VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

De geschiedenis van Stichting VIER VOETERS

2012-10-19

1988-1993: De beginjaren
Nachtelijke inspecties bij pelsdierfokkerijen leiden in 1988 tot de eerste officiële campagne van de nieuwe vereniging. Samen met Toni Hubmann, een grootproducent van scharreleieren, vraagt VIER VOETERS om aandacht voor het leed van legbatterijkippen. Austrian Airlines en Lauda Air stappen op aandringen van VIER VOETERS uit de transportketen van wildgevangen vogels. Ook de bontcampagne begint zijn vruchten af te werpen: talrijke bontfokkerijen worden gesloten. Rond dezelfde tijd begint ook de samenwerking met Tiergarten Schönbrunn en de eerste wilde-dierenprojecten, die aandacht vragen voor beren in entertainment.


1994-1999: De organisatie vormt zich
Met de oprichting van het kantoor in Duitsland gaat VIER VOETERS internationaal werken. Er volgen talrijke campagnes met verschillende onderwerpen, die systematisch proberen om misstanden bij de behandeling van gezelschapsdieren en wilde dieren te beëindigen en van deze pogingen ook duidelijke successen kunnen laten zien: steeplechase-paardenraces worden veiliger gemaakt, levende dieren mogen niet meer per post worden verzonden en pelsdierfokkerijen worden in Oostenrijk verboden. In het protest tegen dierproeven en gentechniek ontstaan de eerste Europese allianties. In Boekarest begint het eerste castratieproject voor zwerfdieren en in Arbesbach ontstaat het eerste berenopvangcentrum van VIER VOETERS. Beide zijn richtinggevende stappen: VIER VOETERS kan nu duurzame eigen oplossingen voor misstanden aanbieden.

2000-2002: Internationalisering van de inspanningen
VIER VOETERS Bulgarije, Roemenië en Zwitserland worden opgericht, gevolgd door VIER VOETERS Nederland in 2002. In Bulgarije ontstaat het DANSBERENPARK Belitsa, een opvangcentrum voor beren. Zeven jaar later zal het gelukt zijn om daar alle in de EU verblijvende dansberen onder te brengen en het eind van deze bloedige traditie wettelijk vast te leggen. Het Roemeense zwerfdierenproject wordt uitgebreid en begint zijn vruchten af te werpen. Talrijke campagnes in alle landen bereiken nu duurzame wettelijke verbeteringen, die tegelijkertijd het politieke gewicht van de organisatie versterken en het voor de dierenbescherming mogelijk maken om steeds efficiënter te werken. De Duitse regering neemt dierenbescherming in de grondwet op en de levensomstandigheden van dieren verbeteren voortdurend, door heel Europa. In 2002 ontstaat VIER VOETERS International als centraal kantoor in Wenen. Helmut Dungler, die VIER VOETERS heeft opgericht, leidt de landencoördinatie als voorzitter.

2003-2008: Wereldwijde grote projecten en steeds dichter bij het doel
Steeds grotere campagnes volgen, die waar nodig in aparte landen plaatsvinden of in heel Europa tegelijkertijd gelanceerd worden. Er komt een grote hoeveelheid nieuwe projecten bij: PFOTENHILFE in Lochen, een mobiele dierenkliniek in Kenia, een uitbreiding van de hulp aan zwerfdieren, hulp aan dieren in nood op Borneo, noodhulpprojecten en nog veel meer. VIER VOETERS in Hongarije en Groot-Brittannië, en het Europese kantoor in Brussel completeren het internationale netwerk van de dierenbeschermingsorganisatie. In februari 2008 is het opvangcentrum voor grote katachtigen LIONSROCK, het tot nu toe grootste project, in Zuid-Afrika geopend. Leeuwen die in Europa geen toekomst meer hebben, vinden hier een nieuw en voor hen geschikt tehuis.


print