DonerenAdopteren
Galberenwelpje

vragen over reddingsacties

Lees hier antwoorden op veelgestelde vragen over reddingsacties

Wij krijgen vaak vragen over onze reddingsacties. Hieronder zie je de meest gestelde vragen. Indien je vraag hier niet bij staat, kan je een mail sturen naar office@vier-voeters.nl

Kan ik meehelpen met reddingsacties?

VIER VOETERS werkt met getrainde medewerkers, experts en dierenartsen op locatie. Helaas is het niet mogelijk om je daarvoor op te geven.

Waarom laten jullie de dieren niet meteen vrij?

Helaas is een dier bevrijden niet zo gemakkelijk gezegd als gedaan. Houdt een eigenaar een dier legaal maar in erbarmelijke omstandigheden? Dan moeten we de eigenaar zien te overtuigen het dier vrijwillig aan ons af te staan. Houdt een eigenaar een dier illegaal? Dan moeten de autoriteiten het dier in beslag nemen – wij zijn niet bij machte om een dier zelf te confisqueren. 
In beide gevallen komt er tevens ook een hoop papierwerk bij kijken. Daarnaast moet het transport geregeld worden en moet er plek zijn om het dier op te vangen. Gelukkig hebben wij in onze eigen reservaten plek voor geredde dieren – maar het verblijf moet gereed gemaakt worden.

Kopen jullie de dieren vrij?

Wij kopen een dier nooit vrij maar zorgen er altijd voor dat het dier vrijwillig aan ons wordt afgestaan of werken altijd samen met de autoriteiten zodat het dier in beslag kan worden genomen. Bij het vrijkopen van een dier belonen wij namelijk de eigenaar die het dier in verschrikkelijke omstandigheden hield, en dat willen we uiteraard niet!  

Hoe weten jullie dat de eigenaar niet weer een nieuw dier neemt?

Tijdens de overdracht laten we altijd contractueel vastleggen dat de eigenaar nooit weer een dier mag bezitten - anders is het dweilen met de kraan open.

Waarom duurt het soms zo lang om een dier te kunnen redden?

Dit kan te maken hebben met meerdere factoren. Wij werken samen met meerdere partijen, waaronder de overheid van het desbetreffende land. Wij hebben toestemming nodig om de dieren weg te halen en de eigenaar zal het dier vrijwillig moeten afstaan. Wij betalen niet voor de dieren omdat we de eigenaar dan in feite 'belonen'. Wij kunnen helaas niet zomaar een terrein binnendringen en het dier weghalen, hier gaat veel onderhandelen aan vooraf. De dieren staan vaak op privéterrein, waardoor wij samenwerken met de autoriteiten om legaal het terrein op te mogen. Ook hebben wij het benodigde papierwerk nodig om de dieren in beslag te kunnen nemen. Dit kan soms weken, maar ook maanden duren.

Wat gebeurt er met de donaties?

Zodra wij op de hoogte zijn van een situatie sturen wij er een team naartoe. Dit team inventariseert de situatie en wanneer besloten wordt het dier te redden, wordt overgegaan tot de daadwerkelijke reddingsactie. Als dit het geval is moet er transport worden geregeld. Hiervoor is natuurlijk speciaal vervoer nodig. Zodra het dier gered is zal het de rest van zijn leven in één van onze eigen reservaten komen te wonen. Dan begint eigenlijk het echte werk: vaak zijn de dieren er slecht aan toe waardoor ze speciale medische zorg nodig hebben. De dieren zullen levenslang onze zorg krijgen (denk aan medische zorg, voeding, verrijking, etc.). Deze levenslange zorg is duur. Denk bijvoorbeeld aan deze kosten:

  • Kosten van eventuele noodbehandelingen ter plaatse
  • Medicatie kosten tijdens transport en op locatie
  • Voedsel voor elk dier
  • Kosten van een vrachtwagen of bus om de dieren te vervoeren
  • Kosten van transportboxen of kratten
  • Kosten van gespecialiseerd personeel ter plaatse
  • Kosten van documenten en vergunningen om de dieren mee te mogen nemen

Gaat het geld niet allemaal naar de directie?

Bij VIER VOETERS werken wij met een gematigd beloningsbeleid voor álle medewerkers, om deze kosten zo laag mogelijk te houden en zodat er zoveel mogelijk overblijft voor onze dierenwelzijnsprojecten. Wij zijn een transparante organisatie. In onze jaarverslagen kan je precies teruglezen hoeveel geld er jaarlijks besteed wordt aan de reddingsacties

Waarom maken jullie foto's en filmpjes van de dieren op locatie?

Foto's en video's zijn vaak nodig als bewijsmateriaal en om aandacht te zoeken voor het probleem; zonder aandacht vaak ook geen oplossing. Vandaar dat wij open naar jullie communiceren wat de omstandigheden in sommige landen nog steeds zijn, en wat wij eraan proberen te doen - samen met jullie hulp. Wij willen de ogen niet sluiten voor dierenleed en alleen de mooie na-verhalen zien en delen, al zijn deze nog wel net zo belangrijk.

Zoek