VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Olifantenweesjes in Kenia


Stap voor stap naar de vrijheid

Als er een moederloos olifantje wordt gevonden wordt deze meteen opgenomen in het verwilderingsprogramma van de David Sheldrick Wildlife Trust. Dit verloopt in drie fasen.


Fase 1: de crèche

In de crèche in het 120 km² grote Nairobi National Park heeft ieder olifantje zijn eigen begeleider die het 24 uur per dag verzorgt. De begeleider neemt de rol aan van surrogaatmoeder en deelt zelfs de slaapplaats met het dier in de stal. De olifanten dragen een deken met meerdere functies; ze worden tegen de zon beschermd en op deze manier wordt lichamelijke aanwezigheid gesimuleerd.


De olifantenweesjes en hun verzorgers zijn 24/7 bij elkaar
© VIER VOETERS

Fase 2: zelfstandig worden

De tweede fase van het verwilderingsprogramma begint als de dieren 6 weken oud zijn. Ze worden bij elkaar gelaten en door hun begeleider goed in de gaten gehouden. In deze fase leren de dieren niet alleen hun omgeving en hun soortgenoten kennen, maar ze leren ook wat ze kunnen eten en hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Daarnaast worden de weesjes bijgevoerd met een mengsel dat lijkt op moedermelk.


Fase 3: terug naar een leven in vrijheid

Na de succesvolle socialisering, als de olifanten ongeveer 15 maanden oud zijn, worden de dieren naar een ander deel van het park gebracht. Daar leren de dieren voor het eerst wilde olifanten kennen. De olifanten brengen steeds meer tijd met elkaar door en leren daardoor te integreren in de groep. Het contact tussen de dieren wordt steeds intensiever en belangrijker. Tot de dag dat ze niet meer naar hun begeleider terugkeren, maar met de nieuwe groep de vrijheid in trekken.

 

De door de David Sheldrick Wildlife Trust gebruikte methode is nog nooit mislukt.


Leven in vrijheid is het uiteindelijke doel
© VIER VOETERS

print