VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Dr. Signe Preuschoft

2015-03-03

Primatoloog en directeur van de VIER VOETERS orang-oetan academie in Borneo


Signe Preuschoft is een internationaal gerespecteerde expert op het gebied van apen. Ze heeft talrijke wetenschappelijke onderzoeksdocumenten en artikelen gepubliceerd over apen en hun sociale en communicatieve gedrag. "Ik wilde altijd al begrijpen hoe apen denken en voelen. Het intrigeert me nog steeds hoe sterk ze lijken op de mens, maar toch zo verschillend zijn. Hun manier van communiceren geeft ons een zeer goed inzicht in hun gedachten en gevoelens. Ik heb altijd geprobeerd om de wereld te zien door hun ogen."© VIER VOETERS - Mihai Vasile

Preuschoft werd geboren in Frankfurt, Duitsland, maar verhuisde al snel naar het platteland. Van haar vader (een professor in de antropologie) erfde ze zowel haar nieuwsgierigheid naar, als haar respect voor alle leven. Ze mocht vaak met haar vader mee terwijl met zijn leerlingen uitstapjes maakte naar de dierentuin. Deze herinneringen deden haar later beseffen dat het eigenlijk veel waardevoller is om dieren in hun natuurlijke leefomgeving te beschermen, dan om ze in dierentuinen te houden. Haar vader wakkerde ook haar vroege fascinatie aan voor de oorsprong van de mens en onze 'familie'; de apen. De bekende dierenbeschermer Bernhard Grizmek had ook een sterke invloed; Preuschoft mistte nooit zijn tv-programma over wilde dieren in de natuur.

Signe Preuschoft volgde een studie psychologie aan de Ruhr-Universität in Bochum, waarna ze haar doctoraat in de biologie behaalde (hoofdvak primaten) met Jan van Hooff aan de Universiteit van Utrecht. Vervolgens deed ze postdoctoraal werk bij Yerkes Primate Centre in Atlanta, USA, onder Frans de Waal.© VIER VOETERS - Mihai Vasile

Signe's pad naar VIER VOETERS

In 2001 werd Signe Preuschoft het hoofd van een rehabilitatieproject voor voormalige laboratoriumapen in Oostenrijk. Hier kwam alles samen wat ze tot op dat moment had geleerd over apen en Signe maakte een beslissing die cruciaal zou zijn voor haar toekomstige carrière. "Nadat ik zoveel had geleerd van en over apen, wilde ik mijn ervaring en kennis gebruiken om hen iets terug te geven. Terwijl ze met uitsterven bedreigd worden en over de hele wereld lijden, zag ik in dat het tijd was voor mij om niet alleen hun gedrag te bestuderen, maar hen ook actief te helpen."

 

In 2007 sloot ze zich aan bij VIER VOETERS om te strijden voor de overleving van de orang-oetans in een samenwerkingsproject met de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF). Hier worden de dieren in een natuurlijke omgeving opgevangen en verzorgd, en vervolgens voorbereid op een leven in het wild.


Sinds 2009 geeft Preuschoft bijna al haar tijd aan het project in het Indonesische deel van het eiland Borneo. Ze besteedt veel tijd aan vraagstukken van de organisatie en onderhandelingen met de autoriteiten van het land. De orang-oetans moeten tenslotte niet alleen worden gered, maar het regenwoud moet ook worden beschermd. "Orang-oetans leven 45 tot 55 jaar. Zelfs als we erin slagen hen in het wild vrij te laten, is er geen garantie dat het bos zo lang zal blijven bestaan. Ik vind het geweldig, en heel belangrijk, dat VIER VOETERS dit probleem met het orang-oetan project aanpakt."


print