VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Wilde paarden in de Donau Delta


Ongeveer 500 wilde paarden leven in het bos van Letea; een natuurgebied én deel van het UNESCO werelderfgoed in de Roemeense Donau Delta. Omdat het groeiende aantal paarden een bedreiging vormde voor de unieke vegetatie, besloten de Roemeense autoriteiten om het aantal dieren te verminderen door ze te doden. Door snel te reageren kon VIER VOETERS het doden voorkomen en met een actieplan komen voor de Roemeense wilde paarden.


De laatste feiten

  • Tussen oktober 2016 en april 2017 heeft VIER VOETERS 85 merries gevaccineerd en voorzien van de prikpil.
  • VIER VOETERS heeft afgelopen winter 30 balen Alfalfa verdeeld en behandelde meerdere paarden met ingegroeide ketens en touwen. Daarnaast behandelden we ook andere dieren zoals koeien, honden en katten.
  • VIER VOETERS castreerde 7 hengsten in de herfst van 2016 en ook 27 honden en katten van de lokale bevolking werden gecastreerd.
  • In april 2017 werd een luchttelling gedaan, waaruit is gebleken dat de populatie wilde paarden kleiner is dan 500. In 2016 werden 498 paarden geteld.
  • Twee dierenartsen van de universiteit Hedmark Norway brachten een bezoekje aan Letea om wetenschappelijk onderzoek te doen naar het anesthesieprotocol dat wordt gebruikt voor paarden.
  • VIER VOETERS deed 7 interventies tussen oktober 2016 en april 2017.

De wilde paarden in Letea
© VIER VOETERS

Ons geboortebeperkingsprogramma

Om het aantal paarden in Letea stabiel te houden, is VIER VOETERS in oktober 2013 gestart met een programma voor geboortebeperking. De merries krijgen een soort prikpil die elk jaar vóór de paartijd vernieuwd moet worden. Hiervoor is gekozen omdat een chirurgische castratie van merries of hengsten bij wilde paarden een te grote impact op de dieren heeft.


VIER VOETERS wil bewerkstelligen dat de paarden onderdeel uitmaken van het natuurbeschermingsprogramma
© VIER VOETERS - Mihai Vasile

Continu zorg voor wilde paarden

Naast de jaarlijkse vaccinatie houdt het VIER VOETERS team van ervaren dierenartsen de wilde paarden het hele jaar door in de gaten en bewaakt de effecten van het anticonceptieproject.  Wat we nog meer doen:

• Bijvoeren in tijden van voedselschaarste om hongerdood te voorkomen (bijvoorbeeld in de strenge wintermaanden, met hevige sneeuwval);
• Verwijdering van touwen en kettingen (paarden worden niet zelden door mensen gevangen voor doorverkoop);
• Medische zorg voor pijnlijke wonden en tumoren;
• Genezing van huidziektes;
• Geboortebeperking om het unieke ecosysteem in balans te houden.


We verzorgen gewonde paarden
© VIER VOETERS | Tibor Rauch

Wilde paarden al meer dan 400 jaar in Roemenië

De ongeveer 500 wilde paarden in de Roemeense Donau Delta hebben een bewogen geschiedenis. Hun voorouders werden zo'n 400 jaar geleden door de Tataren naar Roemenië gebracht en voelden zich daar snel thuis. Zij werden later vergezeld door en vergezeld door voormalige werkpaarden die werden losgelaten na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, omdat ze niet meer nodig waren op de kolchozen (gemeenschappelijke boerderijen). In de loop der jaren groeide het aantal paarden en begonnen ze een probleem te vormen in het natuurgebied, omdat ze naast grassen ook beschermde bloemen en boomschors eten.


De wilde paarden populatie in de Donau Delta leeft hier al ruim 400 jaar
© VIER VOETERS

print