VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Doodstraf tienduizenden zwerfhonden onterecht

2014-09-01

Roemeens kind werd niet gedood door zwerfhonden

© VIER VOETERS - Mihai Vasile

Exact een jaar geleden leidde de dood van het 4-jarige Roemeense jongetje Ionut Anghel tot de introductie van een wet die het massaal doden van  zwerfhonden toestaat. Echter: een officieel document van de openbaar aanklager heeft nu aangetoond dat het jongetje niet gedood is door zwerfhonden, maar door zeven waakhonden die het eigendom waren van een lokale onderneming.


Misleiding en manipulatie

Het rapport van de openbaar aanklager bevat de resultaten van het onderzoek naar de dood van Ionut Anghel en vormt de basis voor een officiële aanklacht tegen twee ondernemingen en de wettelijk vertegenwoordiger van één van deze ondernemingen. Volgens de aanklacht worden alle drie de partijen beschuldigd van dood door schuld. Men heeft nagelaten afdoende maatregelen te nemen om de honden op hun eigen terrein te houden en te voorkomen dat Anghel Ionuţ Cosmin aangevallen werd. In het document wordt ook gesteld dat de honden geen zwerfhonden waren, maar eigendom van de aangeklaagde onderneming.© VIER VOETERS

... en het doden gaat door!

Volgens de verklaringen van Răzvan Băncescu, hoofd van de dierbeschermingsautoriteit (ASPA) in Boekarest, tijdens een persconferentie afgelopen donderdag zijn alleen al in Boekarest 16.000 zwerfhonden gedood en 2.000 zwerfhonden ondergebracht in asielen. Bovendien heeft Băncescu erkend dat de helft van deze 16.000 honden illegaal is gedood nadat het Hof van Beroep in Boekarest in juni de uitvoeringsnormen van de zwerfhondenwet had opgeschort en er geen wettelijk kader meer is om zwerfhonden te vangen en doden. VIER VOETERS diende reeds een aanklacht in tegen een aantal ASPA vertegenwoordigers voor het negeren van de beslissing van het Hof.


Situatie in Roemenië loopt uit de hand

© VIER VOETERS - Mihai Vasile

VIER VOETERS heeft een klacht ingediend tegen een aantal leden van de ASPA beheer voor overtreding van de beslissing van het Hof van Beroep. We hebben ook beroep aangetekend tegen de regering en verzocht de annulering van de onwettige bepalingen van de gebruiksnormen Hof van Beroep.

 

Gabriel Paun, directeur Campagnes van VIER VOETERS: “Toen de president het Parlement vroeg om de zwerfhondenwet te maken, lukte dat binnen een week. Nu houdt iedereen zich stil, terwijl Băncescu de honden illegaal blijft doden en daarvoor overheidsgeld aanwendt. Dierenliefhebbers die hem willen stoppen, worden mishandeld. De burgemeester van Boekarest blijft deze crimineel steunen. Er is iets verschrikkelijk mis in dit land en VIER VOETERS zal meer juridische stappen ondernemen tegen de verantwoordelijken, te beginnen met Băncescu.


Schokkende omstandigheden in Roemeense asielen

In juli 2014 publiceerde VIER VOETERS een verontrustend rapport over illegale activiteiten in gemeentelijke asielen in Roemenië. Niet één van de onderzochte asielen voldeed aan de gestelde eisen.  Er zijn tot wel 29 overtredingen vastgesteld variërend van het laten liggen van kadavers tussen levende honden tot te veel honden in één hok en geen schoon drinkwater.

VIER VOETERS heeft de bevoegde nationale instantie voor veterinaire vraagstukken (ANSVSA) over deze schendingen bevraagd, maar kreeg geen antwoord. Toen de asielen afgelopen juli en augustus opnieuw door ons zijn bezocht waren er geen verbeteringen merkbaar. 


Steun het protest!

VIER VOETERS roept ​​premier Ponta op te luisteren naar de 62% van de Roemenen die tegen het doden van de zwerfhonden zijn en naar de 173.000 Europeanen die hem schriftelijk hebben gevraagd het doden te stoppen.

Stuur ook een protest e-mail naar Victor Ponta: www.four-paws.org/nokilling


print