VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

De successen van 2014

2014-12-24

Vol tevredenheid kijken we terug op 2014. Het is een jaar geweest met hoogtepunten, een aantal teleurstellingen en het verlies van de goede vriend en excellente fotograaf die ruim 20 jaar de mooiste beelden gemaakt heeft voor onze organisatie.

 

Om het jaar goed af te sluiten onderstaand een selectie uit de successen die we dankzij de steun van onze donateurs dit jaar hebben kunnen realiseren.


Nederlandse leeuwen eindelijk thuis

© VIER VOETERS - Mihai Vasile

Op 1 juli begon voor Kongo, Nora, Neida, Gypsy, Simba en Pregan de langverwachte reis vanuit ons opvangcentrum in het Friese Nijeberkoop naar Zuid-Afrika. Na een korte gewenningsperiode voelen de dieren zich nu helemaal op hun gemak in hun nieuwe, ruime verblijven. In LIONSROCK is de machtige Kongo rustig en zelfbewust en hij neemt zijn leidersrol steeds serieuzer. De zevenjarige leeuwen Simba en Pregan hebben nu een gebied van maar liefst 5.000m² tot hun beschikking. De leeuwen doen steeds vaker mee aan het dagelijkse brulconcert, wat een teken is dat de leeuwen zich echt thuis voelen in LIONSROCK.


Noodhulp na overstromingen in de Balkan

© VIER VOETERS

In mei is het noodhulpteam van VIER VOETERS drie weken lang actief geweest in verschillende overstroomde gebieden in de Balkan. In het gebied is onder boerderijdieren, gezelschapsdieren en zwerfdieren meer dan 150 ton voedsel uitgedeeld. Met behulp van rubber bootjes werden tientallen achtergebleven dieren gered, waarvan sommigen dagenlang in ondergelopen huizen en stallen opgesloten hadden gezeten. In een mobiele kliniek of ter plekke in getroffen gebouwen hebben de dierenartsen van VIER VOETERS de slachtoffers van de overstroming behandeld en ingeënt om verspreiding van ziektes te voorkomen.


Berenbaby's gered in Kosovo

© VIER VOETERS

Afgelopen jaar konden we maar liefst negen beren uit verschrikkelijke omstandigheden redden. Zoals de berenwelpjes Ema, Oska en Ron. Slechts zes weken oud waren deze berenbaby's toen ze in maart werden opgevangen in het VIER VOETERS berenopvangcentrum in Prishtina. Ema was slechts drie (!) weken oud, toen ze door een familie werd gekocht en illegaal in hun appartement gehouden. Later werden nog twee berenwelpen ontdekt en veterinair onderzoek wees uit dat het broers en zussen zijn. De angstige en sterk verzwakte beertjes hebben dankzij de professionele zorg door gecertificeerde dierverzorgers kunnen overleven.


Buffelmozzarella vol dierenleed

© VIER VOETERS

In augustus maakte VIER VOETERS onderzoeksresultaten wereldkundig waaruit bleek dat  op Italiaanse buffelboerderijen in de streek Campania veel dierenleed is.Zo staan de dieren in een zeer dikke laag van hun eigen uitwerpselen, hebben sommige buffels open, onbehandelde wonden en hebben velen van hen ernstige loopproblemen door te lange en onverzorgde hoeven. Bovendien is drinkwater niet altijd beschikbaar. Veel aandacht in de media én de vele verontwaardigde reacties van consumenten hebben tot de eerste resultaten geleid. De organisatie die verantwoordelijk is voor de D.O.P. gecertificeerde buffelmozzarella uit de streek (Consortio per la Tutela del Formaggio Mozzarella di Bufala Campania) heeft aangegeven met VIER VOETERS te willen samenwerken om ervoor te zorgen dat hun boerderijen aan de minimumeisen  van VIER VOETERS gaan voldoen. Ook een aantal grote Italiaanse producenten van in Nederland verkochte buffelmozzarella heeft informatie gegeven over de boerderijen die aan hun leveren, zodat VIER VOETERS deze kan inspecteren.


