VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Noodhulp Irak

2017-02-24

VIER VOETERS redt de laatste overlevende dieren

Een reddingsteam van VIER VOETERS was aanwezig in Irak om de laatste overlevende dieren, een leeuw en een beer, van de Mosul Zoo eerste hulp te verlenen. De plek van de dierentuin was de frontlinie van oorlog tussen IS en het Iraakse leger.

Bijna de complete dierentuin was verwoest en bijna alle dieren, waaronder een leeuwin en apen, zijn gedood tijdens de oorlog of gestorven door uithongering.


De laatste overlevende leeuw van de Mosul Zoo
© VIER VOETERS

Terwijl Dr. Amir Khalil, projectleider en dierenarts, de transportkisten van Lula en Simba schoonspuit, trekt Simba zich snel terug voor het spetterende water. Dr. Khalil lacht erom: het is een klein luchtig momentje in een enorme zenuwslopende tijd. Want eigenlijk had het reddingsteam van VIER VOETERS al dagen geleden Mosul, Irak, moeten verlaten. Weg uit het oorlogsgebied, op weg naar een veilig toevluchtsoord. In plaats daarvan staat het hele transport stil. Terwijl dichtbij granaten exploderen, moeten Lula en Simba wachten in hun transportkisten bij de grens van Mosul. Negen dagen lang onderhandelt het reddingsteam met de autoriteiten om Lula en Simba vrij te krijgen. Lange, angstige en zenuwslopende dagen…


Dr. Amir Khalil verleent eerste hulp
© VIER VOETERS

Een dierentuin in puin

De angst van het team was gerechtvaardigd, want de eerste reddingspoging was al mislukt. Hoewel VIER VOETERS in eerste instantie toestemming kreeg om Lula en Simba mee te nemen, werden we uiteindelijk bij de grens van Mosul tegengehouden. Lula en Simba moesten terug naar de dierentuin, of wat daar van over was…

Daar, tussen de ruïnes, het afval en de kadavers, leefden Lula en Simba. Het had niet lang meer moeten duren, of ook zij waren een hongerdood gestorven. Want Mosul, waar de dierentuin is gevestigd, wordt zwaar bevochten door de IS en het Iraakse leger.

Toen Dr. Khalil in februari de dierentuin voor het eerst betrad, kwam een verschrikkelijke geur hem tegemoet. Er was geen voedsel en water, geen elektriciteit en de verblijven – niets meer dan ijzeren kooien – waren al heel lang niet schoongemaakt.

Sommige dieren stierven door de bombardementen, verwondingen of ziektes. De meesten verhongerden echter, ondanks dat de plaatselijke bevolking ze soms wat te eten bracht. Maar in een stad waarin de zorg voor de mens al amper voldoet, hebben de dieren het echt moeilijk. Berin Lula moest toekijken hoe haar jong door de beschadigde omheining glipte en door een leeuwin werd gepakt en opgegeten. Desondanks overleefde ook deze leeuwin de verschrikkingen niet en ze werd voor de kooi van Simba begraven. Het was zijn moeder. Want van de eens veertig dieren overleefden alleen Lula en Simba het.

 

 


De dieren verkeren in een zeer slechte conditie
© VIER VOETERS

Gevangen in een oorlogsgebied

In februari zorgde Dr. Khalil voor voedsel en medische zorg, want ook Lula en Simba waren op sterven na dood. Beide verkeerden in zeer slechte gezondheid, waren ondervoed en verzwakt. Simba had gewrichtsproblemen en Lula kampte met een longontsteking. Beide dieren hadden ernstige gebitsproblemen. “We deden alles wat mogelijk was om hen te behandelen en stabiliseren”, vertelt Dr. Khalil. “Tijdens onze hulpactie hoorden wij voortdurend raketbeschietingen uit afgelegen gebieden van de stad. We konden daardoor de dieren van voedsel en medische zorg voorzien, maar moesten om veiligheidsredenen het gebied voor het donker verlaten. Het risico op terroristische aanslagen was gewoon te groot.” Wel besloot VIER VOETERS dat we Lula en Simba daar voorgoed weg wilden halen. Dr. Khalil ging daarom terug om een volledige reddingsmissie voor te bereiden en hij vond vrijwilligers die, gedurende zijn afwezigheid, voor de dieren wilden zorgen.


Een spannende missie

Begin april vond de eerste, mislukte, reddingspoging plaats. Meteen opnieuw zetten Dr. Khalil en zijn team alles op alles om Lula en Simba te bevrijden. Voor de tweede keer werd een transport georganiseerd, en voor de tweede keer werd het team tegengehouden bij de controlepost van Mosul. Een onbegrijpelijke vertraging.

Gelukkig vond Dr. Khalil steun bij soldaten van de controlepost, die hem in hun barakken liet overnachten en af en toe eten voor de dieren konden regelen. En dan eindelijk, na negen zenuwslopende dagen en nachten vol spanning en onzekerheid, kwam de verlossende toezegging: Lula en Simba mogen Mosul verlaten!


Eerste stappen in veiligheid

Direct werden de dieren naar Erbil gebracht, waar zij op het vliegtuig naar Jordanië werden gezet. De eindbestemming: New Hope Centre, een reservaat dat VIER VOETERS samen met de Princess Alia Foundation beheert. Op 10 april kwamen Lula en Simba aan in hun nieuwe thuis. Na een leven vol tralies en ellende, voelden zij voor het eerst gras onder hun poten. Lula was direct ontzettend zelfverzekerd en plonsde direct enthousiast in het water. Simba heeft wat meer tijd nodig om te wennen, maar ook hij gaat iedere dag zichtbaar vooruit. “We zijn dolblij dat we Lula en Simba de toekomst hebben kunnen geven die zij zo verdienen. De oorlog is voor hen voorgoed verleden tijd.”


Simba en Lula in vrijheid

print