VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

De vergeten dieren van de revolutie

2011-03-02

Stichting VIER VOETERS schiet te hulp

Tijdens een politieke crisis worden dieren vaak vergeten. In Egypte is dat niet anders. De kamelen en paarden, die gewoonlijk worden ingezet in de toeristenindustrie, dreigen het kind van de rekening te worden. Eind februari startte VIER VOETERS met noodhulp in Egypte om de dieren van voedsel en medicijnen te voorzien.Toerisme is een belangrijke pijler van de Egyptische economie, maar door de huidige politieke crisis zijn er amper toeristen. De dieren hebben daardoor geen ‘werk’, waardoor hun eigenaren niets verdienen. De dieren dreigen door nu geldgebrek om te komen van de honger. VIER VOETERS besloot onmiddellijk actie te ondernemen. 

In Egypte werken honderdduizenden mensen in de toeristenindustrie. Duizenden van hen hebben paarden, kamelen en ezels die ingezet worden als attractie bij toeristische trekpleisters, zoals de piramiden in de regio’s Luxor en Aswan. Door de revolutie in Egypte is de toeristenbranche volledig ingestort. Geldgebrek maakt dat de eigenaren hun dieren niet meer kunnen verzorgen. Er zijn inmiddels al veel dieren verhongerd. Medewerkers van VIER VOETERS zagen in Caïro schokkende taferelen: karkassen van verhongerde dieren liggen gewoon op straat, tussen ander afval. De dieren die nog in leven zijn, lijden honger, zijn vaak gewond en verkeren in miserabele omstandigheden. De Egyptenaren zelf kunnen ze niet helpen; ze kunnen slechts toezien hoe hun dieren lijden.

'De aanwezigheid van de vele jonge vrijwilligers geeft ons goede hoop dat de dieren ook na deze missie in goede handen zijn.'


Dokter Amir Khalil is de vertegenwoordiger van VIER VOETERS in Caïro. Hij vertelde ons: 'Een eerste inventarisatie leerde ons dat zo’n 800 paarden, meer dan 1000 kamelen en een onbekend aantal ezels het slachtoffer is geworden van de crisis in Egypte. Ze hebben met spoed medische hulp, voedsel en medicijnen nodig.' VIER VOETERS startte de hulpverlening eind februari, waarbij we ons in de eerste plaats richtten op medische hulp. Veel dieren zijn er slecht aan toe en hebben onverzorgde wonden. De eigenaren krijgen helemaal geen hulp van de lokale of centrale overheid. Zonder hulp van buitenaf kunnen ze alleen maar toezien hoe hun dieren sterven. Op de eerste dag van de missie konden we meteen al 81 kamelen en 14 paarden helpen. We behandelden open wonden met antibiotica en ontstekingsremmers.Na de eerste spoedeisende medische hulp hebben we de dieren in de regio voorzien van voedsel. Vier Voeters verstrekte tot nu toe ruim 12.500 kilo veevoer aan kamelenbezitters. Alle kamelen in de toeristenregio’s, meer dan 400, hebben inmiddels genoeg voer voor zeker één week. De distributie van voeding wordt echter bemoeilijkt doordat iedereen zoveel mogelijk voedsel voor zijn eigen dieren probeert te bemachtigen. 'We moeten de voedseldistributie goed organiseren,' zegt ook Amir Khalil. 'Het is cruciaal voor de veiligheid van onze eigen medewerkers. Natuurlijk wordt onze hulp zeer gewaardeerd en veel jongeren hebben zich als vrijwilliger bij ons aangesloten - een heel positieve verandering die we zien in de jonge generatie.'

Vier Voeters zet de hulpverlening de komende weken voort. Ons doel is: stabilisatie van de medische situatie van de dieren en zorgen voor voldoende voedsel. De aanwezigheid van de vele jonge vrijwilligers geeft ons goede hoop dat de dieren ook na deze missie in goede handen zijn. 


print