VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Berenbaby's gered in Kosovo

2014-03-19

VIER VOETERS neemt zorg over voor illegaal gehouden berenjongen

VIER VOETERS heeft onlangs de zorg voor drie babyberen uit Peja (Kosovo) op zich genomen. De slechts zes weken oude dieren zijn overgebracht naar het VIER VOETERS berenopvangcentrum in Prishtina. Daar worden de kleintjes, die de namen ‘Ema’, ‘Oska’ en ‘Ron’ kregen, 24 uur per dag verzorgd.

 

Eerst werd Ema ontdekt. Zij was, slechts drie (!) weken oud, door een familie gekocht en werd illegaal in hun appartement gehouden. De politie van Peja werd op de zaak geattendeerd doordat de familie op Facebook berichtjes over het dier gepost had. Afgelopen woensdag  werd de kleine berin in beslag genomen. Alsof dit nog niet genoeg dierenleed is, werden gisteren nog twee berenwelpen. Zij hebben dezelfde leeftijd als de kleine berin en aangenomen wordt dat het broers en zussen zijn. Een veterinair onderzoek moet hier meer duidelijkheid over scheppen.


Ema weegt nog geen drie kilo
© VIER VOETERS

"Het verantwoordelijke Ministerie en de politie hebben uitstekend gereageerd door de dieren in beslag te nemen en direct contact met ons op te nemen", aldus Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS. "Wij eisen dat de dierenhandelaar die de kleine Ema verkocht heeft, gezocht en vervolgd wordt. Maar ook voor de familie die haar illegaal gekocht heeft, moet dit juridische consequenties hebben."

 

Carsten Hertwig is geschokt door de nieuwe gevallen van illegaal bezit van beren. De diertjes zijn extreem jong en veel te vroeg bij hun moeder weggehaald. In het wild blijven de jongen minstens twee jaar bij hun moeder. "De kleintjes hebben kattenmelk gedronken en een beetje honing gegeten," zegt Hertwig  "maar ze zijn erg angstig en zeer zwak. Ema weegt minder dan drie kilogram. Wij hopen dat de redding voor haar niet te laat gekomen is en dat ze dankzij de professionele zorg door onze gecertificeerde dierverzorgers kan overleven."


24-uurs zorg voor de berenwelpen
© VIER VOETERS

Berenwoud Prishtina

© VIER VOETERS

In Kosovo is het houden van bruine beren bij wet verboden sinds het najaar van 2010. In 2013 heeft VIER VOETERS voor 15 illegaal gehouden restaurantberen in Kosovo het opvangcentrum Berenwoud Prishtina gebouwd. Met steun van o.a. het Ministerie en de politie kon VIER VOETERS tot nu toe 13 beren redden en opvangen in het Berenwoud. Twee beren werden kort voor hun geplande redding gedood door hun eigenaar.


print