VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Een nieuw leven voor Bosko de chimpansee is nabij

2011-01-01

Eerst cadeau, toen clown en nu oorlogsslachtoffer

Na eerder noodhulp te hebben verleend aan de Tripoli Zoo, keerde een team van Vier Voeters uit Europa en Zuid-Afrika gisteren terug naar de Libische hoofdstad. Na een reis van 48 uur langs meer dan 30 checkpoints, trof men niet alleen een warm welkom van het personeel van de dierentuin, maar ook veel verdriet.

Bij aankomst werd direct begonnen aan het uitladen van het meegebrachte voedsel en andere goederen, afkomstig van donaties van over de hele wereld. Terwijl hiermee bezig was, klonk uit een verblijf verderop een hartverscheurend gejammer. Het was Bosko, een chimpansee.‘Het ging duidelijk niet goed met Bosko. Hij maakte een nerveuze en eenzame indruk,’ vertelt projectleider Amir Khalil. Het personeel van de dierentuin vertelde Khalil over de achtergrond van het dier. In november 1993, toen hij 2,5 jaar oud was, was Bosko door de president van Zaïre aan de dierentuin geschonken. Hij werd de favoriet van het personeel en de publiekslieveling. Regelmatig werd hij meegenomen naar locaties buiten de dierentuin om kunstjes te doen met sigaretten, koffie of fietsen.De afgelopen maanden werd de dierentuin blootgesteld aan bombardementen en geweervuren in het verderop gelegen gebied van Gaddifi. Bosko’s doorgaans sociale gedrag veranderde: hij raakte van slag en trok zich terug.

Zoals zoveel dieren ter wereld leidt Bosko het leven van een onschuldige gevangene: hij is opgesloten zonder dat hij iets heeft misdaan. Het team van Vier Voeters zal zo goed mogelijk proberen te helpen door het verstrekken van medische hulp, voedsel en plannen voor verrijkte verblijven. Het personeel van de dierentuin krijgt training en we voorzien hen van plannen voor het bouwen van betere en zelfstandige verblijven. Daarmee hopen we de levenskwaliteit van dieren te verbeteren op het gebied van passende voeding, natuurlijk gedrag en het creëren van een (sociale) omgeving.‘We proberen het leven te verbeteren van alle dieren in de dierentuin, niet alleen van Bosko,’ zegt Khalil. ‘Maar eigenlijk zijn wilde dieren er niet voor ons vermaak. Als ik ze hier zie, onder deze omstandigheden, wil ik niets liever dan ze vrij te zien.’

Vier Voeters zal zich blijven inzetten voor Bosko en de andere dieren. De hulp is hard nodig. Het inzamelen van geld en goederen zal dus doorgaan. Wilt u ons helpen? Klik dan hier of neem contact met ons op!


print