VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Hof van Beroep in Boekarest schort uitvoeringsnormen zwerfhondenwet op

2014-06-23

VIER VOETERS nodigt regering uit om nieuwe juridische kaders op te stellen

Afgelopen vrijdag heeft het Hof van Beroep in Boekarest geoordeeld in het voordeel van dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS en heeft de uitvoeringsnormen van de zwerfhondenwet opgeschort. Volgens de officiële mededeling van het Hof van Beroep is het volledige overheidsbesluit opgeschort. De zwerfhondenwet heeft hierdoor met onmiddellijke ingang in Roemenië geen geldende uitvoeringsnormen en er is geen wettelijk kader meer om zwerfhonden te vangen of te doden.


Duizenden zwerfhonden zijn al gedood
© VIER VOETERS | Mihai Vasile

VIER VOETERS probeert humane oplossing te vinden

"Het besluit van het Hof om de normen op te schorten, is een helder en onafhankelijk signaal dat de zwerfhondenwet niet werkte", zegt Gabriel Paun, directeur Campagnes bij VIER VOETERS. "Het sterkt ons vertrouwen dat, om een humane oplossing voor het zwerfhondenprobleem te vinden, we moeten kiezen voor een rationele aanpak in plaats van een emotionele."


Aspecten zwerfhondenwet strijdig met andere wetgeving

© VIER VOETERS - Gabriel Paun

De zwerfhondenwet trad in werking in oktober 2013 na een tragisch incident waarbij honden een kleine jongen dodelijk verwond hadden. In december van dat jaar werd duidelijk hoe de wet toegepast zou worden en direct hierna werd begonnen met de uitvoering. Vele duizenden zwerfhonden zijn inmiddels gedood. Vanaf januari heeft VIER VOETERS de uitvoering ter discussie gesteld, omdat diverse aspecten ervan strijdig bleken met andere wetgeving. Zo konden lokale overheden de uitvoering van de wet uitbesteden aan particuliere ondernemingen, waardoor een enorm risico op belangenverstrengeling en misbruik van publieke gelden ontstond. Een ander voorbeeld is dat de bevolking niet meer toegelaten werd tot de asielen, waardoor adoptie van de honden bijna onmogelijk werd. VIER VOETERS heeft eerst de Roemeense regering opgeroepen om de wet te bevriezen, maar dat verzoek werd verworpen. Daarom tekende VIER VOETERS protest aan bij het Hof van Beroep in Boekarest. Met succes bleek afgelopen vrijdag.


VIER VOETERS wil nieuwe juridische kaders

© VIER VOETERS - Mihai Vasile

In de afgelopen jaren heeft VIER VOETERS zich gericht op de belangrijkste oorzaak van zwerfhondenprobleem: hun voortplanting. "Met de financiële steun van onze donateurs hebben we meer dan 100.000 zwerfhonden gecastreerd in Roemenië. Onze organisatie wil hiermee doorgaan, maar onze inspanningen zullen alleen effect hebben op de veiligheid op straat en het welzijn van de honden als we worden ondersteund door rationele wetgeving en steun krijgen van alle gemeenten." zo stelt Paun. VIER VOETERS blijft zich daarom inzetten voor een humane oplossing.


print