VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Onderzoek toont aan: meerderheid Roemenen tegen doden zwerfhonden

2014-05-26

VIER VOETERS roept op tot rationele dialoog over humane oplossingen

Het Roemeense marktonderzoeksbureau Mercury Research heeft in opdracht van VIER VOETERS onderzoek gedaan naar de houding van Roemenen tegenover het doden van zwerfhonden: 62 procent van de bevolking is tegen het doden!

Een groot deel van de Roemenen is voorstander van alternatieve oplossingen voor het zwerfhonden probleem. Zo geeft maar liefst 84 procent er de voorkeur aan om de zwerfhonden in dierenasiels op te vangen.


Van de Roemeense bevolking zegt bovendien 72 procent dat ze het ermee eens zijn dat zachtaardige honden na castratie weer op straat mogen leven.

Uit het onderzoek blijkt dat de Roemeense bevolking ontvankelijk is voor veilige en niet-geweldadige oplossingen en dit versterkt de oproep van VIER VOETERS dat de overheid geen publiek geld meer uit moet geven aan het doden van dieren, maar in plaats daarvan moet investeren in de bouw van hoogwaardige asielen en adoptiecentra. Samen met de regering en de gemeente zouden sterilisatieprogramma's moeten worden ontwikkeld en geïmplementeerd .


Massadoding, zoals ingezet door de Roemeense regering, blijkt nauwelijks effect te hebben op de omvang van de zwerfhondenpopulatie. VIER VOETERS werkt met de zogenaamde "Vangen-castreren-vrijlaten" -methode: de zwerfdieren worden gevangen, gecastreerd, ontwormd en ingeënt tegen hondsdolheid. Daarna worden ze vrijgelaten op de plek waar ze werden gevonden. Zelfs de World Health Organization ondersteunen deze methode als enige ethisch aanvaardbare  strategie om de zwerfhondenpopulatie onder controle te krijgen en houden.


Het onderzoek laat ook zien dat 66 procent van de Roemenen zou weigeren om te stemmen voor een partij die het doden van zwerfhonden ondersteunt. Dit is een duidelijke boodschap aan de politici. Nu is het spannend om te zien welke leden van het Europees Parlement publiekelijk een standpunt over deze kwestie durven innemen en het op de agenda durven zetten voor de komende vijf jaar.© VIER VOETERS - Mihai Vasile

print