VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Tandartsbehandeling voor tijger Taiga

2014-11-25

Dierenartsen VIER VOETERS verlossen tijger van geïnfecteerde tand

In ons opvangcentrum voor grote katachtigen heeft de Siberische tijger Taiga een tandartsbehandeling ondergaan. De hoektand van de 14-jarige tijger was enige tijd geleden afgebroken. Toen de tand geïnfecteerd raakte, werd besloten deze te verwijderen.  Daarvoor werd de hulp ingeroepen van twee dierenartsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van wilde dieren.© VIER VOETERS

Röntgenfoto's geven meer inzicht
© VIER VOETERS

Dierenarts Dr. Frank Göritz en zijn collega Dr. Thomas Hildebrandt van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research brachten naast hun expertise ook speciaal chirurgisch gereedschap, een echoscoop, röntgenapparaat en mobiel bloedlaboratorium mee. Voordat de dierenartsen konden beginnen, werden diverse röntgenfoto's gemaakt om de conditie en ligging van de tand exact te bepalen. Het operatief verwijderen van de ontstoken hoektand duurde vervolgens maar liefst 1,5 uur.

 

Voor Taiga was het waarschijnlijk de eerste keer in zijn leven dat hij een tandartsbehandeling onderging. De tijger kwam samen met tijgerin Britt in 2012 vanuit een Italiaans dierenpark naar het opvangcentrum in Nijeberkoop. Toen de twee na de geslaagde operatie herenigd werden, was Britt heel voorzichtig met haar maatje, die nog wat wiebelig op zijn poten stond door de narcose. De komende dagen krijgt de tijger speciaal voedsel, waarop hij niet hoeft te kauwen. We verwachten echter dat hij snel weer in staat is probleemloos zijn normale voedsel te eten.


print