Leeuwenwelp

VIER VOETERS

Veelgestelde vragen en antwoorden 

Heb je vragen over onze organisatie? Hier zijn de vragen die mensen vaak stellen en onze antwoorden erop. Misschien staat jouw vraag hier ook wel bij! Maar als dat niet zo is, kun je ons altijd een e-mail sturen of bellen op 020-625 25 26. We helpen je graag verder.

Waarom heten jullie VIER VOETERS?

VIER VOETERS is een vertaling van VIER PFOTEN, de naam van onze moederorganisatie in Oostenrijk. Er is gekozen voor ‘VOETERS’ omdat dit prettiger klinkt dan ‘POTEN’. We beseffen dat VIER VOETERS grammaticaal incorrect is maar hebben hiervoor gekozen vanwege de internationale herkenbaarheid van de naam in twee delen in ons logo (zoals in het Verenigd Koninkrijk: FOUR PAWS en Duitsland: VIER PFOTEN).

Werken jullie alleen voor dieren met vier voeten?

We zetten ons niet alleen in voor dieren met vier voeten of poten. We werken ook vol enthousiasme aan het verbeteren van het welzijn van dieren in de vee-industrie, waaronder koeien, varkens, geiten, schapen, eenden, ganzen en kippen. 

Hoe neem ik jullie op in mijn nalatenschap?

Wat fijn dat je erover nadenkt iets na te laten aan VIER VOETERS. We snappen dat je hier vragen over hebt. Je kunt ons bellen of een e-mail sturen voor meer informatie.

In welke landen zit VIER VOETERS?

We zijn een internationale organisatie en hebben kantoren in veertien landen. Dit zijn Nederland, België, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Oekraïne, Bulgarije, Kosovo, de VS, Australië, Zuid-Afrika, Vietnam en Thailand. We hebben ook dertien plekken waar we dieren die we redden opvangen en beschermen. Hierdoor kunnen we snel hulp bieden en oplossingen voor lange tijd voor dieren die in moeilijkheden zijn.

Vangen jullie ook dieren op in Nederland?

In het Friese Nijeberkoop staat FELIDA, onze gespecialiseerde opvang voor verwaarloosde en getraumatiseerde grote katten zoals leeuwen en tijgers. De deskundige collega’s die bij onze opvang werken zijn gespecialiseerd in de verzorging van deze dieren.

Gaan donaties niet allemaal naar de directie?

We zorgen ervoor dat al onze medewerkers op een eerlijke manier betaald worden. We werken met een zogeheten 'gematigd beloningsbeleid' en proberen de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat we meer geld kunnen gebruiken om onze projecten voor het welzijn van dieren te ondersteunen. In onze jaarverslagen staat precies hoeveel geld we elk jaar besteden aan onze projecten.

VRAGEN OVER REDDINGEN

Kan ik meehelpen met reddingsacties?

Bij VIER VOETERS werken we met mensen die veel weten over dieren en speciaal zijn opgeleid. Ook hebben we dierenartsen die werken op locatie. We zijn blij dat mensen graag willen helpen. Maar helaas is het op dit moment niet mogelijk om als vrijwilliger mee te helpen.

Wat gebeurt er met de donaties voor reddingen?

Zodra wij te horen krijgen dat een dier hulp nodig heeft, sturen we een team om te kijken hoe we kunnen helpen. Ze bekijken de situatie en bedenken wat het dier nodig heeft om gered te worden. Als we besluiten om het dier te redden, moeten we veel regelen en betalen voor verschillende dingen:

  • Als het nodig is, betalen we voor medische behandelingen ter plekke
  • We betalen voor medicijnen tijdens het vervoer en op de plek waar het dier naartoe gaat
  • Elk dier heeft eten nodig, dus dat betalen we ook
  • We hebben een vrachtwagen of bus nodig om de dieren te kunnen vervoeren, en dat kost geld
  • We betalen ook voor transportkratten of -kisten voor de dieren
  • Mensen met speciale kennis helpen ter plekke, en dat kost ook geld.
  • We moeten officiële papieren en vergunningen/toestemmingen betalen om de dieren mee te mogen nemen.

