Doneren
Leeuw Zhaku

geredde leeuwen uit albanese horrordierentuin zijn thuis 

VIER VOETERS brengt Lenci, Bobby en Zhaku naar FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Nederland 

10.5.2019

Amsterdam, 14.05.2019 – Na lang wachten krijgen de drie leeuwen uit Albanië eindelijk het goede einde dat ze zo verdienen: de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft hen succesvol van hun tijdelijke verblijf in Tirana Zoo naar Nederland gebracht. Daar bereikten ze op 9 mei hun nieuwe thuis in het VIER VOETERS-opvangcentrum FELIDA Grote-katachtigen-opvang. Tijdens een spectaculaire reddingsmissie in oktober 2018 redde VIER VOETERS Lenci, Bobby en Zhaku uit Safari Park Zoo Fier in Albanië. Na jarenlang lijden onder verschrikkelijke omstandigheden, kunnen de leeuwen nu eindelijk een waardig leven leiden.

Op 7 mei begonnen de leeuwen hun reis van Tirana naar Nijeberkoop in Nederland, waar FELIDA Grote-katachtigen-opvang gevestigd is. Het VIER VOETERS-team reisde 52 uur en bijna 3.000 kilometer om de leeuwen naar hun nieuwe thuis te brengen. Met Lenci, Bobby en Zhaku gaat het goed: nieuwsgierig maar voorzichtig onderzoeken zij hun nieuwe omgeving. Dierenarts Marc Gölkel van het ‘Leibnitz Institute for Zoo and Wildlife Research’ (IZW) nam deel aan de reddingsmissie in 2018 en reisde nu ook mee naar Nederland. Na een kort medisch onderzoek gaf Gölkel groen licht voor vertrek.

 “De conditie van de leeuwen is er sinds hun redding op vooruitgegaan. Het oog van Lenci herstelt goed. Wel heeft Zhaku nierproblemen en Bobby huidproblemen. Tevens hebben ze gebitsbehandelingen nodig. Daarmee gaan we aan de slag zodra ze gewend zijn bij FELIDA,” zegt Gölkel.

Marc Gölkel, wildlife dierenarts van IZW

Onvermoeibare inzet

Voordat het transport plaatsvond, lanceerde VIER VOETERS een internationale petitie die opriep tot protest tegen het Albanese Ministerie van Milieu & Toerisme. Het Ministerie weigerde de transportpapieren voor Lenci, Bobby en Zhaku af te geven. De reden die werd gegeven was een lopende rechtszaak van de voormalige eigenaar van de dieren, in verband met schade van eigendom. VIER VOETERS accepteerde dit niet en vocht, samen met de hulp van betrokken donateurs, onvermoeibaar voor het vertrek van de leeuwen. 
“Het was hoog tijd dat het Ministerie zich aan de afspraak met ons hield. We zijn opgelucht dat Lenci, Bobby en Zhaku na jaren van leed eindelijk de zorg krijgen die ze zo hard nodig hebben. In FELIDA kunnen ze genieten van de zon op hun vacht en gras onder hun poten,” zegt Ioana Dungler, Directeur van de Wild Animals Department bij VIER VOETERS, die tevens de reddingsmissie van de dieren leidde in oktober 2018.

Europa's Slechtste Dierentuin

Sinds december 2015 deed VIER VOETERS meerdere keren onderzoek naar Safari Park Zoo Fier, maar pas in oktober 2018 werd interventie mogelijk. Foto’s van de dierentuin toonden de verschrikkelijke omstandigheden waarin de dieren leefden. Internationale media noemden de dierentuin ‘Europa’s Slechtste Dierentuin’ en ‘Zoo from Hell’. Na internationale ophef besloot de Albanese overheid de wilde dieren in beslag te nemen met steun van VIER VOETERS. De redding van de dieren vormde een extreme uitdaging, maar het ervaren team was in staat om alle elf wilde dieren uit de kleine en smerige hokken te bevrijden. Inmiddels hebben alle geredde dieren een nieuw thuis gevonden.

Speciaal thuis

FELIDA Grote-katachtigen-opvang functioneert als een ‘special care’ centrum voor fysiek en geestelijk getraumatiseerde grote katachtigen. De dieren die herstellen van hun moeilijke verleden kunnen naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika gebracht worden. Dieren die levenslang speciale zorg nodig hebben, kunnen permanent bij FELIDA blijven. 

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek