VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

De successen van 2011

2012-10-19

Projecten van Vier Voeters

SAC: Succes in vele landen en verzet tegen Roemeense moordwet
Ook in 2011 was de zorg voor en castratie van zwerfdieren, een van de belangrijkste projecten van Vier Voeters, een succes. Talloze gemeentes in Bulgarije, Roemenië, Lithouwen en Slowakije kozen voor het Stray Animal Care project en zagen af van het doden van de dieren. Bovendien werkten er teams in Jordanië samen met de Princess Alia Foundation, en in India, waar Vier Voeters als partner fungeert van het welbekende Indiase Blue Cross. Ook op EU-niveau was er volop nieuwe steun voor een verantwoord zwerfdierenbeleid. In Roemenië echter werd een hoogst controversiële wet aangenomen, die werd gezien als een enorme stap terug naar een donker verleden. In verscheidene Europese steden leidde dit tot protesten voor de Roemeense ambassades. Ook in Oekraïne, een van de gastlanden van het EK Voetbal in 2012, werden duizenden dieren systematisch om het leven gebracht. Vier Voeters is van plan nog voor het eind van dit jaar het eerste SAC-project in Lviv te verwezenlijken. In Nederland werkten we succesvol samen met Dierendokters in Hilversum en behandelden we in slechts 3 dagen tientallen honden en katten.


LIONSROCK: Nieuwe leeuwen en uitbreidingswerkzaamheden
In LIONSROCK, het Zuid-Afrikaanse reservaat voor grote katachtigen, zijn weer leeuwen aangekomen uit Roemenië en Bulgarije, die daar onder slechte omstandigheden gevangen zaten. Het plaatselijke - zeer competente - team heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de dieren goed konden wennen aan hun nieuwe omgeving. De uitbreidings- werkzaamheden voor 15 nieuwe omheiningen vorderen goed, ondanks dat er brand uitbrak, maar dank zij de snelle reactie van personeel en omwonenden bleef de schade beperkt. Tijger Martin, die opgroeide in een betonnen kooi in Bulgarije, is goed gewend aan zijn nieuwe leventje en vindt het heerlijk om in de vijver te zwemmen.

Missies van Disaster Relief in Libië en Pakistan
Voor het tweede achtereenvolgende jaar verleende een team van Vier Voeters noodhulp aan dieren tijdens een overstromingsramp, deze keer in de regio Jhando Mari. Zwaar getroffen boeren kregen het veevoer dat ze zo hard nodig hadden. In de Libanese hoofdstad Tripoli dreigden 700 wilde dieren een hongerdood te sterven. Toen het strijdgewoel de stad had bereikt, had het personeel van de dierentuin de dieren aan hun lot overgelaten. Een team van Disaster Relief gaf levensreddende hulp, organiseerde bevoorrading van veevoer en bracht medicijnen en benodigdheden mee uit Zuid-Afrika. Nu wil men de dierentuin naar moderne maatstaven ombouwen, om de levensomstandigheden van de vele getraumatiseerde dieren snel te verbeteren. Eerder dit jaar ging er ook een noodhulpteam naar het politiek onrustige Egypte. Drieduizend paarden en kamelen kregen eten en verzorging.

Berenparken van Vier Voeters
Er is ook uitstekend werk verricht in de drie berenreservaten van Vier Voeters. In het DANSBERENPARK Belitsa bevinden zich nu 25 beren, die eerst moesten dansen of zijn gered uit erbarmelijke omstandigheden in dierentuinen. Alle dieren kregen weer hun jaarlijkse medische controle, uitgevoerd door een gerespecteerd team van dierenartsen die gespecialiseerd zijn in ernstige gevallen en chronische kwalen. In het BERENPARK Arbesbach worden nu zes beren verzorgd die eerst in eenzame opsluiting leefden. Het BERENPARK Müritz werd na grootschalige uitbreidingswerkzaamheden weer heropend, waarna verscheidene nieuwe beren konden worden overgebracht uit Oost-Europese dierentuinen. Ook WEESBERENOPVANG Harghita, een opvang in Roemenië waarmee Vier Voeters samenwerkt, nam nieuwe welpjes op. De vondelingetjes zullen in de opvang worden voorbereid op terugkeer naar de natuur en dus op een leven in vrijheid.

Mobiele dierenkliniek in Kenia
Door een droogteperiode die Kenia de hele winter teisterde, werd het een wel heel moeilijk jaar voor de door Vier Voeters gefinancierde mobiele dierenkliniek. Toch heeft het team het voor elkaar gekregen om dag na dag uitstekend werk te verrichten. Talloze dieren moesten worden bevrijd uit wildstrikken of behandeld worden aan pijlwonden. Stropen nam toe en - ook door de intensieve landbouw langs de rivieroevers - verslechterde de situatie in de nationale parken van Tsavo en Amboseli alleen maar. Pas toen het in november ging regenen werd de situatie er even weer beter op.

Paardenprojecten in Roemenië, Hongarije en Duitsland
In meerdere landen geeft Vier Voeters steun aan boerenerven, door zich te bekommeren om paarden die uit benarde huisvestings-omstandigheden gered zijn. Het bleek dat er in Roemenië ongeveer 70 wilde paarden illegaal gevangen en aan het slachthuis verkocht waren. De meeste daarvan konden tijdens een maandenlange, dramatische hulpactie worden gered. Al naar gelang hun gezondheidstoestand worden ze nu geleidelijk aan weer vrijgelaten. Vier Voeters leverde ook meer dan honderd ton wintervoer aan de regio.

