Therapiehond Caju

van zwerfhond naar therapiehond

Zwerfhonden redden om therapiehonden te worden

16.7.2019

Ons AAI-programma is ontwikkeld voor zowel dieren als mensen en heeft tot doel de houding van mensen ten opzichte van zwerfhonden te veranderen door hun maatschappelijke waarde als therapie- en gezelschapshond te benadrukken. Een van de gewenste bijwerkingen is dat mensen door een verandering van het perspectief over zwerfhonden ook zouden overwegen om zwerfhonden als gezelschapsdier te adopteren.

In een poging om te bewijzen dat zwerfhonden een enorme aanwinst voor de samenleving kunnen zijn, werd VIER VOETERS de eerste organisatie die een Animal Assisted Intervention (AAI)-programma lanceerde waarin voormalige zwerfhonden door experts werden geselecteerd, opgeleid en gecertificeerd om therapiehonden te worden. 

Binnen het AAI-programma is Animal Assisted Therapy (AAT) een soort complementaire therapie waarbij geleide interactie met dieren wordt gebruikt om genezing en revalidatie van patiënten met een acute of chronische ziekte te vergemakkelijken. Aangenomen wordt dat het een scala aan voordelen biedt, waaronder persoonlijke en sociale ontwikkeling, meer zelfrespect, verbeterde geestelijke gezondheid, betere sociale vaardigheden en meer empathie en koesterende vaardigheden.

Waarom zwerfhonden zulke goede therapiehonden kunnen zijn

Veel zwerfhonden zijn bijzonder goede metgezellen voor mensen. Ze zijn gevoelig, betrouwbaar en hebben opmerkelijke energie-eigenschappen waardoor ze als therapiehond kunnen werken. Het werken met hen vereist een zorgvuldige en regelmatige training door ervaren hondentrainers, een geschikte locatie en speciale uitrusting. Onze teams verzorgen een uitgebreide training voor een aantal zorgvuldig geselecteerde honden. Al onze honden moeten aan internationale eisen voldoen, alleen dan zijn ze klaar om hun nieuwe leven als therapiehond te beginnen.

tijdlijn

Hoe het AAI-programma zich in Roemenië, Bulgarije en Oekraïne ontwikkelde:

2019

2019: Bulgarije

Begin 2019 was VIER VOETERS klaar om zijn AAI-werk in Bulgarije uit te voeren, na het ontvangen van de nodige vergunningen om dierondersteunde interventies uit te voeren met speciale doelgroepen en het ondertekenen van nieuwe overeenkomsten met partners. Het team hield meer dan 200 sessies voor kinderen met leermoeilijkheden en handicaps en met volwassenen met een handicap en gedragsstoornissen. Later in het jaar sloot een voormalige zwerfhond Kaya zich als een nieuwe therapiehond bij het project aan.

Hulphond Lisa

2019: Oekraïne

In 2019 is ons AAI-programma uitgebreid naar Oekraïne. Na een jaar van voorbereiding (inclusief het opleiden van voormalige zwerfhonden tot therapiehonden en samenwerking met belangrijke instellingen), startte VIER VOETERS AAI-activiteiten in Vinnytsia, Oekraïne. Lisa was onze eerste therapiehond en het team voerde in totaal 65 sessies uit voor kinderen en volwassenen met een handicap, voor ouderen en stressverlichting voor universiteitsstudenten. Lisa is nu volledig getraind en een geweldige steun tijdens deze sessies, terwijl een andere hond, Busia, werd geselecteerd en momenteel in training is.

2017

2017: Bulgarije

Na het verkrijgen van de vergunning van het Bulgaarse Bureau voor Kinderbescherming om dierondersteunde therapie uit te voeren voor kinderen met een handicap, ondertekende VIER VOETERS een overeenkomst met de gemeente Sofia en werd daarmee de eerste organisatie die een AAI-project met voormalige zwerfhonden in Bulgarije lanceerde. Smiley was onze eerste zwerfhond die werd geselecteerd en opgeleid om therapiehond te worden. Na een korte proeffase hebben Smiley en het team met succes de eerste AAT-sessies in Lozenets’ Centrum voor kinderen en adolescenten geleverd. Kort daarna voegde Shoko zich bij het team en werd onze tweede therapiehond.

2017: Roemenië #NoStressWithFourPaws

In een poging om aan de behoeften van een constant veranderende samenleving te voldoen, startte ons team in 2017 het project '#NoStressWithFourPaws', een dierondersteunde interventie gericht op het verminderen van stress bij studenten en bedrijfsmedewerkers door middel van interacties met voormalige zwerfhonden.

2016
Hond Mulan

2016: Roemenië 

Begin 2016 opende VIER VOETERS het eerste Animal Assisted Therapy and Research Center in Boekarest, waar kinderen gratis ondersteuning en aanvullende therapie krijgen van onze honden Mura, Toto, Bumi en Pispirel. In hetzelfde jaar breidde de reikwijdte van het project zich uit naar onderzoek op het gebied van de interactie tussen mens en dier in samenwerking met de psychologiefaculteit van de Universiteit van Boekarest om studenten praktijk- en onderwijsmogelijkheden te bieden.

2012

2012: Roemenië 'Dogs for People'

Na lang onderzoek is het project in 2012 uitgebreid naar ouderen. Er kwam een samenwerking tot stand met het verpleeghuis 'Floare Rosie' in Boekarest en het team begon ongeveer 80 bewoners met leeftijdsgebonden lichamelijke en psychische aandoeningen te bezoeken. De oudere patiënten reageerden heel goed op de therapiehonden die hen hielpen hun angst, depressie en eenzaamheid te verminderen door meer sociale interactie tussen de bewoners en met de therapiehonden.

2004

2004: Roemenië 'Dogs for People'

In 2004 lanceerde VIER VOETERS zijn AAI-programma met voormalige zwerfhonden in Roemenië. Het 'Dogs for People'-project begon met een mobiel team dat therapiesessies verzorgde in speciale centra voor kinderen met een handicap.
Onder begeleiding van een psychotherapeut brachten het team en hun honden wekelijks bezoeken aan 32 kinderen en jongeren met emotionele en fysieke beperkingen in gespecialiseerde instellingen en in een ruimte toegewezen door de Kinderbeschermingsautoriteit.

Lidmaatschappen

VIER VOETERS promoot zijn boodschappen internationaal door lid te zijn van internationale organisaties die actief zijn op het gebied van Dog Population Management en Animal Assisted Interventions. VIER VOETERS is een volwaardig lid van de International Companion Animal Management (ICAM) coalitie, evenals een lid van de International Association for Human Animal Interaction Organisations (IAHAIO) en een lid van Animal AssistedIntervention International (AAII).

steun ons werk

voor een andere kijk op zwerfhonden

geef nu

Zoek