VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Global March for Lions

2014-03-10

Wereldwijde aandacht voor o.a. afschuwelijke canned hunting praktijken

De leeuw heeft het zwaar. De populatie is de laatste decennia met meer dan 80% afgenomen en een volledig uitsterven van de leeuw is niet ondenkbaar. Toch is dit een vrij onbekend gegeven.

 

Ook onbekend is het gegeven dat veel leeuwen worden doodgeschoten in de befaamde ‘canned hunting’ industrie. Bij deze vorm van jacht kan een jager van heel dichtbij een leeuw benaderen en hem vervolgens afschieten, soms met pijl en boog. Ingeblikt jagen (canned hunting) wordt dit genoemd omdat het dier geen schijn van kans heeft. Hij zit opgesloten in een afgesloten ruimte en is vaak gedrogeerd. Bovendien is dit dier van jongsaf aan gewend aan mensen omdat hij in zijn jonge jaren is ingezet als knuffelwelp. Vele toeristen en vrijwilligers reizen jaarlijks af naar Afrika om in nabij contact te komen met zo’n vertederende welp. Zich totaal onbewust van het feit dat hun ‘knuffeldier’ eindigt als haardtapijt. Ze dragen dus ongewild bij aan deze jachtindustrie. Bewustzijn over dit thema is daarom belangrijk. Door de knuffelfarms niet te bezoeken, kunnen toeristen ervoor zorgen dat deze industrie minder winstgevend wordt en mogelijk zelfs stopt.

 

Daarom wordt op 15 maart a.s. wereldwijd een 'Global March for Lions' georganiseerd. In maar liefst 58 steden, verspreidt over de hele wereld en diverse continenten, gaan mensen de straat op om aandacht te vragen voor de leeuw en de redenen voor diens bedreiging. Ook in Amsterdam wordt een mars georganiseerd om bewustzijn te creëren.

 

Gezamenlijke actie

Stichting SPOTS, VIER VOETERS en WAR International organiseren voor Nederland de mars, die om 14.00 uur begint op het Stationsplein in Amsterdam en die eindigt bij de leeuwenstandbeelden op de Dam. De deelnemers aan de mars zullen de  leeuwenstandbeelden vervolgens afdekken met een doek. Symboliek voor het gegeven dat het doek definitief dreigt te vallen voor de leeuw. De deelnemers zullen ook bloemen neerleggen op de sokkels van de monumenten

 

Amsterdam is zoals gezegd 1 van de 58 steden wereldwijd die meedoen aan deze Global March for Lions. Andere deelnemende steden zijn:

Rio de Janeiro, Hong Kong, Adelaide, Brisbane, Melbourne, Perth, Sydney, TOWNSVILLE TBC, Brussel, Calgary, Ottawa, Toronto, Vancouver BC,  Tel Aviv, Jerusalem, Padova,
Paris, Pau, Mombasa, Wellington NZ, Auckland NZ, Dakar, Cape Town, Durban, East London SA, George SA, Grahamstown SA, Johannesburg, Hoedspruit, Pietermaritzburg, Nelspruit, Port Elizabeth, Pretoria, Stockholm, Butogota (Rugando), Kampala, Abu Dhabi, Birmingham, Edinburgh, Liverpool, London, Sheffield, Austin Texas, Charleston, Chicago, Columbus, Las Vegas, Los Angeles, New York, Phoenix, Sacramento, Seattle, Washington, Tampa, Washington DC, Madrid, Porto.

 

Aartsbisschop Desmond Tutu zal voorafgaande aan de mars een gebed opdragen aan de leeuw vanuit Kaapstad, Zuid-Afrika. Aanmelden voor deelname kan via Facebook.

 

Over het dier de leeuw

De leeuw staat bij vele mensen bekend als ‘Koning der dieren’ en is een belangrijk onderdeel van de ‘Big Five’; dieren die je gezien moet hebben tijdens je safari reis naar Afrika. Recent onderzoek toont echter aan dat de aantallen leeuwen de laatste decennia met meer dan 80% zijn afgenomen. In het slechtste scenario leven er nog maar 16.000 leeuwen wereldwijd. Ter indicatie: 100 jaar geleden waren dat er meer dan 200.000. In sommige gebieden van Afrika is de leeuw al zo goed als uitgestorven zoals in West-Afrika.

 

Enkele cijfers:

  • de meeste wetenschappers gaan er van uit dat er nog 20.000 leeuwen leven in Afrika
  • er zijn waarschijnlijk minder leeuwen dan neushoorns en toch is dit een onbekend gegeven bij veel mensen
  • In de afgelopen 30 jaar is het leefgebied van de leeuw met meer dan 50% afgenomen
  • er mag nog  steeds gejaagd worden op de leeuw, gemiddeld worden er 900 leeuwen jaarlijks legaal doodgeschoten. Daarnaast bestaat er nog een levendige illegale handel
  • in Zuid-Afrika leven meer leeuwen in gevangenschap dan in het wild (8000 vs 2743)
  • Canned Hunting, ingeblikt jagen, is een sterk groeiende industrie vooral in Zuid-Afrika. Er zijn meer dan 160 fokcentra voor leeuwen in dit land. Jaarlijks trekken duizenden toeristen en vrijwilligers naar dit soort plaatsen om te knuffelen met leeuwenwelpen. Eenmaal volwassen geworden eindigt deze welp veelal in de befaamde canned hunting industrie. Dit is iets waar de meeste bezoekers geen weet van hebben.
  • Leeuwenbotten worden steeds vaker gebruikt in Azië als vervanging voor tijgerbotten aangezien de tijger in het wild dreigt uit te sterven. Dit vergroot de druk op de populatie leeuwen omdat stroperij op de leeuw toeneemt.

 print