VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

De situatie in Albanië

2016-08-12

© VIER VOETERS | Hazir Reka

De zieligste beren van Europa?

VIER VOETERS is overtuigd dat de zieligste beren van Europa in Albanië leven. Kleine berenwelpjes worden regelmatig in het wild bij hun moeder weggehaald en illegaal verkocht als huisdier of ingezet als attractie.

Waar deze welpen ook eindigen, het draait  alleen om winst en nooit om dierenwelzijn!!


De eigenaren hebben geen idee hoe ze deze prachtige wilde dieren moeten verzorgen en de beren worden vaak onder vreselijke, dieronwaardige omstandigheden gehouden in veel te kleine kooien. Dit vraagt fysiek en psychisch veel van de beren en de dieren trekken zich vaak geestelijk helemaal in zichzelf terug.

 

Even wreed, maar iets minder vaak voorkomend, zijn de beren die gebruikt worden op stranden en andere plekken waar veel toeristen komen. Toeristen kunnen tegen betaling een foto maken van zichzelf met de beer. Deze zogeheten selfie-beren worden vaak gehouden aan een korte ketting verbonden met een zeer pijnlijke neusring.


VIER VOETERS schat dat zo’n 50 beren in Albanië het slachtoffer zijn van deze praktijken.
© VIER VOETERS | Hazir Reka

Wild, maar voor hoelang?

Het aantal wilde bruine beren in Albanië wordt geschat op 180 tot 250 dieren. Helaas zal dit aantal snel minder worden. De beren worden bedreigd doordat hun leefgebied vernietigd worden en de dieren slachtoffer worden van jacht en stroperij.

 

De bruine beer is een beschermde soort volgens Albanese en internationale wetgeving. Desondanks dalen de aantallen wilde bruine beren en groeit het aantal dieren dat in privébezit. En dat terwijl zowel de trofeejacht op beren als het tentoonstellen van wilde beren al sinds 2006 illegaal is!

 

Samen met de Albanese minister van Milieu wil VIER VOETERS dit probleem aanpakken met nieuwe wetten en het beter handhaven van de reeds bestaande wetgeving. Daarnaast is het noodzakelijk dat de berenproblematiek meer bekendheid krijgt in Albanië, zeker in de gebieden waar het misbruik van de beren het grootst is.


print