VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Hulp voor dieren tijdens droogte in Kenia

2012-12-10

Vier Voeters zet mobiele dierenkliniek inEen lange droogteperiode, van mei tot midden oktober, had grote gevolgen in de nationale parken in Tsavo en Amboseli. Vier Voeters’ mobiele dierenkliniek van dokter Jeremiah Poghon en zijn team werden gedurende deze periode met een aantal ernstige problemen geconfronteerd. De droogte en voedselschaarste waren een zware last voor de dieren. Daarnaast steeg het aantal gevallen van stroperij in de beschermde parken dramatisch. Omdat de oplettende rangers hun werk al jaren zo goed doen, gebruiken de stropers nu minder opvallende vallen en pijlen. Het was dokter Poghon’s missie om olifanten en andere dieren die vastzaten in deze vallen op tijd te bereiken en ze te bevrijden en behandelen. Hierdoor konden gelukkig veel dieren gered worden.

 

De snelheid waarmee het veterinaire team van Vier Voeters reageert op de melding van een gewond dier maakt het verschil tussen leven of dood. Het team houdt daarom voortdurend contact met de opzichters van de aan elkaar grenzende nationale parken. Elke dag werden olifanten, zebra’s en leeuwen uit vallen bevrijd en hun wonden behandeld. Het succespercentage van de mobiele dierenkliniek is opvallend hoog, vooral gezien het feit dat de toename van het aantal stropers niet het enige probleem was. Er was ook een uitbraak van het gevaarlijke herpesvirus (EEHV) bij de olifanten en er dreigde een epidemie van mond-en-klauwzeer onder buffels, die ook andere soorten kon treffen.

 

Klimaatverandering, onregelmatige regenval en toenemende droogte hebben een verwoestend effect op het ecosysteem in Tsavo. In november 2012 startte de Kenia Wildlife Service (KWS) een nieuwe campagne tegen stropers. Deze heeft al geresulteerd in de arrestatie van 37 stropers en de inbeslagname van 38 kilo ivoor, 472 kilo vlees en een groot aantal wapens.


Een olifant met overlevingsdrang
Dierenarts Jeremiah Poghon beschouwt de redding van een olifant in september als een van de aangrijpendste gebeurtenissen uit zijn carrière. De olifantstier was ernstig in gevaar. De rangers hadden de stropers al kunnen verjagen uit de droge rivierbedding van de Voi, maar hun prooi, de olifant, was zwaar gewond en aan zijn doodsstrijd begonnen toen de dierenartsen uiteindelijk arriveerden. Het dier was geraakt door vijf pijlen en zat met een strik van ijzerdraad vast aan een boom. De behandeling van zijn verwondingen nam kostbare uren in beslag en het dier kon niet met behulp van een jeep worden opgetild, omdat de boom in de weg stond. Maar de olifant zou de strijd winnen: hij stond op eigen kracht op. Voor het veterinair team en de rangers was dit een emotioneel moment. Het stond symbool voor alle uitdagingen waar de nationale parken in de toekomst mee worden geconfronteerd.

 

Vier Voeters financiert het Tsavo initiatief van het David Sheldrake Wildlife Trust al vele jaren. Dankzij jullie donaties kan het geweldige werk van het regionale veterinaire team worden ondersteund en worden vele dieren van een pijnlijke dood gered.print