Doneren
Leeuwen in Gaza

VIER VOETERS wil Gaza’s oudste dierentuin sluiten en de laatste 49 dieren redden

1.3.2019

Dierenmishandeling: leeuwenklauwen geamputeerd met tuinschaar in Gaza-dierentuin.

Eind januari van dit jaar werden de klauwen van een jonge leeuwin op gruwelijke wijze verwijderd met een tuinschaar, waardoor het dier ernstig werd verminkt. De reden is dat de eigenaar van de dierentuin bezoekers toestaat om met de veertien maanden oude leeuwin te spelen. Haar klauwen werden verwijderd om het risico op letsel te verminderen. De beelden kwamen slechts enkele weken nadat vier leeuwenwelpjes in dezelfde dierentuin waren doodgevroren. VIER VOETERS eist dat de dierentuin, waarin bijna vijftig dieren in vreselijke omstandigheden worden gehouden, wordt gesloten. De dierenwelzijnsorganisatie is al gestart met onderhandelingen met de verantwoordelijke autoriteiten.

Het verwijderen van klauwen zorgt voor langdurige schade bij grote katachtigen. Het natuurlijk gedrag, zoals klimmen of het grijpen van voedsel, is nauwelijks mogelijk zonder klauwen. En omdat de amputatie op barbaarse wijze werd uitgevoerd, is de kans op infectie hoog. “Klauwen zijn, bij wijze van spreken, de vingers en tenen van leeuwen. Je kunt de amputatie vergelijken met het verwijderen van alle vingers van een mens tot aan de eerste knokkel. De amputatie is dan ook ernstige dierenmishandeling en wereldwijd verboden, maar de eigenaar van Rafah Zoo stond de amputatie toe. De motieven ervoor zijn ook schrijnend; een leeuw is een gevaarlijk roofdier, geen speelkameraadje. De eigenaar van de dierentuin heeft opnieuw aangetoond dat hij onverantwoordelijk omgaat met het leven van mensen én dieren. We dringen er bij de autoriteiten op aan om de dierentuin te sluiten en de beste oplossing voor de dieren te vinden. VIER VOETERS staat klaar om hierbij te helpen”, zegt VIER VOETERS-dierenarts Dr. Amir Khalil, die uitgebreide ervaring heeft met dergelijke reddingsmissies en ook in 2014 en 2016 aanwezig was in Gaza om de dieren van andere erbarmelijke dierentuinen te evacueren.

Haar klauwen werden op gruwelijke wijze geamputeerd met een tuinschaar.
© VIER VOETERS

Rafah Zoo in Gaza: bijna vijftig dieren lijden

De kleine dierentuin in Rafah werd in 1999 geopend en bevindt zich in het meest zuidelijke deel van de Gazastrook, dicht bij de grens met Egypte. Van daaruit worden wilde dieren herhaaldelijk door ondergrondse tunnels van en naar Gaza gesmokkeld. Sinds de opening van de dierentuin zijn veel dieren al gestorven als gevolg van raketaanvallen en oorlogsgevechten. Sommige overleden dieren zijn opgezet en nog steeds te zien voor het publiek. Momenteel zijn er nog 49 dieren in leven – waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, emoes, katten, honden en exotische vogels. Zij leven in kleine en verlaten kooien en hebben een gebrek aan voedsel en medische zorg. Eerder dit jaar zijn al vier leeuwenwelpjes doodgevroren.

VIER VOETERS actief in Gaza

VIER VOETERS zet zich in om een eind te maken aan het lijden van de dieren van Rafah Zoo. De eerste onderhandelingen met de autoriteiten zijn al begonnen. VIER VOETERS is sinds 2014 actief in Gaza en heeft sindsdien al twee dierentuinen gesloten: Al-Bisan Zoo en Khan Younis Zoo. De dieren werden overgebracht naar opvangcentra en reservaten van VIER VOETERS. VIER VOETERS is al langer bekend met Rafah Zoo: in 2015 verkocht de eigenaar van de dierentuinen de twee leeuwenwelpen Max en Mona aan een lokale inwoner, die ze als cadeau aan zijn kleinkinderen gaf. Foto’s van de twee leeuwtjes in het midden van een vluchtelingenkamp gingen de wereld over en leidde tot internationale verontwaardiging. VIER VOETERS kon de welpen redden en ze naar het reservaat in Jordanië brengen, waar ze nu in een natuurlijke leefomgeving weer leeuw kunnen zijn.
    

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek