VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Dogs for People


Een drieledig project

Het project Dogs for People startte in 2004 in Roemenië. Voormalige zwerfhonden worden hierbij door experts opgeleid voor therapeutische of reddingsdoeleinden. Het doel van dit project is drieledig:
1) het veranderen van de publieke opinie over zwerfhonden door hun waarde te tonen;
2) de zwerfhonden zelf een nieuw leven te geven;
3) kinderen, jongeren én ouderen te helpen bij psychische of fysieke problemen.


Voormalige zwerfhonden worden ingezet als therapiehond
© VIER VOETERS | Bogdan Baraghin

Goede maatjes

Veel zwerfhonden hebben de potentie om goede maatjes van mensen te worden. Ze zijn gevoelig, betrouwbaar en hebben een opmerkelijk uithoudingsvermogen – allemaal kwaliteiten die belangrijk zijn voor een therapie- of reddingshond. Het werken met deze dieren vergt een zorgvuldige training door ervaren hondentrainers, een geschikte locatie en speciale apparatuur. Het team van Dogs for People zorgt voor een uitgebreide opleiding van een aantal speciaal geselecteerde honden - een training die zij doorgaans in zeer korte tijd afronden. Als therapiehonden moeten zij voldoen aan de internationale eisen. Ook moeten ze het Roemeense examen voor gezelschapshonden afleggen. Daarna zijn ze klaar voor een nieuw leven als therapiehond.

 


Therapiehond Tibi (in memoriam) wordt overladen door liefde
© VIER VOETERS

Het voordeel van therapiehonden

Voor patiënten met ernstige psychische problemen is communiceren met dieren vaak makkelijker dan met mensen. De therapeutische waarde van een dier is te danken aan zijn gave om mensen zonder vooroordeel te benaderen. Die speciale band tussen mens en dier is de basis van het wereldwijde succes van therapie met dieren. Met Dogs for People was VIER VOETERS de eerste organisatie in Roemenië die deze therapie aanbood.

 


De therapiehonden worden ook ingezet voor eenzame ouderen, en ouderen met beperkingen
© VIER VOETERS

Honden helpen kinderen

Kinderen en jongeren met psychische of fysieke tekortkomingen worden twee keer per week bezocht door hun therapiehond en zijn trainer. Alle sessies staan onder toezicht van een psycholoog. De kinderen voeren kleine opdrachten met de honden uit, die hen zelfvertrouwen en motivatie geven. Zij leren bijvoorbeeld de hond te voeren en te belonen. Dankzij de sterke band die ze opbouwen met hun hond, leren zij zich aan te passen aan alledaagse situaties.

 

Psychologen merken vaak al snel aanzienlijke veranderingen op in het gedrag van de kinderen. De jonge patiënten geven blijk van meer zelfrespect, zijn minder agressief, leren zich te concentreren en nemen het verzorgen van de hond zeer serieus. Daarnaast kijken ze uit naar de sessies, want de hond is hun beste vriend geworden. Daar staat tegenover dat de honden met grote liefde en zorg worden behandeld, iets wat de dieren nooit eerder hebben ondervonden.


Therapie in het Dogs for People centrum
© VIER VOETERS | Bogdan Baraghin

Honden als redders in nood

In 2004 startte Dogs for People ook met het opleiden van zwerfhonden voor speur- en reddingsoperaties. Inmiddels maakt het team deel uit van het speur- en reddingssysteem in Roemenië. De honden zijn als enige speciaal getraind om in actie te komen bij rampen zoals aardbevingen en lawines.

 

Het prachtige project Dogs For People toont aan dat de zwerfhonden een enorm belangrijke rol kunnen spelen bij het helpen van benadeelde kinderen en het redden van mensenlevens.


VIER VOETERS Ambassadeur Martine Hauwert op bezoek bij het Dogs for People project
© VIER VOETERS

print