VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

De successen van 2013

2014-01-24

2013, het jaar waarin Vier Voeters Internationaal haar 25-jarig bestaan vierde, is een jaar geweest waarin we mooie resultaten hebben kunnen boeken. Onderstaand een selectie uit de successen die we dankzij de niet aflatende steun van onze donateurs hebben kunnen realiseren.


Hulp voor noodlijdend opvangcentrum voor grote katachtigen in Friesland

Eind 2013 is VIER VOETERS het noodlijdende opvangcentrum voor katachtige roofdieren in Friesland te hulp geschoten. Bij Stichting Pantera verblijven momenteel acht leeuwen, vijftien tijgers, een zwarte jaguar, een luipaard en een Bengaalse kat. VIER VOETERS is direct begonnen met het verbeteren van het welzijn van de dieren, door bestaande verblijven winterklaar te maken. In 2014 zullen dieren die daar gezond genoeg voor zijn naar LIONSROCK in Zuid-Afrika gebracht worden. Voor de oude en/of gehandicapte dieren worden nieuwe, ruime verblijven gebouwd die voldoen aan de hoge maatstaven van VIER VOETERS.


Noodhulp in de Filipijnen

Begin november werd de wereld opgeschrikt door de enorme ravage die tyfoon "Haiyan" teweegbracht in de Filipijnen. Niet alleen mensen, maar ook dieren hadden grote moeite om te overleven. Het VIER VOETERS noodhulpteam is direct in actie gekomen en heeft gezorgd dat duizenden dieren, waaronder landbouwdieren, huisdieren en wilde dieren in dierentuinen, voorzien werden van water, medische verzorging en voedsel. Daarnaast werd een groot aantal dieren ingeënt om verspreiding van (dodelijke) ziektes onder mens en dier te voorkomen.


Een nieuw leven voor 16 grote katachtigen in LIONSROCK

Zes leeuwen en maar liefst tien tijgers konden in 2013 aan een nieuw en gelukkig leven beginnen in ons opvangcentrum in Zuid-Afrika. Een groep van tien grote katachtigen was al jaren aan het wegteren in een dierentuin in Roemenië. De dierentuin was gesloten omdat deze niet voldeed aan de EU-richtlijnen en de verwaarloosde leeuwen en tijgers bleven achter.

 

Ook zes tijgers van het Duitse circus ‘Starlight Fischer’ kunnen in LIONSROCK genieten van een leven zonder kunstjes.De zes werden geboren in Duitse circussen en kwamen als welpjes bij circus Starlight terecht. Ze werden getransporteerd in circuswagons van slechts 25m2. De omstandigheden waren totaal ongeschikt voor de natuurlijke behoeften van deze dieren. Tijgers in gevangenschap hebben ruime verblijven nodig, met mogelijkheden om zich terug te trekken, te zwemmen en te klimmen. Circussen kunnen deze omstandigheden niet bieden doordat ze regelmatig op reis zijn.

 

In Zuid-Afrika kunnen de leeuwen en tijgers genieten van veel ruimte, de warmte van de zon op hun vacht en eindelijk gras onder hun poten in het 1.250 hectare tellende opvangcentrum. .


Einde aan illegaal privébezit bruine beren in Polen

Voor de drie bruine beren Wania (22), Misza (22) en Borys (18) kwam dit jaar eindelijk een eind aan een verschrikkelijk leven; na jarenlange opsluiting in kooien op het privéterrein van een dierenasiel, werden de bruine beren overgebracht naar een omgeving die geschikt is voor hun soort. Dankzij VIER VOETERS konden ze verhuizen naar een nieuw buitenverblijf in de dierentuin van Poznan, waar ze nu 1,2 hectare aan open ruimte met bos, plekken om zich terug te trekken en vijvers. Het was ontroerend om te zien hoe de oude en verwaarloosde beren, die ernstige gedragsstoornissen vertoonden,  hun poten op de bosgrond zetten en voor de eerste keer de frisse boslucht opsnoven.


Steun voor Roemeense zwerfhonden

Het was een zwarte bladzijde in de geschiedenis van zwerfhonden toen het constitutionele hof van Roemenië in september een wet goedkeurde die het massaal doden van zwerfhonden toestaat. De wet maakt het mogelijk om zwerfhonden te euthanaseren als ze niet binnen veertien dagen worden geadopteerd. Sinds 2001 heeft VIER VOETERS meer dan 100.000 zwerfhonden gecastreerd in Roemenië. Daarnaast is VIER VOETERS een adoptieprogramma gestart waarbij Roemenen die een zwerfhond willen adopteren een gratis onderzoek en behandeling (castratie, ontwormen, registratie en chippen) van hun nieuwe gezinslid krijgen. Zo’n 700 honden hebben door dit programma ondertussen een liefdevol thuis gevonden.


Start met anticonceptie voor wilde paarden

Na een onderhandelingsperiode met de Roemeense autoriteiten van ruim twee jaar, mocht VIER VOETERS starten met de proeffase van een geboortebeperkingsprogramma voor de populatie wilde paarden in de Donaudelta. Ongeveer duizend wilde paarden leven in en om de bossen van Letea in de Donaudelta en de grote populatie veroorzaakte problemen. De anticonceptiemethode is erop gericht om de balans tussen de lokale flora en fauna te behouden. Dit baanbrekende project biedt wilde paarden een kans om in alle vrijheid te leven. Het is de eerste keer dat deze vorm van geboortebeperking wordt toegepast bij een populatie van wilde dieren in Europa.


Royal Canin en de beergevechten in de Oekraïne

Uit beeldmateriaal dat VIER VOETERS in juli 2013 naar buiten bracht, bleek dat huisdiervoederproducent Royal Canin illegale en wrede beergevechten in de Oekraïne sponsorde. De video, die een beer laat zien die wordt aangevallen door meerdere jachthonden voor een wedstrijd in Oekraïne, werd meer dan 250.000 keer bekeken op YouTube en duizenden supporters sloten zich aan bij het protest van VIER VOETERS. Door de grote druk besloot Royal Canin nog voor de Kerst om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen om samen met VIER VOETERS te werken aan de bouw en beheer van een nieuw berenopvangcentrum in de Oekraïne.


VIER VOETERS campagne tegen bont werpt vruchten af

VIER VOETERS heeft vier Duitse modeketens overtuigd om bontvrij te gaan. De modeketens sluiten zich aan bij het Fur Free Retailer Program. Twee van de ketens, Otto en S. Oliver, verkopen ook kleding in Nederland. De deelname van de modeketens is opnieuw een duidelijk signaal tegen dierenmishandeling. Met een gezamenlijke omzet van ongeveer zeven miljard euro en duizenden winkels in binnen- en buitenland, hebben de vier grote ketens een groot aandeel in de modemarkt en draagt hun keuze om bontvrij te gaan effectief bij aan een daling van het gebruik van echt bont in de industrie.


Aantal Europese landen met verbod op wilde dieren in circussen blijft stijgen

In 2013 hebben de parlementen van België, Engeland en Slovenië ingestemd met een verbod op wilde dieren in circussen. Nederland zette eind 2012 al een belangrijke stap naar entertainment zonder wilde dieren, toen in het regeerakkoord een ‘verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen’ werd aangekondigd. Wilde dieren lijden onder de lange transporten, kleine verblijven en onnatuurlijke kunstjes die onderdeel zijn van een leven in het circus. Een verbod betekent de kans op een nieuw leven voor deze circusdieren. De opvangcentra van VIER VOETERS in Nijeberkoop (Friesland) en Zuid-Afrika kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.


print