VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Roemeense dierenbeschermingsautoriteit ASPA strafrechtelijk vervolgd

2014-04-30

VIER VOETERS eist onmiddellijke vervanging ASPA leider na doding van 7.100 zwerfhonden

Eind maart forceerden hondenvangers van ASPA, de gemeentelijke Autoriteit voor Bescherming van Dieren in Boekarest,  de toegang tot het asiel en de bijbehorende VIER VOETERS veterinaire kliniek, namen illegaal en op brute wijze honden mee en vernielden de verblijven. Naar aanleiding van een klacht van VIER VOETERS wordt ASPA nu vervolgd wegens diefstal, misbruik van macht en vernieling van eigendommen. De reactie van het hoofd van ASPA Razvan Băncescu op beelden van wreedheden tegen de honden, was ronduit schokkend. Toen hij gevraagd werd hoe een organisatie die verantwoordelijk is voor de bescherming van dieren dit soort acties kan uitvoeren, antwoorde Băncescu: "We zullen de naam van onze organisatie veranderen."

 

Volgens een eigen verklaring van ASPA  zijn alleen al in Boekarest 18.000 zwerfhonden gevangen, waarvan 8.200 dieren zijn geadopteerd, 2.700 in asielen verblijven en 7.100 dieren gedood. Steeds meer details over de gebruikte brute praktijken van ASPA komen naar buiten. Een paar dagen geleden beschuldigden vier voormalige hondenvangers ASPA ervan hen te dwingen om zoveel mogelijk honden te vangen, waarbij alle methoden waren toegestaan. "De hulpmiddelen die we moesten gebruiken om de honden te vangen waren in slechte staat. Zo moeten de stalen vangstokken voorzien zijn van een zacht rubberen omhulsel, maar dat ontbrak", verklaarde één van hen. "De meeste honden raakten gewond tijdens het vangen en bloedden uit hun bek. Sommige honden stierven vanwege de gewelddadige behandeling al tijdens het vangen of het transport naar het asiel. Ongeacht de fysieke conditie van het dier ontvingen de drie particuliere bedrijven die door ASPA als vangers werden ingehuurd, maar liefst 50 euro per gevangen hond."

 

In dezelfde week kwamen schokkende videobeelden naar buiten waarop te zien is dat medewerkers van het door ASPA beheerde asiel zwerfhonden mishandelen en achterlaten om een pijnlijke dood te sterven. Razvan Băncescu antwoordde op deze beschuldigingen dat "De vangmethodes misschien niet de meest elegante zijn, maar dat ze binnen de wet vallen".

 

VIER VOETERS heeft scherpe kritiek op de acties van Razvan Băncescu . "ASPA is een autoriteit voor de bescherming van dieren en dient dienovereenkomstig te handelen", benadrukt Gabriel Paun, directeur Campagnes bij VIER VOETERS. "Băncescu 's wrede behandeling van de dieren diskwalificeert hem voor deze baan. Wij dringen aan op onmiddellijke vervanging. ASPA heeft een nieuwe leider nodig die echt werkt in het belang van het dierenwelzijn."


print