VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Noodhulp in Hongarije

2011-01-01

Hulp aan lokale reddingsactie en hereniging met de eigenaar na milieuramp

Een team van VIER VOETERS heeft in de Hongaarse steden Devecser en Kolontár hulp en voedsel geboden aan dieren die ernstig waren getroffen door de milieuramp die daar heeft plaatsgevonden. Naast het ondersteunen van de hulpverlening door lokale activisten, hebben de hulpverleners van Vier Voeters logistieke hulp geboden door een noodcentrum op te zetten in een dichtbijgelegen opvangcentrum in Tapolca. Daar werden geredde honden, katten en boerderijdieren met zorg gewassen om de giftige rode slib te verwijderen die beide steden bijna geheel bedekte na het incident. Alle dieren die gered zijn in de afgelopen dagen worden nu gefotografeerd om hun terugkeer te vergemakkelijken.


Op 4 oktober lekte er 700.000.000 liter chemische afvalstoffen uit een aluminiumfabriek in Ajka, 160 kilometer van Budapest. Toen de VIER VOETERS medewerkers vier dagen later in het rampgebied aankwamen, was de situatie verwoestend. Naast tien menselijke slachtoffers, was er een groot aantal dieren omgekomen in de dodelijke stroom chemicaliën, die een hoge dosis alkaline bevatten en ervoor zorgden dat hun huid verbrandde. Dierenartsen hielpen verschillende honden en boerderijdieren, waarvan sommige het geluk hadden dat ze zich op grotere hoogte bevonden: een grote groep koeien kon ontsnappen aan het meeste van de chemische slib omdat ze op een heuvel aan het grazen waren. Andere dieren die slechts licht waren getroffen door de afvalstoffen werden naar het noodcentrum gebracht.

De dieren die werden gered in het bijzijn van hun eigenaren kunnen worden opgehaald in lokale opvangcentra en tijdelijke tehuizen wanneer de steden schoongemaakt zijn. Ondanks de enorme schade die Devecser en Kolontár hebben opgelopen, boeken vrijwillgers en de overhead veel vooruitgang met de schoonmaakactiviteiten. Zowel de burgemeester als de lokale brandweer hebben geweldige hulp geboden aan de VIER VOETERS op locatie. Lokale bestuurders, hulpverleners en het VIER VOETERS team hopen nu dat de vele geredde dieren snel herenigd kunnen worden met hun eigenaren.


print