Zoek

Doneren Adopteren Shop

UIT ALBANESE HORRORDIERENTUIN GEREDDE LEEUWEN ZIJN EINDELIJK THUIS

10.5.2019

VIER VOETERS brengt Lenci, Bobby en Zhaku naar Big Cat Centre FELIDA in Nederland 

Amsterdam, 14.05.2019 – Na lang wachten krijgen de drie leeuwen uit Albanië eindelijk het goede einde dat ze zo verdienen: de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft hen succesvol van hun tijdelijke verblijf bij de dierentuin in Tirana naar Nederland gebracht. Daar bereikten ze op 9 mei hun nieuwe thuis in het VIER VOETERS Big Cat Centre FELIDA. Tijdens een spectaculaire reddingsmissie in oktober 2018 redde VIER VOETERS Lenci, Bobby en Zhaku uit het notoire Safari Park Zoo Fier in Albanië. Na jarenlang lijden onder verschrikkelijke omstandigheden, kunnen de leeuwen nu eindelijk aan een waardig leven beginnen.

Op 7 mei begonnen de leeuwen hun reis van Tirana naar Nijeberkoop in Nederland, waar Big Cat Centre FELIDA gevestigd is. Het VIER VOETERS team reisde 52 uur en bijna 3.000 kilometer om de leeuwen naar hun nieuwe thuis te brengen. Met Lenci, Bobby en Zhaku gaat het goed: nieuwsgierig maar voorzichtig onderzoeken zij hun nieuwe omgeving. Dierenarts Marc Gölkel van het ‘Leibnitz Institute for Zoo and Wildlife Research’ (IZW) nam deel aan de reddingsmissie in 2018 en reisde nu ook mee naar Nederland. Na een kort medisch onderzoek gaf Gölkel groen licht voor vertrek. “De conditie van de leeuwen is er sinds hun redding op vooruitgegaan. Het oog van Lenci herstelt goed. Wel heeft Bobby nierproblemen en Zhaku huidproblemen. Tevens hebben ze gebitsbehandelingen nodig. Daarmee gaan we aan de slag zodra ze gewend zijn bij FELIDA,” zegt Gölkel.

“Overall, the state of health of all three has improved since their rescue. Lenci’s inflamed eye heals well. The tests have shown that Bobby has kidney problems, and Zhaku has skin inflammation. In addition, all three lions need dental treatment. We will take care of that as soon as they have adjusted at FELIDA” 

Marc Gölkel, Veterinarian from the Leibnitz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW)

Onvermoeibare inzet

Het transport werd voorafgegaan door een oproep van VIER VOETERS tot protest tegen het verantwoordelijke Albanese Ministerie van Milieu en Toerisme, dat het vertrek van de leeuwen blokkeerde. De reden die werd gegeven, was een lopende rechtszaak van de voormalige eigenaar van de dieren vanwege schade aan eigendom. VIER VOETERS accepteerde dit niet en vocht onvermoeibaar voor het vertrek van de leeuwen. “Het was hoog tijd dat het Ministerie zich aan de afspraak met ons hield. We zijn opgelucht dat Lenci, Bobby en Zhaku na jaren van leed eindelijk de zorg krijgen die ze zo hard nodig hebben. In FELIDA kunnen ze genieten van de zon op hun vacht en gras onder hun poten,” zegt Ioana Dungler, Directeur van de afdeling Wilde Dieren bij VIER VOETERS, en verantwoordelijk voor het redden van de dieren van Safari Park Zoo Fier.

‘Europa’s slechtste dierentuin’

Sinds december 2015 deed VIER VOETERS meerdere keren onderzoek naar Safari Park Zoo Fier, maar pas in oktober 2018 werd interventie mogelijk. Foto’s van de dierentuin toonden de verschrikkelijke omstandigheden waarin de dieren leefden. Internationale media noemde Safari Park Zoo Fier ‘Europa’s slechtste dierentuin’ en ‘Zoo from Hell’. Na internationale ophef besloot de Albanese overheid de wilde dieren in beslag te nemen met steun van VIER VOETERS. De redding van de dieren vormde een extreme uitdaging, maar het ervaren team was in staat om elf wilde dieren uit de kleine en smerige hokken te bevrijden. Inmiddels hebben allle geredde dieren een nieuw thuis gevonden.

Een speciaal thuis

Het VIER VOETERS Big Cat Centre FELIDA functioneert als een ‘special care’ centrum voor fysiek en geestelijk getraumatiseerde grote katachtigen. De dieren die herstellen van hun moeilijke verleden kunnen naar het VIER VOETERS Big Cat Sanctuary LIONSROCK in Zuid-Afrika gebracht worden. Dieren die levenslang speciale zorg nodig hebben, kunnen permanent bij FELIDA blijven. Sinds de aankomst van Lenci, Bobby en Zhaku, leven er twee tijgers en zes leeuwen bij FELIDA.

© Bogdan Baraghin | FOUR PAWS  

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen.