VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Het VIER VOETERS noodhulpteam arriveert op de Filippijnen

2013-11-27

25 Ton veevoer

 

UPDATE 10 december

 

Het noodhulpteam van VIER VOETERS kan een positieve balans opmaken. In de afgelopen twee weken heeft het VIER VOETERS team met de noodhulpactie in de Filippijnen 1.300 lokale gezinnen kunnen helpen met vijfentwintig ton diervoer. Dat betekent voer voor ongeveer 3.000 landbouwdieren. Veel mensen in de Filippijnen houden een aantal van deze zogenaamde “achtertuin dieren.”

 

In totaal heeft ons team 615 dieren medisch kunnen behandelen en 130 dieren kunnen inenten. Meer vaccinaties volgen gauw; de benodigde vaccins zijn al geregeld. Het nieuws van onze acties verspreidde zich snel met als gevolg dat veel mensen, onder wie ook veel kinderen, met hun honden en katten langs kwamen om ze te laten onderzoeken en behandelen.

 

De reacties van de bevolking in de dorpen en de lokale overheden waren bemoedigend en erg positief. Veel mensen waren door andere hulporganisaties al voorzien van het broodnodige voedsel, maar hadden geen mogelijkheden of middelen om hun gewonde dieren te laten behandelen en ze voldoende eten te geven. Verder konden we voldoen aan de wensen van de autoriteiten en snel reageren zodra speciale verzoeken bij ons team van experts werden ingediend. Zo konden we bijvoorbeeld drie maanden voer voor eenentwintig giraffes in het wildreservaat Calauit regelen en een aantal dieren daar behandelen. Grote delen van het park waren vernietigd en veel dieren gewond. Bovendien is er een ernstig gebrek aan primaire infrastructuur.

 

UPDATE 6 december

Momenteel verblijven onze noodhulpteams in San Nicolas op het eiland Palawan. De bewoners en hun dieren hebben onze hulp direct nodig. We bieden ze voedsel, medische voorzieningen en vaccinaties voor hun “achtertuin vee”. In samenwerking met het gemeentebestuur lukte het ons een vrachtwagen vol noodvoorraden te regelen voor het weekend. In één dag werd 5 ton veevoer geleverd voor de dieren van ongeveer 300 families. Dit is voldoende voor ongeveer twee weken. In Bintuan, een plaats vlakbij Coron, werden de dieren van ongeveer 100 families van voer voorzien. Daarnaast zijn 100 dieren behandeld door onze dierenartsen Marina en Margeta. In samenwerking met hulpteams in Manilla ontvangen we binnenkort medicijnen om nog eens 1000 dieren te behandelen.

 

Net als veel plaatsen is ook San Nicolas zwaar getroffen door de orkaan. Uit lokale rapporten blijkt dat 35 tot 50% van de 600 huizen ingestort of volledig verwoest zijn. Onze hulp aan de dieren wordt erg gewaardeerd. Ook de samenwerking met de lokale overheid en bedrijven verloopt goed. Onze focus ligt op het voorzien in de basisbehoeften van mens en dier en om hen zo snel mogelijk te helpen.


Philippinen_MIV_9799.jpg VIER_PFOTEN_2013-12-01_010.JPG Philippinen_MIV6716.jpg _MIV6278_resize_resize_resize.jpg _MIV6471_resize_resize.jpg

We gaan als twee teams verder

UPDATE 4 december

Het eerste team gaat richting Coron en Busuanga. Beide gebieden zijn ernstig getroffen: huizen zijn ernstig beschadigd, daken zijn verloren gegaan of het huis is compleet verwoest. Overal waar je kijkt, zie je geknakte en omgevallen bomen. Officiële instanties en burgers reageren positief op onze hulpactie. Ze zijn vooral blij dat we het “achtertuin vee” (boerderijdieren van de lokale bevolking) komen helpen. Onze hulp neemt een deel van de zorgen weg bij mensen die nauwelijks kunnen voorzien in hun eigen basisbehoeften, laat staan dat ze hun dieren kunnen voeden.

 

Het tweede team zal naar het Calauit wildreservaat afreizen. Na de orkaan is daar nog niemand geweest om de gewonde dieren te verzorgen. Waarschijnlijk was Calauit vroeger een prachtige plek, maar nu is daar weinig van over. Er leven honderden dieren zoals zebra’s, giraffes, herten en koeien, achtergelaten in een verwoeste omgeving. Sommige dieren zijn gewond en hebben dringend hulp nodig.

 

De af te leggen afstanden zijn enorm. Door de beschadigde infrastructuur zijn de gebieden in nood moeilijk te bereiken. Stroomstoringen zorgen voor een extra logistieke uitdaging om de eerste hulp op te zetten. In goede samenwerking met de lokale bevolking maken we plannen om mensen en dieren te helpen in de omgeving van Coron en Busuanga.© FOUR PAWS | Mihai Vasile

Dieren redden is mensen helpen

© VIER VOETERS

UPDATE 27 november

Twee weken nadat de allesvernietigende orkaan Haiyan over de Filippijnen trok, vechten duizenden mensen nog steeds voor hun leven. De verwoestingen zijn enorm. Ook duizenden dieren zijn getroffen door deze natuurramp. Hieronder zijn veel boerderijdieren waar de bewoners van afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.

 

Afgelopen maandagnacht arriveerde het noodhulpteam van VIER VOETERS in Manila. Projectleider Dr Amir Khalil en zijn team begonnen met het maken van een snelle inschatting van de situatie om vervolgens in overleg met de overheid naar de plek te gaan waar hulp het hardst nodig is. Dit bleek de provincie Palawan te zijn. Dit gebied is zwaar getroffen door de orkaan en op dit moment zijn daar nog geen andere hulpdiensten aanwezig. Het team reist af naar Coron, een stad in het noorden van Palawan om daar doelgerichte en duurzame hulp te bieden.

 

De eerste berichten die wij van het team ontvingen waren schokkend. Veel gebieden zijn nog niet bereikbaar voor hulpdiensten en de dode lichamen van zowel mensen als dieren liggen verspreid tussen de puinhopen en op straat.

 

Het leven van de mensen is nauw verbonden met dieren, vooral op het platteland. Veel van de landbouwdieren worden gehouden op kleine boerderijen. Dit zijn dieren zoals waterbuffels, varkens, geiten, kippen en eenden. Veel boerderijen zijn verwoest door de orkaan.

 

Er is een groot risico op ziektes en zoönosen, dit zijn infectieziektes die van dier op mens overgedragen worden”, legt Dr. Amir Khalil uit. Het VIER VOETERS team wil gauw overgaan tot actie om zoveel mogelijk dieren te redden en daarmee ook een hoop mensen te helpen. “We willen eerst de gewonde dieren verzorgen en zoveel mogelijk dieren vaccineren”, zegt Dr. Khalil. “Daarnaast willen we boeren helpen met de herbouw van hun boerderijen. We herstellen de watertoevoer en de stallen en zorgen voor een voedselvoorraad”.

 

Het noodhulp team is tevens uitgerust om andere dieren te helpen, zoals huis-, zwerf- en dierentuindierenprint