Doneren
Kat gered door VIER VOETERS

Voor het eerst sluit VIER VOETERS een kattenvleesrestaurant en een slachthuis in Vietnam 

25 dieren gered voordat ze op brute wijze zouden worden geslacht in de zogenaamde kattenvleeshoofdstad van het land 

16.12.2020

16 december 2020De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS is erin geslaagd om op 15 december voor het eerst een kattenvleesrestaurant en bijbehorend slachthuis in Vietnam te sluiten en 25 dieren te redden, waaronder vijf honden die ook op de slacht zaten te wachten. Het restaurant bevond zich in de stad Thai Binh, berucht vanwege de consumptie van kattenvlees en dat zelfs claimt ongeveer 240 dieren per maand te serveren, waarvan de meeste katten. VIER VOETERS nam de geredde katten en honden mee naar het BERENWOUD Ninh Binh, waar dierenartsen de dieren de hoognodige medische zorg gaven. Na de eerste behandeling en revalidatie worden ze ter adoptie aangeboden. Elk jaar worden in Vietnam ongeveer vijf miljoen honden en een miljoen katten, van wie velen gestolen huisdieren zijn, op brute wijze voor hun vlees afgeslacht.

In tegenstelling tot de handel in hondenvlees, wordt de handel in kattenvlees niet gerapporteerd, ondanks dat het in Vietnam als een delicatesse wordt beschouwd, waardoor de handel zeer lucratief is. Volgens onderzoek door VIER VOETERS levert een kilo hondenvlees tussen de € 6 ($ 7,30) en € 9 ($ 10,90) op. Kattenvlees daarentegen kan tot € 11 ($ 13,30) per kilo kosten - in het geval van een zwarte kat zelfs tot € 20 ($ 24,30). 

‘Elk jaar worden miljoenen honden en katten - zowel gezond als ziek, in eigendom en verdwaald - met geweld in de straten van Vietnam gevangen, in kleine kooien gepropt en ongecontroleerd door het land vervoerd, met reizen die vaak dagen duren. Om de vraag naar honden- en kattenvlees te voeden, worden ook dieren uit de buurlanden China en Laos geïmporteerd. Dit is niet alleen ongelooflijk wreed voor de dieren, maar schendt ook schaamteloos aanbevelingen voor de volksgezondheid, vooral in deze tijden’, 

zegt dr. Katherine Polak, dierenarts en hoofd van VIER VOETERS Stray Animal Care in Zuidoost-Azië. 

De onhygiënische omstandigheden tijdens het transport en in slachthuizen en restaurants, waar vaak een grote verscheidenheid aan soorten wordt gehouden om te slachten, moedigen het ontstaan van zoönotische ziektes aan, zoals COVID-19. Bovendien houdt de handel verband met uitbraken van hondsdolheid en cholera. Dr. Polak voegt eraan toe: ‘Als Vietnam de bescherming van de volksgezondheid echt serieus neemt en zijn belofte nakomt om een einde te maken aan hondsdolheid in het land, moet de regering eindelijk een einde maken aan de handel in honden- en kattenvlees.’

Populair kattenvleesrestaurant verandert in motorwinkel

Het restaurant in Thai Binh - gespecialiseerd in katten- en hondenvleesgerechten - kwam voor het eerst onder de aandacht van het team van VIER VOETERS na hun landelijke onderzoek naar de handel in kattenvlees, dat in 2019 begon. De restauranthouders, een Vietnamees echtpaar, spraken hun wanhoop uit om uit de handel te komen vanwege de wens om geen dieren meer te doden. VIER VOETERS en Stichting Change for Animals hielpen het paar bij het opzetten van een tweedehands motorwinkel met de voorwaarde dat ze nooit meer betrokken zouden zijn bij de handel in katten- en hondenvlees en dat ze VIER VOETERS zullen gaan helpen bij het identificeren en sluiten van soortgelijke restaurants in de omgeving. Het restaurant in Thai Binh was vanwege hun lunchboxen winstgevend en populair onder de lokale bevolking en arbeiders. Omdat het eten van honden- en kattenvlees vaak wordt geassocieerd met diverse bijgelovigheden en de maancyclus, fluctueerde de vraag naar katten- en hondenvlees afhankelijk van de maankalender.

Handel in katten- en hondenvlees: een juridisch grijs gebied

In tegenstelling tot de handel in hondenvlees, was het jagen, slachten en consumeren van katten tot januari 2020 in Vietnam expliciet verboden. De wet is echter ingetrokken en er is meer dan ooit vraag naar kattenvlees - vooral in het noorden van het land. De handel is echter vaak beladen met illegaliteit en wreedheid. Omdat aan de toenemende vraag niet langer alleen door zwerfdieren kan worden voldaan, stelen handelaren in honden- en kattenvlees ook vaak huisdieren. Als gevolg hiervan komen regelmatig gewelddadige confrontaties tussen eigenaren van gezelschapsdieren en dieven voor, die in het verleden zelfs fataal zijn gebleken.

Meer dan een miljoen mensen komen internationaal op tegen de handel in honden- en kattenvlees

Voor de sluiting, redding en succesvolle herplaatsing van de dieren werkten VIER VOETERS en Stichting Change for Animals samen met lokale leden van de coalitie Cats Matter Too, waaronder Hanoi Pet Rescue, Paws for Compassion en Vietnam Cat Welfare. Om een duurzaam einde te maken aan de wrede handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië, heeft VIER VOETERS ook een campagne op internationaal en nationaal niveau gelanceerd. Wereldwijd hebben meer dan een miljoen mensen de petitie ondertekend om een einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees, waaronder 200.000 Vietnamezen. ‘Door middel van onderwijs en samenwerking met de verantwoordelijke autoriteiten en toerismeorganisaties, is het doel om er bij regeringen op aan te dringen om wetgeving in te voeren en te handhaven die de handel in honden- en kattenvlees verbiedt en om zowel dieren als de volksgezondheid te beschermen. Deze sluiting toont aan dat de tijden in Vietnam veranderen, met steeds meer eigenaren van gezelschapsdieren en jonge mensen in Vietnam die zich uitspreken tegen de handel en zelfs de eigenaren van restaurants zelf die er niet meer bij betrokken willen zijn. We hopen dat de sluiting van dit restaurant en slachthuis de eerste van vele in Vietnam is‘, legt dr. Karanvir Kukreja uit, dierenarts en projectmanager van de internationale campagne van VIER VOETERS.  

Bovendien ondersteunt VIER VOETERS in Vietnam lokale gemeenschappen met humane en duurzame programma's voor het beheer van de honden- en kattenpopulatie. VIER VOETERS maakt ook deel uit van de dierenwelzijnscoalities DMFI (Dog Meat Free Indonesia) en ACPA (Asia Canine Protection Alliance), die lobbyen tegen de handel in honden- en kattenvlees in Zuidoost-Azië.

Kat in kooi voor slacht

Ons werk voor honden en katten in zuidoost-azie 

#ProtectMillions

Lees meer

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler en vrienden, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren - zoals beren, grote katachtigen en orang-oetans - die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden. Met zowel kantoren in Australië, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Kosovo, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Vietnam, Zuid-Afrika en Zwitserland, alsook opvangcentra voor geredde wilde dieren in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen. www.vier-voeters.nl   

Zoek