Doneren
Leeuwen in Gaza

VIER VOETERS wil Gaza’s oudste dierentuin sluiten en de laatste 49 dieren redden

1.3.2019

Dierenmishandeling: leeuwenklauwen geamputeerd met tuinschaar in Gaza-dierentuin.

Eind januari van dit jaar werden de klauwen van een jonge leeuwin op gruwelijke wijze verwijderd met een tuinschaar, waardoor het dier ernstig werd verminkt. De reden is dat de eigenaar van de dierentuin bezoekers toestaat om met de veertien maanden oude leeuwin te spelen. Haar klauwen werden verwijderd om het risico op letsel te verminderen. De beelden kwamen slechts enkele weken nadat vier leeuwenwelpjes in dezelfde dierentuin waren doodgevroren. VIER VOETERS eist dat de dierentuin, waarin bijna vijftig dieren in vreselijke omstandigheden worden gehouden, wordt gesloten. De dierenwelzijnsorganisatie is al gestart met onderhandelingen met de verantwoordelijke autoriteiten.

Het verwijderen van klauwen zorgt voor langdurige schade bij grote katachtigen. Het natuurlijk gedrag, zoals klimmen of het grijpen van voedsel, is nauwelijks mogelijk zonder klauwen. En omdat de amputatie op barbaarse wijze werd uitgevoerd, is de kans op infectie hoog. “Klauwen zijn, bij wijze van spreken, de vingers en tenen van leeuwen. Je kunt de amputatie vergelijken met het verwijderen van alle vingers van een mens tot aan de eerste knokkel. De amputatie is dan ook ernstige dierenmishandeling en wereldwijd verboden, maar de eigenaar van Rafah Zoo stond de amputatie toe. De motieven ervoor zijn ook schrijnend; een leeuw is een gevaarlijk roofdier, geen speelkameraadje. De eigenaar van de dierentuin heeft opnieuw aangetoond dat hij onverantwoordelijk omgaat met het leven van mensen én dieren. We dringen er bij de autoriteiten op aan om de dierentuin te sluiten en de beste oplossing voor de dieren te vinden. VIER VOETERS staat klaar om hierbij te helpen”, zegt VIER VOETERS-dierenarts Dr. Amir Khalil, die uitgebreide ervaring heeft met dergelijke reddingsmissies en ook in 2014 en 2016 aanwezig was in Gaza om de dieren van andere erbarmelijke dierentuinen te evacueren.

Haar klauwen werden op gruwelijke wijze geamputeerd met een tuinschaar.
© VIER VOETERS

Rafah Zoo in Gaza: bijna vijftig dieren lijden

De kleine dierentuin in Rafah werd in 1999 geopend en bevindt zich in het meest zuidelijke deel van de Gazastrook, dicht bij de grens met Egypte. Van daaruit worden wilde dieren herhaaldelijk door ondergrondse tunnels van en naar Gaza gesmokkeld. Sinds de opening van de dierentuin zijn veel dieren al gestorven als gevolg van raketaanvallen en oorlogsgevechten. Sommige overleden dieren zijn opgezet en nog steeds te zien voor het publiek. Momenteel zijn er nog 49 dieren in leven – waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, emoes, katten, honden en exotische vogels. Zij leven in kleine en verlaten kooien en hebben een gebrek aan voedsel en medische zorg. Eerder dit jaar zijn al vier leeuwenwelpjes doodgevroren.

VIER VOETERS actief in Gaza

VIER VOETERS zet zich in om een eind te maken aan het lijden van de dieren van Rafah Zoo. De eerste onderhandelingen met de autoriteiten zijn al begonnen. VIER VOETERS is sinds 2014 actief in Gaza en heeft sindsdien al twee dierentuinen gesloten: Al-Bisan Zoo en Khan Younis Zoo. De dieren werden overgebracht naar opvangcentra en reservaten van VIER VOETERS. VIER VOETERS is al langer bekend met Rafah Zoo: in 2015 verkocht de eigenaar van de dierentuinen de twee leeuwenwelpen Max en Mona aan een lokale inwoner, die ze als cadeau aan zijn kleinkinderen gaf. Foto’s van de twee leeuwtjes in het midden van een vluchtelingenkamp gingen de wereld over en leidde tot internationale verontwaardiging. VIER VOETERS kon de welpen redden en ze naar het reservaat in Jordanië brengen, waar ze nu in een natuurlijke leefomgeving weer leeuw kunnen zijn.
    

Voorgoed een einde maken aan de bontproductie- en verkoop in heel Europa: dat is het doel van het Europees burgerinitiatief Fur Free Europe. In Nederland gaan dierenwelzijnsorganisaties Bont voor Dieren, Dier&Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection samen op handtekeningenjacht: ‘Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Europese dierenwelzijnsorganisaties krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit ten minste zeven EU-lidstaten. Als het lukt, komt het item op de agenda van de Europese Commissie. Het doel: een verbod op het houden en doden van dieren voor de productie van bont én een verbod op de verkoop van bont en producten die bont van dieren bevatten. In Nederland organiseren de deelnemende dierenwelzijnsorganisaties vandaag een kick-off evenement op de Dam in Amsterdam. Presentatrice Lauren Verster en Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zijn aanwezig om aandacht te vragen voor de campagne.
 
Wilde dieren in gevangenschap
In de Europese Unie worden jaarlijks miljoenen dieren in kleine kooien gehouden, gefokt en gedood voor hun vacht; volgens de meest recente cijfers uit 2019 ging het om 37 miljoen dieren. Het gaat voornamelijk om nertsen, vossen en wasbeerhonden; wilde dieren, die niet geschikt zijn voor gevangenschap. ‘Ze leven korte en zeer ongelukkige levens in krappe, draadgazen kooitjes’, vertellen de dierenwelzijnsorganisaties. ‘Zelfverminking, geïnfecteerde wonden, ontbrekende ledematen en zelfs kannibalisme is aan de orde van de dag. De bontindustrie is in strijd met de meest fundamentele rechten van dierenwelzijn. Het is ongelofelijk dat dit niet al lang tot het verleden behoort.’
 
Finland en Polen zijn momenteel de grootste spelers op dit gebied van Europa. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. Ook in landen als Oostenrijk, België, Luxemburg en Frankrijk is bont (binnenkort) verboden. In een aantal Europese landen is de bontproductie echter nog legaal, en ook de verkoop van bont is overal nog toegestaan, waardoor de import van buiten Europa niet aan banden wordt gelegd.
 
Momentum door coronapandemie
‘Een bontvrij Europa is dichterbij dan ooit’, stellen de organisaties. ‘Verreweg de meeste mensen vinden deze gruwelijke praktijken niet meer door de beugel kunnen en steeds meer landen voeren een verbod in. Bovendien heeft de coronapandemie een heel ander licht geworpen op fokkerijen, waar nieuwe varianten van het virus zijn ontstaan die van dier op mens zijn overgedragen. Er is momentum en we hopen dat de Europese burgers van zich laten horen. Dit kan een keerpunt zijn in het leven van miljoenen dieren.’
 
Het kick-off evenement in Amsterdam vindt vandaag plaats tussen 13:00 uur en 15:00 uur. Sympathisanten kunnen tekenen via de website van Fur Free Europe.

Zoek