Doneren
Lammetjes

ONLINE RETAILER ZALANDO ONDERTEKENT INTENTIEVERKLARING VIER VOETERS OM DIERENLEED MERINOWOL TE STOPPEN

8.7.2022

De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS (FOUR PAWS) is verheugd dat Europa’s grootste online retailer Zalando de ‘Intentieverklaring voor modemerken’ getekend heeft. Hiermee commiteert Zalando zich om in 2023 met haar eigen merken over te stappen op 100 procent gecertificeerde mulesing-vrije wol. Mulesing is een methode waarbij lammetjes in Australië, ‘s werelds grootste producent van merino wol, verminkt worden.   

"Het is een enorm succes dat Europa’s grootste online retailer nu ook zorg draagt voor meer dierenwelzijn in haar productieketen. We voeren al jaren campagne tegen mulesing en zien steeds vaker grote verbeteringen bij modemerken over de hele wereld. Dat Zalando nu onze internationale 'Brand Letter of Intent' getekend heeft, verheugt ons zeer. Het toont aan dat onze inspanningen om mulesing te beëindigen nu ook de grote merken en retailers bereikt hebben. De Australische wolindustrie kan dit signaal nu niet langer meer negeren. Er moet eindelijk een einde komen aan deze voor Merino lammeren extreem pijnlijke methode, een methode die niet meer van deze tijd is. Het is de hoogste tijd voor een transitie naar pijnvrije alternatieven" 

zegt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS.

Al 45 internationale modemerken hebben in een open brief van VIER VOETERS aan de Australische wol-industrie de intentie uitgesproken om alleen nog gecertificeerde mulesing-vrije wol te gebruiken. Merken als Adidas, Puma, Hugo Boss, Icebreaker en H&M gingen Zalando voor. VIER VOETERS wil zoveel mogelijk merken mobiliseren om zich openlijk uit te spreken tegen dierenleed in de productie van mode en om tevens de processen in hun organisatie hierop aan te passen. Het doel is om hiermee de economische druk op de Australische wolindustrie op te voeren en mulesing, de bloederige productie van schapenwol, te beëindigen.  

Achtergrond 
70 procent van de Merino wolproductie wereldwijd en 80 procent van de populaire fijne Merinowol gebruikt in de mode-industrie komt uit Australië – het enige land ter wereld waar mulesing nog toegepast wordt. Met deze methode worden lange repen huid van het achterwerk en rond de staart van lammetjes van slechts een paar weken oud gesneden. Dit gebeurt veelal zonder verdoving en veroorzaakt open wonden en is extreem pijnlijk. De bedoeling is om door vorming van littekenweefsel besmetting door het nestelen van vliegeneitjes te voorkomen. Al lange tijd zijn er pijnvrije alternatieven, zoals het gebruik van schapenrassen die beter resistent zijn tegen parasieten dan de doorgefokte Merino-schapen.  

Modemerken moeten een duidelijk signaal afgeven aan de industrie van schapenwol en duidelijk maken dat zij in de toekomst alleen nog mulesing-vrije wol willen gebruiken. Alleen met dit signaal en de economische druk zal de wolindustrie stoppen met deze methode en overstappen op mulesing-vrije wolproductie.  

Consumenten kunnen ook actie ondernemen door nadrukkelijk te vragen om betrouwbare mulesing-vrije certificering als ze kleding kopen, in het bijzonder bij het kopen van sportkleding waar in het productieproces merino-wol als vezel veelvuldig gebruikt wordt.

Merinoschapen

roep kledingmerken op geen mulesing wol meer te verkopen

Teken vandaag

VIER VOETERS op Social Media

Blijf op de hoogte via: 

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek