VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

DANSBERENPARK Belitsa


VIER VOETERS opvang voor voormalige dansberen

Al sinds de oprichting in 2000 biedt DANSBERENPARK Belitsa in Bulgarije een nieuw thuis aan 27 voormalige dansberen uit zowel Bulgarije als Servië.

 

Uit onderzoek blijkt dat beren die eenmaal gewend zijn aan mensen, helaas niet meer in het wild uitgezet kunnen worden. DANSBERENPARK Belitsa is een prachtig alternatief. De beren kunnen hier hun natuurlijke gedrag uitoefenen in een natuurlijk omgeving. Belitsa is het grootste berenpark van Europa. Het park ligt in het Rila-gebergte, wat ongeveer 170 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sofia ligt. Na een uitbreiding in 2004 telt het park nu ruim 120.000 vierkante meter aan volledig natuurlijk terrein. Het park is een project van Stichting VIER VOETERS en wordt financieel gesteund door de Foundation Brigitte Bardot.


Hoe wordt een beer een dansbeer

Nadat ze in het wild zijn gevangen, worden de berenwelpen onderworpen aan een zeer wrede training. De kleine beertjes worden eerst op een gloeiend hete metalen plaat gezet. Terwijl de nieuwe ‘eigenaar’ de gadulka (een soort viool) speelt, tillen de dieren automatisch hun poten op om aan de hitte te ontkomen. Deze training wordt net zo lang herhaald tot de beer uiteindelijk zelf zijn poten optilt, zodra hij het geluid van een gadulka hoort. De beren dansen niet echt; ze reageren op een wrede vorm van conditionering. Om volledige controle te hebben over een volwassen beer, die wel 300 kilo kan wegen, doorboort de eigenaar de gevoelige neus en lippen van het dier – zonder verdoving. Door hier een ring door te halen waar een touw of ketting aan vast zit, kan het dier als een machine worden bestuurd. De wonden raken vaak geïnfecteerd en blijven zweren.

 

Elk jaar worden de gevoelige klauwen geknipt. De pijn die de beer dan voelt is vergelijkbaar met het afknippen van de vingertopjes bij de mens.

 

Sinds 1993 vallen de beren onder de bescherming van CITES – een verdrag dat de handel in bedreigde diersoorten verbiedt. Sindsdien is het trainen van dansberen officieel verboden. Het verdrag wil zo een einde maken aan deze wrede traditie.


Terug naar de natuur

In DANSBERENPARK Belitsa keren ex-dansberen terug naar hun natuurlijke omgeving. Ze lopen er vrij rond, zwemmen in meertjes, klimmen in bomen, graven hun eigen holen en houden hun natuurlijke winterslaap. Minimaal één keer per jaar worden de beren onderzocht door gespecialiseerde dierenartsen, om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn. Belitsa bewijst dat het mogelijk is om dieren terug te laten keren naar hun oorspronkelijke gedrag, zelfs als ze jaren in slechte en onnatuurlijke omstandigheden geleefd hebben.

 

Stichting VIER VOETERS wil een einde maken aan de mishandeling van bruine beren en hen een vredig leven bieden dat tegemoet komt aan de behoeften van een beer die niet meer in het wild kan leven.

 

In 2007 werd de eerste grote stap gezet in de richting van dit doel: de laatste drie geregistreerde dansberen in Bulgarije kwamen naar Belitsa. Een ander hoogtepunt was de overplaatsing van de laatste Servische dansberen in januari 2009.

 © VIER VOETERS | Sabine Steinmeier

Bezoek de beren

DANSBERENPARK Belitsa

Andrianov Chark Area

Belitsa, district Blagoevgrad

Bulgarije

Telefoon: +359-88 786 61 89

office@vier-pfoten.bg

 

Kijk voor meer informatie ook eens op:

www.dancingbearspark.org


STEUN DE BEREN VAN DANSBERENPARK BELITSA


print