Steun voor Roemeense zwerfhonden

© VIER VOETERS

Een brute actie van de gemeentelijke hondenvangers van de ASPA in Roemenië, waarbij 18 honden die onder behandeling stonden van VIER VOETERS mishandeld werden en illegaal meegenomen, schokte ons diep. Gelukkig was er later in het jaar ook positief nieuws te melden. Dankzij de volhardendheid van VIER VOETERS oordeelde het Hof van Beroep in Boekarest dat de uitvoeringsnormen van de zwerfhondenwet opgeschort moesten worden. Dit maakte het doden van zwerfhonden met directe ingang illegaal.


Innovatieve oplossingen Roemeense zwerfhonden

© VIER VOETERS - Mihai Vasile

Al in 2004 is in Roemenië het Dogs for People project gestart, waarbij Roemeense zwerfhonden getraind worden om als therapiehonden aan de slag te gaan. Kinderen en bejaarden met psychische en lichamelijke handicaps blijken veel baat te hebben van de bezoeken van deze honden. Afgelopen jaar heeft een nieuw centrum voor ouderen zich bij het project aangesloten en de resultaten zijn opmerkelijk. Het programma, dat met hulp van specialisten van VIER VOETERS is gemaakt, helpt ouderen actiever te worden, om hun isolatie te doorbreken en beter te socialiseren en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Ook werd dit jaar een voormalige zwerfhond getraind als hulphond voor een gehandicapte man die zijn beide benen verloor bij een auto-ongeluk. Normalerwijs worden speciale hondenrassen gebruikt voor dit werk. Maar zwerfhond Karma had slechts vier maanden training nodig om de juiste vaardiheden te leren. 


Succesvolle redding leeuwen uit Gazastrook

© VIER VOETERS

Door luchtaanvallen raakte de Al- Bisan dierentuin in de Gazastrook zwaar beschadigd en meer dan 80 dieren stierven. De dieren die de aanvallen overleefden waren gewond en zwaar getraumatiseerd. Met de hulp van vertegenwoordigers van de autoriteiten in Egypte, Israël, Jordanië en de Palestijnse slaagde VIER VOETERS erin drie leeuwen over te brengen naar een opvangcentrum in Jordanië. Deze dieren kregen prioriteit omdat hun verblijven zwaar beschadigd raakten en het niet meer veilig was voor de verzorgers om de dieren te verzorgen. Ook voor de resterende dieren wordt gezocht naar een oplossing.


VIER VOETERS campagne tegen bont

Onze campagne tegen het gebruik van bont heeft zich ook in 2014 gericht op het Britse modemerk Burberry. Centraal in de campagne stond het vosje Kimi. We hebben geprotesteerd In Londen, Berlijn, Düsseldorf, Hamburg, Wenen, Zürich én bij de pelshouderij die levert aan Burberry en waar Kimi leeft. Dankzij enorme steun van het publiek konden we maar liefst 280.000 proteststemmen overhandigen aan Burberry. Hoewel het modemerk geen krimp gegeven heeft, heeft de pelshouder en eigenaar van Kimi toegezegd de vos en zijn zusje voorlopig in leven te houden. We blijven doorgaan met onze pogingen om Kimi vrij te krijgen en een dierwaardig leven te geven.


Verbod op wilde dieren in circussen definitief in 2015

© VIER VOETERS

Ruim twee jaar nadat in het regeerakkoord een verbod op wilde dieren in het ciscus werd aangekondigd, heeft staatssecretaris in december haar besluit gepresnteerd waarin staat dat vanaf 15 september 2015 in Nederland geen circussen met wilde dieren meer mogen rondreizen. Dit verbod betekent de kans op een nieuw leven voor deze circusdieren. Een internationaal netwerk van opvangcentra staat klaar om de dieren op te vangen en gespecialiseerde zorg te bieden.  De opvangcentra van VIER VOETERS kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.


Succesvolle Doggy Marathon

Enthousiaste deelnemers, lieve honden en de steun van de weergoden maakten op Dierendag van de eerste VIER VOETERS Doggy Marathon een geslaagd familiefestijn. Bijna 300 deelnemers renden of wandelden samen met hun hond het parcours van 4,2 km door het Amsterdamse Amstelpark. Maar dat was niet hun enige prestatie. Dankzij de grote inzet van de deelnemers om zoveel mogelijk geld op te halen én de gulheid van de vele bezoekers werd maar liefst een bedrag van € 17.219,82 ingezameld voor de zwerfhonden in Roemenië.


print