Zoek

Doneren Adopteren Shop

hulp aan zwerfdieren in Vietnam

Katten zijn het slachtoffer van een kwaadaardige handel

Hoewel de brute handel in hondenvlees in Vietnam redelijk bekend is, zijn katten vaak de vergeten slachtoffers van een even kwaadaardige handel. In de afgelopen jaren is het aantal restaurants die een gerecht aanbieden dat bekend staat onder de naam ‘Little Tiger’ oftewel meo (Vietnamees voor kattenvlees) gestegen. Veel Mensen geloven dat kattenvlees eten geluk brengt, geneeskrachtige eigenschappen heeft en voor het kwade behoedt. Geschat wordt dat tot één miljoen katten, velen van hen huisdieren, elk jaar het slachtoffer worden van deze handel. Om aan de vraag van kattenvlees te voldoen, worden normaliter zowel zwerfdieren als huisdieren gestolen of gevangen met strikken, in draadkooien gepropt en door het hele land verhandeld aan restaurants en op markten. Het leed van de katten is immens, van gevangenname tot slachting, waarin velen worden verdronken, doodgeslagen of onthaard terwijl ze nog leven.

Met steun van VIER VOETERS is het programma ‘Cats Matter Too’ in Vietnam het eerste van zijn soort en richt zich specifiek op het bevorderen van het welzijn van katten terwijl het zich ook richt op de handel in kattenvlees.

Wat die handel ook bevorderd is het gebrek in het land van goedkope castratie/sterilisatiemogelijkheden en humane opties om de loslopende- en huiskatten te beheren. Dit leidt tot de geboorte van ongewenste nesten kittens en puppy’s die doorgaans vaak in de vleeshandel belanden. Centraal Vietnam is een bijzonder populair gebied voor het stelen van katten die vervolgens door het hele land verhandeld worden.

Het programma ‘Cats Matter Too’

VIER VOETERS en lokale partner Paws for Compassion en Vietnam Cat Welfare hebben het ‘Cats Matter Too’ programma gelanceerd en is gericht op het verhogen van het lokale bewustzijn van dit probleem, het kattenvrij houden, het aanbieden van gratis sterilisatie en castratie aan eigenaren van huisdieren en lokale bedrijven en het redden van katten in nood. Het programma omvat ook nog steeds voortdurende workshops op lokale scholen om een boodschap van mededogen te geven aan alle dieren.

VIER VOETERS richt zich op het ondersteunen van huisdiereneigenaren om de katten te beschermen tegen gewetenloze dieven.

samenwerking met lokale liefdadigheidsinstellingen

omvat het programma in de steden Da Nang en Hoi An de volgende activiteiten:

•       Gratis sterilisatie/castratie van katten om het aantal ongewenste kittens die in de handel terechtkomen te verminderen.

•       Een pleegouder en vrijwilligers trainingsprogramma om het redden van dieren te faciliteren en dierenwelzijn te bevorderen.

•       Een sterk pleegoudernetwerk zorgt voor de verzorging van gewonde dieren en verweesde kittens.

•       Redding, behandeling en rehabilitatie van zieke, gewonde en verlaten katten.

•       Humaan kattenbeheer in de gemeenschappen.

•       Herenigen van verloren katten met hun eigenaars.

•        Een educatief programma om de lokale bewustwording over het algemene kattenwelzijn te vergroten, de illegaliteit van de handel in kattenvlees aan de kaak stellen, de rol van katten prijzen als gezelschapsdieren en de vermeende gezondheidsvoordelen van kattenvlees ontkrachten.

hulp aan zwerfkatten

Steun ons werk in Vietnam

Doneer