Reservaat en opvangcentrum voor wilde vogels
Sinds 2009 is Vier Voeters partner van EGS, een zorg- en revalidatiecentrum voor uilen en roofvogels in het Oostenrijkse meer de Haringsee. Zo’n 400 wilde vogels, de meeste vondelingen en weesjes, leven hier en worden, indien mogelijk, voorbereid op een leven in vrijheid. Tijdens het revalidatieprogramma ontwikkelen zich sociale groepjes, zodat ze in grote volières gehouden kunnen worden. Voor vele bedreigde vogelsoorten in Midden-Europa is dit unieke programma van groot belang.

Wilde dieren in het circus
Vier Voeters zet zich in voor een algemeen verbod op wilde dieren in het circus, en met succes: de Duitse Bondsraad stemde vóór het verbod en wij hebben een strafrechtelijk proces aangespannen tegen Circus Krone wegens dierenmishandeling. Vier Voeters roept de Duitse regering op om het besluit van de Duitse Bondsraad over het verbod eindelijk ten uitvoer te brengen, en ons protest werd door duizenden mensen gesteund. Ook boekten we succes in Oostenrijk: hier bevestigde het grondwettelijk hof het verbod op wilde dieren in circussen, dat al sinds 2004 van kracht was. In Nederland en Engeland werd voor eenzelfde verbod gelobbyd, en in Engeland lijkt dit zijn vruchten af te werpen.

Pelsdieren
In bontfokkerijen lijden en sterven miljoenen wilde dieren onder vreselijke omstandigheden. Vier Voeters zet zich in voor een verbod op het houden van pelsdieren in de hele Europese Unie. In Duitsland hebben we geprotesteerd bij bontfokkerijen en hebben we pelsdierhouders aangegeven bij de autoriteiten, omdat zij de nieuwe wetgeving over het houden van nertsen aan hun laars lapten. Bont staat niet alleen voor dierenmishandeling, maar kan ook een gevaar vormen voor de menselijke gezondheid, zoals uiteengezet in onze studie ‘Gif in Bont 2011’- het meest uitgebreide onderzoek naar giftige stoffen in bontproducten dat ooit in Europa werd gepubliceerd. Ook Nederlandse bontproducten bleken vol te zitten met gif.

Proefdieren
In 2011 was onze inzet voor de beëindiging van dierproeven voornamelijk gericht op de cosmeticasector. Onze campagne ‘De lelijke kant van cosmetica’ richtte zich op een verkoop- en importverbod binnen de EU, met ingang van 2013. 'Bunny Belle', de mascotte van de campagne, trok langs de Europese steden (waaronder Amsterdam) om handtekeningen te verzamelen. Tienduizenden mensen hebben onze petitie al ondertekend.

Productiedieren
Onze campagnes tegen het dwangvoederen van ganzen en het plukken van veren van levende dieren hadden succes; in 2011 haalden alle supermarkten in Oostenrijk naar aanleiding van onze campagne en onderzoek alle producten uit hun assortiment van fokkerijen die nog aan dwangvoederen deden. Een groep ganzen die door Vier Voeters werd gered van dwangvoederen kon zelfs herplaatst worden in een reservaat. Ook in Nederland werd breed geprotesteerd tegen dons van foie gras ganzen. Als gevolg daarvan lieten enkele retailers weten het met ons eens te zijn en de betreffende producten uit de handel te halen.
We zetten ons ook in voor betere accommodatie voor konijnen en verzetten ons tegen het in krappe kooien houden van gefokte konijnen. In 2011 werden nieuwe inzichten wat betreft een alternatieve manier van konijnen houden bekend gemaakt; in samenwerking met konijnenfokkerijen heeft Vier Voeters wetenschappelijk bewezen dat het financieel efficiënt en haalbaar is om konijnen in kleine groepjes te houden met het moederkonijn erbij, in plaats van in de onmenselijke kooien. Ook bleven we werken aan de verbetering van de omstandigheden waarin leghennen worden gehouden. In Duitsland verkopen sommige supermarktketens zoals V-Markt en Feneberg nog steeds eieren uit legbatterijen. Vier Voeters protesteerde voor hun winkels in München, Kempten en Kaufbeuern. Hoewel legbatterijen in Oostenrijk verboden zijn, worden de eieren nog steeds door producenten en detailhandel verkocht en gebruikt bij de productie van pasta en gemaksvoedsel. Legbatterij-eieren worden ook wel stiekem in restaurants gebruikt. Dit jaar zijn we een onderzoek gestart naar de herkomst van de eieren; we zullen contact opnemen met de producenten en ons best doen om de situatie te veranderen. In Nederland namen we deel aan een project van de Universiteit van Wageningen om een nieuw konijnenvriendelijk houderijsysteem te ontwikkelen.

Handel in puppy’s
We voeren nog steeds actie tegen illegale handel in puppy’s. Vier Voeters deed onderzoek en ontdekte overal in Europa gevallen van illegale puppyhandel. Met behulp van door ons opgezette internetplatforms kunnen deze praktijken worden aangepakt.


print