VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Groen licht voor reddingsactie

2016-08-18
Laziz, de laatste tijger uit Gaza, is veilig aangekomen in LIONSROCK.
© VIER VOETERS | Bogdan Baraghin

Alle dieren veilig in nieuwe thuis aangekomen!

Laziz was de laatste van de 15 dieren uit de Khan Younis dierentuin die aankwam in zijn nieuwe, veilige verblijf. Aan het eind van de middag konden we hem vrijlaten in zijn overgangsverblijf. Dit is een kleiner verblijf, waardoor we Laziz goed kunnen observeren terwijl hij went aan de nieuwe omgeving, geuren en geluiden. Zodra hij gewend is, krijgt Laziz zijn definitieve verblijf dat ca. 1 hectare groot is en voorzien is van bomen, struiken en een zwemvijver. 


Rond middernacht arriveerden de dieren in hun nieuwe thuis in Jordanië
© VIER VOETERS | 2016

Update 25 augustus 2016

14 van de 15 dieren beginnen aan een nieuw leven

 

Behalve Laziz (die nog onderweg is naar Zuid-Afrika) zijn alle dieren veilig aangekomen in hun nieuwe onderkomens. Rond middernacht passeerde de vrachtwagen de grens met Jordanië. Direct na aankomst in het New Hope Centre konden we de dieren vrijlaten in hun tijdelijke nieuwe onderkomens.  Het New Hope Centre is onderdeel van Al Ma'wa for Nature and Wildlife, dat is opgericht door VIER VOETERS en de Princess Alia Foundation. Zodra het enorme reservaat "Al Ma'wa" gereed is, zullen de dieren van de Khan Younis Zoo hier naartoe verhuizen en grote soortgeschikte verblijven krijgen.

 

Vanmorgen rond half tien is tijger Laziz geland op het vliegveld van Johannesburg. Onze collega's van LIONSROCK Lodge & Big Cat Sanctuary wachtten hem op en brengen Laziz nu naar zijn nieuwe thuis.


BEDANKT

De overweldigende steun die we afgelopen dagen hebben mogen ontvangen heeft ons team ter plekke, maar ook alle andere VIER VOETERS medewerkers wereldwijs, diep geraakt. Zonder jullie was het niet mogelijk geweest deze dieren te redden en de Khan Younis Zoo te sluiten. Vanuit het diepste van ons hart zeggen we HEEL ERG BEDANKT dat jullie in ons geloven en ons steunen!Update 24 augustus 2016 - HET IS GELUKT!

De Khan Younis Zoo in Gaza is officieel gesloten en de dieren zijn onderweg naar een veilige en mooie toekomst!


Het team passeert de grens met Israël met een vrachtwagen vol geredde dieren
© VIER VOETERS | 2016

Het VIER VOETERS reddingsteam maakt lange dagen in Gaza. Op 23 augustus zijn de collega's al om half zes in de ochtend is begonnen en pas net voor elf uur 's avonds was het laatste dier op de vrachtwagen geladen. En daarna moest de wacht gehouden worden. Enerzijds om de dieren te beschermen. Anderzijds om regelmatig te kunnen controleren of het goed ging met de dieren. 

 

Om 5:00 uur vanmorgen begon deel twee van de missie. Rond zeven uur passerde de vrachtwagen met de dieren de grens met Israël. De aapjes (waarvan één zwanger) verhuizen naar de Primate Sanctuary Foundation in Israël. De meeste andere dieren krijgen een veilig nieuw thuis in het 'New Hope Centre' voor geredde dieren in Jordanië. Het centrum maakt deel uit van Al Ma’wa for Nature and Wildlife, een organisatie die gerund wordt door VIER VOETERS en de Princess Alia Foundation. Omdat in het opvangcentrum geen plek is voor grote katachtigen, verhuist tijger Laziz naar het VIER VOETERS reservaat LIONSROCK in Zuid-Afrika, dat een passende leefomgeving biedt aan ruim 100 grote katachtigen die uit slechte leefomstandigheden gered zijn. Laziz krijgt in LIONSROCK een verblijf van ruim één hectare met grasvelden, bomen en een vijver om te zwemmen.


