarloosde dierentuin in Rafah te evacueren en ze in reservaten in Jordanië en Zuid-Afrika te plaatsen. Sinds maandag 25 maart heeft VIER VOETERS meerdere keren geprobeerd Gaza binnen te gaan, maar alle grenzen zijn gesloten vanwege gewelddadige escalaties. De reddingsmissie wordt voortgezet zodra de situatie ter plekke verbeterd is. In de tussentijd helpen lokale vrijwilligers in Gaza VIER VOETERS door de dieren te voeden.

De ruim 40 dieren die gevangen zitten in Rafah Zoo – waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, stekelvarkens, vossen, katten, honden, emu’s en struisvogels – blijven de focus van de VIER VOETERS’ grootste reddingsmissie. Het reddingsteam, bestaande uit deskundige dierenartsen en dierverzorgers, was op maandag al onderweg naar Gaza om voorbereidingen te treffen voor de evacuatie. De escalerende onrust in de regio dwarsboomde dit plan. “Door de gesloten grensovergangen was het onmogelijk voor ons team om Gaza binnen te gaan. We houden de situatie in de gaten en de reddingsmissie zal plaatsvinden zodra de veiligheidssituatie stabiel is. We blijven stand-by en zijn klaar om de missie voort te zetten. Ongeacht hoe lang we moeten wachten, we zullen de dieren in Rafah Zoo niet opgeven,” zegt VIER VOETERS dierenarts en missieleider Dr. Amir Khalil, die in 2014 en 2016 al twee dierentuinen in Gaza heeft geevacueerd en gesloten.

Rafah Zoo: verminkte leeuwin, doodgevroren leeuwenwelpjes en opgezette dieren

In het begin van 2019 kwam Rafah Zoo wereldwijd in het nieuws. Vier leeuwenwelpen vroren dood wegens de vrieskou en de slechte omstandigheden. Slecht enkele weken later werden de klauwen van een 14 maanden oude leeuwin op brute wijze uitgetrokken met een tuinschaar, waardoor ze voor altijd verminkt is. Gaza’s oudste dierentuin werd aan de grens met Egypte geopend in 1999. Vanaf daar worden wilde dieren regelmatig in en uit Gaza gesmokkeld door ondergrondse tunnels. Veel van de dieren werden gedood bij raketaanvallen en oorlogsgeweld. Sommige van hen zijn opgezet en tentoongesteld in Rafah Zoo.

VIER VOETERS: diverse reddingsmissies in Gaza

VIER VOETERS is sinds 2014 actief in Gaza en heeft al eerder twee dierentuinen in de regio geveacueerd en gesloten: Al-Bisan Zoo en Khan Younis Zoo. De dierentuin in Rafah is ook goed bekend bij de organisatie. In 2015 verkocht de eigenaar van de dierentuin de twee leeuwenwelpen Max en Mona aan een lokale inwoner, die ze als cadeau aan zijn kleinkinderen gaf. Foto’s van de twee leeuwen in het midden van een vluchtelingenkamp gingen de hele wereld over. VIER VOETERS nam de dieren in beslag en bracht ze naar Jordanië. De meeste bewoners van Rafah Zoo zullen daar ook ondergebracht worden, in het “Al Ma'wa for Nature and Wildlife” reservaat voor wilde dieren – een gezamenlijk project van VIER VOETERS en de Princess Alia Foundation. Twee leeuwen zullen naar het VIER VOETERS reservaat voor grote katachtigen LIONSROCK in Zuid-Afrika gebracht worden. De redding van de dieren wordt financieel ondersteund door een gulle donatie van de Amerikaanse journalist en zakenman Eric S. Margolis.

"Due to the closed borders, it was impossible for our team to enter Gaza. However, we are keeping an eye on the situation and the rescue will take place once the security situation has stabilised. We remain on standby and are ready to go through with the rescue at any time. No matter how long we have to wait, we will not give up on the animals of Rafah Zoo"

says FOUR PAWS veterinarian and Head of Mission Dr Amir Khalil, who has already evacuated and closed down two zoos in Gaza in 2014 and 2016.

Over VIER VOETERS - Stichting voor dierenwelzijn
Sinds 1988 zet VIER VOETERS zich in om ervoor te zorgen dat mensen dieren behandelen met respect, mededogen en begrip. De internationale stichting heeft onderwijs- en educatieve activiteiten, duurzame campagnes en lobbyactiviteiten met kantoren in 12 landen. De focus ligt hier op het verbeteren van de leefomstandigheden van landbouwhuisdieren, huisdieren en dieren in het wild. In de VIER VOETERS beschermingscentra vinden beren en grote katten uit een slechte houding een diervriendelijk huis.