DonerenAdopterenShop
Franse Bulldogs in een kooi

EUROPEES PARLEMENT VERZOEKT VERPLICHTE REGISTRATIE VAN ALLE HONDEN EN KATTEN OM ILLEGALE DIERENHANDEL TE BESTRIJDEN

12.2.2020

VIER VOETERS verwelkomt de progressieve beslissing ten gunste van dierenwelzijn

12 februari 2020 Internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS verwelkomt het besluit van het Europees Parlement om de Europese Commissie en de lidstaten op te roepen om maatregelen te nemen tegen de illegale handel in huisdieren. Het parlement heeft een ontwerpresolutie aangenomen, waarin EU-brede maatregelen worden voorgesteld die de gezondheid van zowel dier en mens, evenals de veiligheid van de consument beschermen. De motie roept een EU-actieplan op dat de wetshandhaving zou verbeteren en strengere sancties zou opleggen aan degenen die betrokken zijn bij de illegale handel in puppy's, evenals de capaciteit van douane en veterinaire ambtenaren om puppyhandelaren op te sporen. Bovendien is het bedoeld om online advertenties voor huisdieren te reguleren en kopers van huisdieren te beschermen tegen fraude. VIER VOETERS dringt er bij de EU-Commissie op aan de juiste voorschriften en controles af te dwingen om de illegale handel in huisdieren, dat jaarlijks miljoenen honden en katten doen lijden, efficiënt aan te pakken

VIER VOETERS voert al jaren campagne tegen de illegale handel in huisdieren en dringt er bij de EU-besluitvormers op aan om enkele belangrijke aspecten, die nu in de motie aan bod komen, te implementeren. De meeste lidstaten hebben al enkele vereisten met betrekking tot Identificatie en Registratie (I&R) van honden en katten, maar het gebrek aan EU-brede harmonisatie van de I&R-systemen en het gebrek aan database-connectiviteit heeft ernstige gevolgen voor de dieren.

“Verplichte en op elkaar afgestemde identificatie en registratie van alle katten en honden is een cruciale stap in de strijd tegen de illegale handel in huisdieren. We zijn erg blij dat het Europees Parlement zo'n belangrijke mijlpaal voor dierenwelzijn wil bereiken. Strikte en correct gehandhaafde voorschriften in de hele EU die verhinderen dat dealers illegaal geïmporteerde, niet-gevaccineerde of zieke dieren op online platforms verkopen, zullen zowel mensen als dieren beschermen, "

Pierre Sultana, directeur van het Europees Beleidsbureau van VIER VOETERS in Brussel.

De motie vraagt ​​bovendien om het registratienummer van iedereen die bij het leven van een dier betrokken is, met name van de fokker, verkoper, dierenarts, transporteur en eigenaar in de registratiedatabase. Dit zal zorgen voor meer transparantie als het gaat om de oorsprong van de dieren.

De motie roept nu alle lidstaten op om verder te bouwen op de resultaten van het ‘gecoördineerde EU-controleplan’ voor de online verkoop van honden en katten, waarin de noodzaak van veilige handel werd benadrukt. Voorgestelde acties zijn onder meer partnerschappen tussen autoriteiten, websites, databases en dierenwelzijnsorganisaties om actie te ondernemen tegen misleidende reclame voor huisdieren. Het stelt ook verplichte identiteitsverificatie voor, voor iedereen die een huisdier verkoopt via online platforms. “Elk jaar worden naar schatting 2,4 miljoen honden verhandeld op Europese advertentiesites, waarvan vele met onbekende oorsprong. Deze puppy’s worden gefokt in zeer slechte en onhygiënische omstandigheden, en sommige zullen niet meer dan een paar dagen na aankoop overleven. Anonimiteit is de drijvende kracht achter de illegale online handel in puppy's, daarom is het zo belangrijk dat het EU-Parlement deze stappen heeft gesteund om puppyhandelaren aan te pakken en het consumentenbewustzijn te verbeteren, ” zegt Joanna Randall, internationaal hoofd van Gezelschapsdieren Campagnes bij VIER VOETERS.

VIER VOETERS is een internationale dierenwelzijnsorganisatie met het hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Opgericht door Heli Dungler in 1988, streeft de organisatie ernaar om met duurzame campagnes en projecten dieren in nood te helpen. Het werk is gebaseerd op onderbouwd onderzoek en wetenschappelijke expertise, evenals intensieve nationale en internationale lobbyactiviteiten. VIER VOETERS richt zich op dieren die direct onder menselijke invloed staan: zwerfhonden en zwerfkatten, boerderijdieren, gezelschapsdieren en wilde dieren waaronder beren, grote katachtigen en orang-oetans die in ongepaste omstandigheden worden gehouden. Met kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kosovo, Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Thailand, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Vietnam, wil VIER VOETERS dieren in nood direct en snel helpen. www.vier-voeters.nl