VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Primeur voor dorp in Roemenië

2014-08-07

Alle honden in één gemeente gecastreerd en geregistreerd

De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft een groot succes bereikt in het noorden van Roemenië. Alle honden met eigenaren in de gemeente Jichisu de Jos zijn gecastreerd en geregistreerd. Deze aanpak helpt op twee manieren om tot een oplossing te komen voor het zwerfhondenprobleem in Roemenië.© VIER VOETERS

Nieuwe wetgeving

Deze succesvolle aanpak komt zes maanden voor de implementatie van een nieuwe wet die eigenaren van honden verplicht hun huisdier te castreren, chippen en registeren. Vanaf januari 2015 riskeren alle eigenaren van niet-rashonden in Roemenië een hoge boete als hun hond niet aan de eisen van de nieuwe wet voldoet. Met deze stap wil de overheid een einde maken aan de ongecontroleerde voortplanting van honden, waarbij pups vaak als zwerfhond op straat eindigen. VIER VOETERS vreest dat de hoge dierenartskosten voor verplichte castratie en de hoge boetes voor het niet naleven van deze wet, voor veel arme hondeneigenaren aanleiding zal zijn hun hond op straat te zetten, waardoor er nog meer zwerfhonden komen.Goed voorbeeld doet volgen?

Terwijl de nieuwe wet ontwikkeld werd, lukte het VIER VOETERS om alle 450 honden in Jichisu de Jos te castreren en te voorzien van een chip. De steun van het gemeentebestuur, de lokale politie en lokale dierenartsen was een belangrijke factor in het behalen van dit succes. “Met de geweldige resultaten van dit project willen we de Roemeense overheid en de burgemeesters van Roemenië laten zien dat er, wanneer we kunnen samenwerken met lokale autoriteiten, een diervriendelijke en efficiënte oplossing is om het zwerfhondenprobleem duurzaam aan te pakken. We gaan verder met ons werk in Mica, een andere gemeente in de regio”, vertelt Anca Tomescu, hoofd van het zwerfdierenprogramma van VIER VOETERS.


print