De laatste dieren worden de Khan Younis Zoo uitgedragen op weg naar een beter leven
© VIER VOETERS | 2016

Update 23 augustus 2016 

De dag startte vroeg voor ons noodhulpteam in Khan Younis Zoo. Alle dieren moeten vandaag in hun transportkisten geladen worden, omdat we morgen heel vroeg uit Gaza moeten vertrekken.

 

Laziz was de eerste en zonder enige aarzeling liep hij zijn transportkist in. Hij is zelfs kalmer in zijn kist, dan in zijn verblijf. Zou hij aanvoelen dat een beter leven op hem wacht? Voordat Laziz naar LIONSROCK vliegt krijgt hij een andere transportkist en een medische controle, waarvoor hij verdoofd moet worden. Vanuit dierenwelzijnsoogpunt is het niet aan te raden een tijger twee keer kort na elkaar te verdoven. Daarom was het fijn dat hij nu zonder aarzeling zelf de kist in liep.  

 

We houden Laziz’s kist continu koel met ijs en een ventilator. Van onze vele tijgertransporten hebben we geleerd dat tijgers over het algemeen heel rustig blijven gedurende het transport. Voor Laziz lijkt dit ook te gelden.


Laziz, de laatste tijger in Gaza, ligt relaxed in zijn transportkist
© VIER VOETERS | 2016

Andere dieren ook bijna klaar

Na de eerste stap met Laziz, begon het echte werk voor ons. De vijf aapjes werden verdoofd, kregen en medisch controle en de noodzakelijke vacinaties en in hun transportkisten geplaatst. De schildpadden, emoe, pelikaan, stekelvarkens, arendbuizerds en het hert zijn de volgende op de lijst. Volg onze Facebook-pagina en Instagram voor meer updates

 

Alle steun voor deze reddingsactie wordt zeer gewaardeerd. Ook als deze getraumatiseerde dieren Gaza verlaten hebben, hebben ze hulp nodig.


Update 22 augustus 2016

Triest nieuws: baby-hertje is kort voor onze aankomst gestorven 

 

Helaas is de hulp van het VIER VOETERS team aan de dieren in Khan Younis Zoo voor één dier net te laat gekomen. Afgelopen dinsdag kreeg onze teamleider, dierenarts Amir Khalil te horen dat het baby-hertje is overleden. Het diertje was eerder gewond geraakt en de wond was zo ernstig gaan ontsteken dat het hertje de compicaties niet overleefde. Lokale dierenartsen hadden geprobeerd het hertje te helpen, maar zij beschikten niet over de noodzakelijke kennis en juiste medicijnen om het verzwakte dier te redden. Dit incident geeft eens te meer aan hoe ernstig de situatie in Khan Younis Zoo is. Niet alleen voldoende voedsel ter plekke krijgen is een uitdaging, de kooien zijn zo beschadigd dat dit een gevaar oplevert voor de dieren.

 

Help ons team ter plekke. We moeten de overgebleven dieren nu redden!


This baby deer died shortly before our arrival at Khan Younis Zoo.
© FOUR PAWS | 2016

Dieren verhuizen naar Jordanië en Zuid-Afrika

Voor vrijwel alle dieren is een veilig nieuw onderkomen gevonden in het ‘New Hope Centre’ in Jordanië. Dit opvangcentrum maakt deel uit van de organisatie Al Ma’wa for Nature and Wildlife, dat beheerd wordt door VIER VOETERS en de Princess Alia Foundation. Omdat het opvangcentrum momenteel niet over een verblijf voor grote katachtigen beschikt, verhuist tijger Laziz naar het VIER VOETERS reservaat LIONSROCK in Zuid-Afrika. EINDELIJK: na lang onderhandelen hebben we groen licht gekregen voor onze reddingsactie!!! Een VIER VOETERS team zal de 16 dieren uit Khan Younis Zoo bevrijden en overbrengen naar een nieuw en veilig onderkomen. Uiteraard houden we jullie op de hoogte.

 

Voor het transport en de zorg voor de dieren in hun nieuwe onderkomen hebben we nog steeds dringend geld nodig. Iedere euro telt.


print