Als we een dier hebben gered en naar een van onze opvangcentra hebben gebracht, moet het dier de rest van zijn leven goed verzorgd worden. Dat kost veel geld, zoals voor het schoonmaken van de verblijven, de mensen die voor de dieren zorgen, het eten en de medicijnen.

Kopen jullie dieren vrij?

Wij kopen geen dieren om ze vrij te laten, maar zorgen er altijd voor dat de dieren uit vrije wil aan ons worden gegeven. Soms werken we samen met de autoriteiten om dieren weg te halen bij mensen die hen niet goed verzorgen. Als we de eigenaar zouden betalen om het dier vrij te krijgen, belonen we eigenlijk het slecht behandelen van dieren. Dat willen we absoluut niet.

Hoe weet je dat de eigenaar niet weer een nieuw dier neemt?

Bij het overdragen van een dier zorgen we er altijd voor dat we schriftelijk afspreken dat de vorige eigenaar nooit meer een vergelijkbaar dier mag hebben. 

Waarom duurt het soms zo lang voordat een dier gered wordt?

Er komt veel kijken bij het redden van dieren. Stel je voor dat iemand een dier heeft, maar niet goed voor het dier zorgt. Dan proberen we die persoon te overtuigen om het dier vrijwillig aan ons te geven. Als iemand een dier heeft dat eigenlijk niet mag volgens de regels, dan moeten de mensen die de regels maken ervoor zorgen dat het dier wordt meegenomen. Wij mogen dat niet zelf doen. In beide situaties moeten we veel formulieren invullen. We moeten ook regelen hoe het dier naar ons kan komen en waar we het kunnen laten wonen. Gelukkig hebben we genoeg plaats in onze speciale plekken waar we dieren kunnen helpen.

Waarom maken jullie foto's en filmpjes van dieren in nood maar worden ze niet meteen gered? 

Foto's en video's zijn vaak nodig als bewijs en om anderen te laten zien waar het probleem ligt. We laten zien hoe dieren in bepaalde landen en in verschillende situaties leven onder vreselijke omstandigheden. We willen ook laten zien wat we samen met jou daaraan kunnen doen. We kunnen niet wegkijken van dierenleed. In feite is het verspreiden van informatie over dierenleed een groot deel van waar we voor staan. We willen niet alleen de mooie beelden laten zien nadat dieren zijn gered

Hoe bepalen jullie welke dieren moeten worden gered?   

Er moeten veel dieren worden geholpen en opgevangen. VIER VOETERS heeft regels om te beslissen welke dieren we kunnen redden. We kijken naar verschillende dingen, zoals hoe de dieren leven en verzorgd worden, of er genoeg plek is in onze opvangcentra en bij onze partners, en wat de regels zijn in dat land. We denken ook aan de kosten en de mensen die we in het betreffende land kennen. Belangrijk is dat als we een dier redden, ze niet zomaar een ander dier daarvoor in de plaats nemen. Anders gaan mensen meer dieren verhandelen, fokken en gevangen houden. Dat willen we voorkomen.

Waarom laten jullie geredde dieren niet vrij in het wild?   

Veel wilde dieren die wij helpen, hebben vroeger onder extreem slechte en dieronvriendelijke omstandigheden geleefd. Sommige dieren zijn zelfs al generaties lang met elkaar verwant, wat niet goed is voor hun gezondheid. Hierdoor hebben ze vaak gedragsproblemen en zijn ze vaak ziek. Daardoor kunnen ze niet in het wild overleven. Onze opvangcentra en reservaten bieden een veilig onderkomen. Daar zorgen we goed voor ze. We fokken nooit met geredde dieren. We willen namelijk niet dat er nog meer dieren in gevangenschap geboren worden.

Deel hier!

Zoek